Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:36 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eurojust Un an de la lansarea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA)

ro

03 Jul, 2024 15:37 457 Marime text
Sursa foto: www.eurojust.europa.eu

Marcând un moment istoric, în urmă cu un an Eurojust a lansat Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA) - o platformă unică de coordonare judiciară dedicată sprijinirii anchetelor naționale privind crima de agresiune legată de războiul din Ucraina.

De la lansarea sa în iulie 2023, ICPA a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește elaborarea unei strategii comune de investigare și urmărire penală pentru cazurile privind crima de agresiune. Participanții la ICPA au selectat dovezi relevante pe care să se concentreze și au coordonat și consolidat eforturile de investigare în curs la nivel național.

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru războiul său de agresiune”, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Prin intermediul ICPA ne asigurăm că nu se pierde nicio probă, în vederea urmăririi penale a celor responsabili de crima de agresiune în conformitate cu standardele internaționale. Cu ocazia primei aniversări a ICPA, doresc să aplaud activitatea sa foarte importantă și să reiterez angajamentul Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare pentru a sprijini Eurojust și statele ICPA, inclusiv Ucraina, să își îndeplinească misiunea crucială.

Președintele Eurojust, Ladislav Hamran, a remarcat:La un an de la înființarea sa, ICPA s-a impus ferm ca piatră de temelie a peisajului responsabilității. Lupta împotriva impunității merită atenția noastră neclintită și este esențial ca aceasta să se extindă la unul dintre pilonii ordinii internaționale moderne bazate pe norme: interzicerea utilizării forței. Eurojust se angajează să sprijine ICPA atât timp cât este necesar.

Referitor la participarea României  în cadrul ICPA, Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat: “Apreciez efortul și implicarea procurorilor din România care s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiuni contra umanității în legătură cu atacul Federației Ruse împotriva Ucrainei. România este pentru un noi un partener important, lucru dovedit inclusiv prin contribuțiile valoroase transmise prin intermediul Core International Crimes Evidence Database (CICED), reprezentând probe administrate în cadrul anchetei deschise în această țară”.

Procurorii și anchetatorii independenți ai ICPA din diferite țări au colaborat în mod regulat la Eurojust, beneficiind de echipa specializată de experți juridici a agenției și de sprijin tehnic, logistic și financiar personalizat. Acest lucru le-a permis să facă schimb de informații și probe rapid și eficient și să coordoneze o strategie comună de investigare și urmărire penală. Natura unică și componența multinațională a centrului i-au permis să utilizeze expertiza și serviciile unei game diverse de autorități naționale în activitatea sa.


Cu toate acestea, sarcina sa nu a fost ușoară. În lipsa unei practici judiciare internaționale recente privind investigarea și urmărirea penală a crimei de agresiune, ICPA și-a consolidat capacitatea și expertiza. În ultimul an, participanții la ICPA au invitat practicieni experți, specialiști în domeniul juridic și alți experți judiciari să își împărtășească cunoștințele și experiența pentru a contribui la activitatea centrului.

Pe lângă consolidarea capacităților, colectarea, conservarea și analiza probelor a reprezentat o prioritate majoră pentru ICPA. În pofida dificultăților întâmpinate în ceea ce privește identificarea și colectarea probelor, dintre care o mare parte se află în Federația Rusă, numărul de dosare cu probe care sunt depuse la baza de date privind probele referitoare la infracțiunile internaționale (CICED), gestionată de Eurojust, este în creștere. Până în prezent, 14 țări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2 000 de dosare.

Pentru a demonstra amploarea și natura sistemică a crimelor Rusiei în Ucraina, este esențial ca strategiile de urmărire penală să se bazeze pe seturi mari de probe. Prin urmare, Eurojust continuă să încurajeze autoritățile naționale să transmită dovezi către baza de date CICED pentru a consolida eforturile de responsabilizare colectivă.

CICED și ICPA fac parte din structura generală de sprijin pe care Eurojust o oferă echipei comune de anchetă (JIT) cu privire la presupusele crime internaționale de bază comise în Ucraina. JIT, care include procurori din toate țările ICPA, este sprijinită de Eurojust și beneficiază în mod direct de activitatea importantă a ICPA și CICED.


În ultimele 12 luni, activitatea ICPA a fost esențială pentru consolidarea anchetelor naționale privind crima de agresiune care are loc în prezent în Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

În timp ce războiul este în curs de desfășurare și discuțiile despre un posibil tribunal special sunt încă în curs de desfășurare, ICPA se asigură că crimele sunt bine documentate și dovezile cruciale nu sunt pierdute. ICPA pregătește și contribuie efectiv la viitoarele urmăriri penale ale infracțiunii de agresiune, indiferent de jurisdicția în fața căreia va fi inițiată procedura. Din acest motiv, probele sunt traduse, inclusiv în ucraineană și engleză, pentru a se asigura că acestea pot fi utilizate în diferite jurisdicții. 

La un an de la lansarea ICPA, Eurojust mulțumește tuturor partenerilor ICPA și JIT pentru munca asiduă și devotamentul lor în a contribui la asigurarea tragerii la răspundere pentru atrocitățile comise în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și Comisiei Europene pentru încrederea sa în agenție pentru găzduirea acestui centru important.
 
Citește și:
„Cred că ne aflăm deja în cel de-al Treilea Război Mondial. Războiul declanșat de Putin va schimba mersul omenirii“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii