Fără haine sexiste în instanță Outifit-uri interzise în sala de judecată. Ținute inacceptabile ce duc la amenzi
Fără haine sexiste în instanță: Outifit-uri interzise în sala de judecată. Ținute inacceptabile ce duc
30 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5959
Marime text
Pantaloni scurți, tăiați ori colanți, sandale gen papuci de plajă, pălări, șepci, cămăși ieșite din pantaloni ori chiar descheiate – aparent, vestimentație ce nu sare cu nimic în ochi. Cu toate acestea, purtarea unei astfel de ținute în sălile de judecată se poate lăsa cu amendă ce variază între 100 și 1.000 de lei în cazul proceselor penale și, respectiv, între 30 și 200 de lei, în cazul proceselor civile. De asemenea, sunt interzise hainele cu caracter sexist, după cum vom arăta în continuare.
Potrivit informațiilor oficiale furnizate de reprezentanții instanțelor, outfit-urile ce nu sunt considerate acceptabile pentru prezentarea la proces includ și: „haine mulate indecent, îmbrăcăminte indicând afilierea la o bandă sau alte obiecte de îmbrăcăminte cu caracter ofensator, vulgar, rasist, sexist, obscen, haine cu desene sau cuvinte sugestive, slogane, sau imagini, inclusiv creaturi groteşti“.
„Toate persoanele trebuie să fie curate“
În continuare, anunță reprezentanții sistemului juridic, „nu vor fi permise articolele de îmbrăcăminte sfâşiate, murdare şi zdrenţăroase, articolele de îmbrăcăminte provocatoare, sau purtate provocator“.
„Toate persoanele prezente în sala de şedinţe şi în clădirea instanţei trebuie să fie curate, îmbrăcate decent şi într-o manieră care arată demnitate şi respect faţă de instanţă“, spun reprezentanții instanțelor de judecată din Constanța.
Aceștia arată că deşi avocaţii şi consilierii juridici nu sunt obligaţi să poarte roba profesiei la judecătorii, aceasta fiind obligatorie numai la celelalte instanţe, ar fi totuşi potrivit să o poarte, ori, dacă nu, măcar costum cu cravată – bărbaţii, iar femeile ţinute potrivite.
„Nerespectarea unora dintre regulile de mai sus poate atrage îndepărtarea persoanei din sală sau aplicarea unei amenzi de la 100 lei la 1.000 lei în cazul proceselor penale (art. 198 lit. h Cod procedură penală) şi de la 30 lei la 200 lei (art. 1082 Cod procedură civilă)“, au mai precizat reprezentanții instanțelor constănțene.
Citește și:
Stare de urgență în justiție:
Mii de citații pe tema Coronavirus. Ce sunt sfătuiți oamenii să facă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii