Dosarul privind reabilitarea Cetăţii Capidava, a monumentului Tropaeum Traiani şi a Muzeului de Istorie, amânat pentru luna viitoare
Dosarul privind reabilitarea Cetăţii Capidava, a monumentului Tropaeum Traiani şi a Muzeului de Istorie, amânat
07 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1706
Marime text
Amânare în procesul privind prejudiciile anunţate de procurorii constănţeni cu privire la lucrările de restaurare a monumentelor istorice din judeţul Constanţa. Concret, este vorba despre dosarul în care firma Mara Construct, alături de alte societăţi comerciale, dar şi de mai multe persoane, sunt judecate pentru evaziune fiscală, obţinere de fonduri pe nedrept şi spălare de bani. Judecătorii Tribunalului Constanţa au decis în cursul acestei săptămâni să fixeze o nouă înfăţişare la data de 4 martie, ca urmare a lipsei de apărare a unuia dintre acuzaţi.
După cum arătam în ediţiile anterioare, acuzaţiile aduse societăţii Mara Construct sunt, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănţeni, de constituire de grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea de fonduri pe nedrept, evaziune fiscală şi spălare de bani. Faptele ar fi fost săvârşite în legătură cu desfăşurarea contractelor privind reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani, a Cetăţii Capidava, dar şi în legătură cu contractul pentru restaurarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Procurorii au afirmat că, în cazul primelor două contracte, prejudiciul este estimat la 53.880.674 de lei, în timp ce în cazul MINA Constanţa, prejudiciul s-ar ridica la 8.963.612,64 de lei. Trimise separat judecătorilor, cele două dosare au fost conexate de judecătorii Tribunalului Constanţa într-un singur proces în care, alături de Mara Construct, este judecat şi administratorul de la acel moment al firmei, Constantin Dima.
Totodată, rândul acuzaţilor este întregit de alte societăţi şi persoane despre care procurorii au spus că ar fi pus umărul la crearea prejudiciilor menţionate anterior. Faptele ce li se impută acuzaţilor din proces ar fi avut loc în perioada 2011-2015, în contextul atribuirii şi executării contractelor pentru reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani şi pentru salvarea şi punerea în valoare a Cetăţii Capidava. Procesul penal desfăşurat la Tribunalul Constanţa priveşte şi contractul din 2010 pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Consiliul Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă în cauză, pentru a recupera prejudiciul înregistrat.
Citeşte şi:
Contractele Capidava şi Tropaeum Traiani Bunurile Mara Construct, sigilate. Firma nu are voie să scoată bani din bancă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii