După o achitare de răsunet Proces de importanţă deosebită, la Tribunalul Constanţa, pentru simbolurile staţiunii Mamaia!
După o achitare de răsunet: Proces de importanţă deosebită, la Tribunalul Constanţa, pentru simbolurile staţiunii
15 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4763
Marime text
- Dosarul se află pe rolul instanţei încă din anul 2017, însă procesul a fost suspendat.
- Judecătorii Secţiei I Civile aşteptau soluţia pronunţată de instanţa penală în dosarul în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, alături de Sorina Gina Hortolomei Moscu, dar şi de companiile Mehmetoglu, Millenium Global Development şi Bulevard SA au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.
- În dosarul penal, fostul primar Mazăre şi ceilalţi suspecţi din dosar au fost găsiţi definitiv nevinovaţi legat de vânzarea terenurilor din zona Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) şi Complex Cazino.
- Acum, Secţia I Civilă va analiza la data de 10 noiembrie 2021 revendicările Administraţiei Naţionale Apele Române asupra terenurilor vizate şi de procesul penal.
Judecătorii Secţiei I Civile trebuie să decidă cui aparţine terenul din zona Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) şi Complex Cazino – simboluri ale staţiunii Mamaia!
Disputa asupra terenului se poartă între Apele Române, pe de o parte, şi, respectiv, Consiliul Local Constanţa, Municipiul Constanţa şi compania Mehmetoglu SRL, de partea cealaltă.
Dosarul se află pe rolul instanţei încă din anul 2017, însă procesul a fost suspendat pentru a se aştepta soluţia pronunţată de instanţa penală în dosarul în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, alături de Sorina Gina Hortolomei Moscu, dar şi de companiile Mehmetoglu, Millenium Global Development şi Bulevard SA au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.
Ce a spus DNA
Acuzaţiile ce li se aduceau de către procurorii anticorupţie suspecţilor din dosar erau de abuz în serviciu, în cazul fostului primar, şi, respectiv, de spălare de bani, în cazul restului suspecţilor.
În comunicatul DNA nr. 672/VIII/3 din 03.04.2015 al DNA se arată că „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
În continuare, procurorii DNA mai spun că „la data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
„Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina“, au spus procurorii DNA.
Achitare pe linie
Pe de altă parte, în procesul penal, prima hotărâre pronunţată de Tribunalul Constanţa a fost una de condamnare pentru suspecţi, dar, la începutul acestui an, Curtea de Apel Constanţa, în completul format din magistraţii Marius Cristian Epure şi Adriana Ispas, au decis achitarea tuturor celor acuzaţi.
Astfel, fostul primar Mazăre şi ceilalţi suspecţi din dosar au fost găsiţi definitiv nevinovaţi.
În actualizarea comunicatului DNA se arată că „prin decizia penală nr. 25 din 18.01.2021, Curtea de Apel Constanța a dispus achitarea inculpaților Mazăre Radu Ștefan, Hortolomei Moscu Sorina Gina, SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege“.
În acest context, Secția I Civilă a Tribunalului Constanța a decis redeschiderea procesului civil în care Administrația Națională Apele Române a revendicat terenurile pe care administrația Mazăre le-a vândut către compania Mehmetoglu.
Cazul se va judeca la data de 10 noiembrie 2021.
Așa cum am precizat anterior, cazul fusese suspendat „în temeiul dispozițiilor articolului 413 alineat1 punctul 1 Cod procedură civilă, până la soluţionarea definitivă a dosarului penal nr. 2310/118/2015 al Tribunalului Constanţa“.
Din motivarea Curţii de Apel
În ce privește decizia Curții de Apel Constanța, în motivrea acesteia, judecătorii au arătat că „nereținând responsabilitatea vreunuia dintre inculpați pentru pretinsul prejudiciu de către apelanta părte civilă UAT Constanța, nu poate fi angajată nici răspunderea civilă a inculpaților, neputând fi obligați la plata despăgubirilor civile formulate, neimpunându-se rejudecarea cauzei de către prima instanță“.
„Se va respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța ca nefondată și, în baza art.404 alin.(4) lit.c,d) cod procedură penală, se va ridica măsura sechestrului asigurător aplicat potrivit art.32 din Lg. nr.656/2002, art.249 cod procedură penală asupra bunurilor inculpaților. Se vor înlătură dispozițiile referitoare la condamnarea inculpaților, cele privind pedepsele complementare și accesorii, obligarea la plata cheltuielilor judiciare către stat“, potrivit motivării.
„În condițiile în care nu s-au anulat hotărârile Consiliului Local, nu s-a stabilit producerea vreunei pagube, existența vreunei fapte penale, nu sunt aplicabile nici dispozițiile art.397 alin.(1) cod procedură penală, art.25 cod procedură penală în sensul restabilirii situației anterioare prin anularea contractelor de vânzare cumpărare nr.3816/12.10.2004, 435/28.02.2007 și 1297/31.05.2007 autentificate la BNP Asociați (...)“, se mai arată în decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța.
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanţa în ce priveşte revendicarea civilă a terenurilor. Mai precizăm că, indiferent care va fi aceată hotărâre, ea va putea fi atacată la instanţa superioară.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citeşte şi:
Dosarul terenurilor de la Club Castel și Complex Cazino
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv! Motivare (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii