Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:04 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul unui fost primar din Tulcea, acuzat de abuz în serviciu, se va rejudeca!

ro

14 Jun, 2024 17:00 768 Marime text
 
 
  • Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului în care Neculai Sandu, fostul primar al localităţii Turcoaia, judeţul Tulcea, este suspectat de abuz în serviciu!
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis rejudecarea dosarului în care Neculai Sandu, fostul primar al localităţii Turcoaia, judeţul Tulcea, și Caraion Marcela, fost funcționar public în cadrul compartimentului de contabilitate al Primăriei comunei Turcoaia, sunt suspectați de abuz în serviciu!
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă, astfel că dosarul va fi trimis spre rejudecare instanței de fond, respectiv Judecătoria Măcin.
 
Cercetările au fost instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar cauza vizează – potrivit datelor noastre – contractul de consultanță pentru obținere finantare în vederea realizării obiectivului de investiții „introducere de gaze naturale în localitățile Turcoaia și Greci, reabilitare și modernizare iluminat stradal“.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Măcin, în mai 2020, instanță care, prin Hotarârea nr. 24/2023, din 13.02.2023, a încetat procesul penal faţă de Sandu Neculai sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut un folos pentru sine sau pentru altul, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Tot atunci, instanța din Tulcea a încetat procesul penal faţă de Caraion Marcela sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut un folos pentru sine sau pentru altul, tot ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Judecătoria Măcin a admis în parte acțiunea civilă exercitată de partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială comuna Turcoaia și a decis obligarea în solidar a inculpaților Sandu Neculai şi Caraion Marcela, la plata sumei totale de 286.079,95 lei și a menținut măsura asigurătorie a sechestrului dispus prin ordonanţa nr. 412/P/2018 din data de 30.04.2020 a Parchetului de pe lângă Curtea de Aple Constanţa, asupra mai multor bunuri mobile/imobile aparţinând inculpaților.
 
Decizia Judecătoriei Măcin a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotarârea nr. 613/2024 din 13.06.2024 a dispus rejudecarea cauzei de către prima instanță.
 
Instanța de apel a menținut măsurile dispuse și actele de procedură îndeplinite în fața primei instanțe până la data de 24.03.2022 inclusiv.
 
MINUTĂ Admis apel 

Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.2 lit. b Cod de procedură penală, admite apelurile declarate de către Sandu Neculai și Caraion Marcela, împotriva sentinței penale nr. 24/13.02.2023 pronunțată de Judecătoria Măcin în dosarul penal nr. 956/253/2020. În baza art.423 alin.1 Cod de procedură penală, desființează în tot sentința penală apelată și dispune rejudecarea cauzei de către prima instanță. În baza art.424 alin.4 Cod de procedură penală, menține măsurile dispuse și actele de procedură îndeplinite în fața primei instanțe până la data de 24.03.2022 inclusiv. În baza art.272 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată, după redactare, prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală, astăzi, 13 iunie 2024. Document: Hotarâre  613/2024  13.06.2024
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial!
Dosarul lui Cristian Radu, primar din Mangalia, s-ar putea întoarce la DNA! S-a constatat „neregularitatea actului de sesizare a instanţei“ (RECHIZITORIU)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii