Fonduri nerambursabile Condamnare cu suspendare într-un dosar al DNA Constanța
Fonduri nerambursabile: Condamnare cu suspendare într-un dosar al DNA Constanța
29 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1583
Marime text
- Gabur Mihai-Octavian apare în Personal Crewing SRL și în Personal Sea Management SRL, ambele fiind în funcțiune, în Tigitrans SA, care se află în faliment, și a apărut în Cap Midia SA și în Eastern Crewing Agency SA, radiate.
Mihai-Octavian Gabur, trimis în judecată de DNA Constanța, a fost condamnat, în primă instanță! În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2011, inculpatul Gabur Mihai Octavian, în calitate de manager al unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul Fondurilor Europene – autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale necesare desfăşurării cursurilor din proiect, în condiţiile în care o parte dintre acestea nu au fost folosite în acest scop“.
„Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conţinut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.). Aceste demersuri au avut ca urmare obţinerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 de lei“, conform actului de sesizare a instanţei.
Ieri, 28 aprilie 2022, judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, a decis condamnarea lui Mihai-Octavian Gabur la pedeapsa principală a închisorii de 3 (trei) ani, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate inculpatului şi stabileşte termenul de supraveghere de 3 (trei) ani, care curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
Tribunalul a admis în parte acţiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, şi îl obligă pe inculpatul Gabur Mihai-Octavian la plata, către partea civilă, a sumei de 641.201,52 lei, reprezentând presupus prejudiciu cauzat prin săvârşirea infracţiunii, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului (data plăţii sumelor ce compun debitul, în cadrul rambursărilor făcute pentru CR 2 şi pentru CR3), până la achitarea integrală a debitului principal şi la care se va adăuga dobânda legală, calculată de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, până la achitarea integrală a debitului principal.
Magistrații au obligat partea responsabilă civilmente Tigitrans S.A. la plata către partea civilă Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, în solidar cu inculpatul Gabur Mihai-Octavian, a sumelor de bani stabilite la pct. V.I. din dispozitivul prezentei hotărâri, respectiv: 641.201,52 lei, reprezentând presupus prejudiciu cauzat prin săvârşirea infracţiunii, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie, de la data producerii prejudiciului (data plăţii sumelor ce compun debitul, în cadrul rambursărilor făcute pentru CR 2 şi pentru CR3), până la achitarea integrală a debitului principal şi la care se va adăuga dobânda legală, calculată de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, până la achitarea integrală a debitului principal.
În continuarea deciziei, tribunalul a desfiinţat mai multe înscrisuri.
Potrivit Confidas.ro, Tigitrans S.A. are sediul social în incinta Port Constanța și se ocupă de „activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă faliment“.
Compania îi are ca asociați pe Pavel Fronea, Lale Marinescu și Nicolae Motocu, fiecare deținând câte 27% din capitalul social, pe Octavian Mihai Gabur, cu 15 % din capital, Antoniewicz Cristian Ioan și Marșal Ioana, cu 2 % din capital.
Tot potrivit Confidas.ro, Gabur Mihai-Octavian apare în Personal Crewing SRL și în Personal Sea Management SRL, ambele fiind în funcțiune, în Tigitrans SA, care se află în faliment, și a apărut în Cap Midia SA și în Eastern Crewing Agency SA, radiate.
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Am ceva pentru mata!“
Avocat trimis în judecată de DNA Constanța pentru dare de mită! (RECHIZITORIU)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii