Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:28 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul vizând alegerile din 9 iunie, în județul Mureș, pleacă de la Constanța la Curtea Supremă! (MINUTA)

ro

21 May, 2024 10:33 734 Marime text
  • Dosarul a fost deschis de Robert Iulian Tunsu, judecător de la Curtea de Apel Târgu Mureș.
Curtea de Apel Constanța trimite la Curtea Supremă dosarul care vizează alegerile din 9 iunie 2024 din județul Mureș!
 
Judecătorii din Constanța au luat decizia de a trimite cazul la Înalta Curte de Casație și Justiție a României după ce au constatat ivit conflictul negativ de competență între instanța constănțeană și Curtea de Apel Alba Iulia.
 
Cazul ajunsese la Curtea de Apel Constanța după ce fusese declinat de către judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia.
 
Totuși, de la primul termen, judecătorii din Constanța, la rândul lor, și-au declinat competența în favoarea colegilor din Alba Iulia.
 
În aceste condiții, instanța a constatat ivit conflictul negativ de competență și a decis trimiterea dosarului la Înalta Curte, instanța supremă urmând să stabilească definitiv ce curte de apel va judeca procesul.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, dosarul are indicativul 208/57/2024, iar părți în cauză sunt Robert Iulian Tunsu, în calitate de reclamant și pârâții Biroul Electoral Central și Președintele Tribunalului Mureș.
 
Potrivit datelor oficiale, Robert Iulian Tunsu este judecător al Curții de Apel Târgu Mureș, în cadrul Secției a II-a Civile, de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Iată minuta hotărârii de la Constanța:

 
„Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Constanţa – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal.
Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal.
Constată ivit conflictul negativ de competenţă între Curtea de Apel Constanţa şi Curtea de Apel Alba Iulia.
Dispune suspendarea judecăţii cauzei şi înaintarea dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă.
Fără cale de atac“
 
Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Anca Ramona Pârlețeanu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 

În Hotărârea 122/2024 a Curții de Apel Alba Iulia, prin care dosarul a fost declinat la Constanța, se precizează că procesul vizează Hotărârea nr. 32/11/19.04.2024 a Biroului Electoral Central.
 
În cauză, se solicită suspendarea executării hotărârii până la soluționarea definitivă a cauzei, dar și anularea hotărârii BEC prin care a fost admisă contestația împotriva desemnării președinților birourilor electorale de circumscripție din județul Mureș.
 
De asemenea, s-a solicitat și „restabilirea situației anterioare emiterii acestui act nelegal“, dar și anularea procesului-verbal prin care a fost reluată tragerea la sorți pentru desemnarea președinților birourilor electorale și a locțiitorilor.
 
Potrivit BEC, prin Hotărârea nr. 32/19.04.2024 a fost admisă contestația împotriva desemnării președinților birourilor electorale de circumscripție din județul Mureș, precum și a locțiitorilor acestora, la alegerile din 9 iunie 2024.
 
În hotărârea BEC se arată că „analizând documentele comunicate de Tribunalul Mureș, Biroul Electoral Central constată următoarele deficiențe: - înscrierea în lista magistraților întocmită de Președintele Tribunalului Mureș a unor persoane care nu sunt magistrați în exercițiu la Tribunalul Mureș sau la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, fiind magistrați în exercițiu la alte instanțe sau parchete (...), calitatea acestora de magistrați în sensul Legii 303/2022 neputând fi verificată din documentele prezentate“.
 
De asemenea, BEC a mai vorbit și despre „nerespectarea în cazul sesizat (comuna Vărgata) a criteriului apropierii domiciliului sau reședinței persoanei desemnate de localitatea în care funcționează biroul electoral de circumscripție unde a fost desemnată“.
 
Acum, aceste aspecte rămân neanalizate până ce Curtea Supremă va decide ce curte de apel va judeca procesul.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecătorii din Constanța vor lua o decizie foarte importantă pentru desfășurarea alegerilor din județul Mureș (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii