Dosarul Retrocedărilor – acțiune în Capitală pentru recuperarea terenurilor! Cristi Borcea, Mihaela Borcea și milionarul Virgil Călina nu au vrut să fie în proces (ÎNCHEIERE)
Dosarul Retrocedărilor – acțiune în Capitală pentru recuperarea terenurilor! Cristi Borcea, Mihaela Borcea
05 Jul, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2231
Marime text
- Este vorba despre dosarul 25579/3/2020, în care judecata va continua după vacanța judecătorească, pe 26 septembrie 2023.
- Judecătorii Tribunalului București au respins excepțiile lipsei calității procesuale pasive invocate de către Mihaela Borcea, Cristi Borcea șiu Virgil Călina, prin avocați, în proces.
- La mijloc sunt aproape 50 de terenuri vizate de Dosarul Retrocedărilor din Constanța pe care municipalitatea încearcă să le recupereze, prin anularea actelor de vânzare.
Decizia le-a aparținut judecătorilor de la Tribunalul București, care au respins excepția lipsei calității procesuale pasive invocate de către fiecare dintre cei trei, prin avocații lor, în proces.
Hotărârea de respingere a excepțiilor a fost luată după ce judecătorii au amânat de mai multe ori pronunțarea.
Singura excepție admisă de instanță a fost cea legată de inadmisibilitatea capătului de cerere din acțiunea formulată de municipalitatea din Constanța prin care se solicită înscrierea dreptului de proprietate al Municipiului Constanța asupra terenurilor revendicate.
Este vorba despre dosarul 25579/3/2020, în care judecata va continua după vacanța judecătorească, pe 26 septembrie 2023.
Potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosar se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința definitivă din Dosarul Retrocedărilor.
Pârâți în cauză sunt Georgică Giurgiucanu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Cristian Borcea (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu (de asemenea, condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Rodica Cristina Ghionea (Săvulescu), Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient (vizată de Dosarul Retrocedărilor).
Iată Încheierea de ședință prin care au fost respinse excepțiile ridicate în proces.
Solutia pe scurt:
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâta Borcea Mihaela Mariana, ca neîntemeiată.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active şi excepţia lipsei de interes invocate prin întâmpinare de pârâtul Săvulescu Emil Dragoş, ca neîntemeiate.
Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată prin întâmpinare de pârâtul Giurgiucanu Georgică, excepţia inadmisibilităţii în raport de dispoziţiile art. 35 C.proc.civ. şi excepţia lipsei de interes invocate de acelaşi pârât la termenul de judecată din data de 30.03.2023, ca neîntemeiate.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere având ca obiect rectificarea înscrierilor în Cartea Funciară invocate prin întâmpinare de pârâtul Borcea Cristian, excepţia lipsei calităţii procesuale active şi excepţia lipsei de interes invocate de acelaşi pârât prin notele scrise din 26.05.2021, ca neîntemeiate. Admite excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere prin care se solicită înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, invocată prin întâmpinare de pârâtul Borcea Cristian.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi excepţia lipsei de interes invocate de pârâtul Călina Virgil prin întâmpinare, excepţia lipsei de interes şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii în raport de dispoziţiile art. 35 C.proc.civ., invocate de acelaşi pârât prin notele de şedinţă din data de 25.11.2021, ca neîntemeiate.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia lipsei de interes invocate de pârâta Habitat şi Ambient S.A., ca neîntemeiate.
Stabileşte termen pentru continuarea judecăţii la data de 26.09.2023, F16[p], ora 13:00, sala 101, pentru când se vor cita părţile. Cu cale de atac odată cu fondul.
Decizia de acum a instanței poate fi atacată abia după ce dosarul se va termina pe fond.
Amintim, în proces, Municipiului Constanța a depus la dosarul cauzei „tabel centralizator cu fiecare dintre cele 49 de terenuri ce fac obiectul acţiunii, cu referire în concret la înscrisurile ce dovedesc calitatea de proprietar“.
Judecătorii din Capitală au spus că „centralizatorul cuprinde informaţii cu privire la apartenenţa terenurilor la domeniu public sau privat al unităţii administrativ teritoriale, fiind indicate actele administrative prin care terenurile au fost inventariate şi identificate“.
Avocații primăriei au arătat în proces că municipalității „i s-a pus în vedere printr-o decizie penală definitivă să facă demersuri“.
Oricare va fi decizia pe care Tribunalul București în cauză, la finele procesului, ea va putea fi atacată la instanța de control, respectiv Curtea de Apel București.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanațelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Municipiul Constanța ar putea recupera 2,8 milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Explicațiile Curții de Apel (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii