Dosarul în care Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, a fost achitat, în primă instanță, merge mai departe la Curtea de Apel
Dosarul în care Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, a fost achitat, în primă instanță, merge mai
02 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2855
Marime text
- Dosarul a fost soluționat inițial de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, care a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea“, nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au încuviinţat proba testimonială cu trei martori în dosarul în care Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, trimis în judecată de procurorii militari ai DNA, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a fost achitat!
Oficial, instanța de apel a încuviinţat proba testimonială cu martorii Dănuţ Gologan, Dănuţ Tulbă şi Adrian Hornea, fostul şef al Centrului de antrenament al scafandrilor de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, și a dispus repunerea în discuţia părţilor a probei cu expertiză contabilă în faţa completului de judecată iniţial investit pentru termenul din 18 noiembrie 2021.
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
În cauză, Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
De menţionat că de aceeaşi decizie de achitare au beneficiat şi ceilalţi inculpaţi din prezentul dosar.
În prezenta cauză mai sunt judecaţi: Constantin Miroiu, fostul şef al Serviciului Logistic din ISU „Dobrogea“, Virginia Crina Ciochină, fostul contabil-şef al inspectoratului, Vasilica Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi serviciu, şi Viorel Cobzariu, administrator al unei societăţi comerciale, la data presupusei fapte.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de Pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii „Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme, costurile manoperei şi ale materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.
„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.
În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef Serviciu Logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.
În aceleaşi circumstanţe, administratorul unei societăţi a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, în sumă de 40.735,97 de lei, şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă, în sumă de 35.754,38 de lei“, conform DNA.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Motivare tăioasă!
Judecătorii militari explică sentința dată în dosarul comandorilor de la Aviație (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii