Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost ministru al Educației, în proces la Constanța pentru alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România

ro

23 Jun, 2024 17:00 831 Marime text
  • În proces se solicită, printre altele, anularea hotărârii prin care a fost ales Prezidiul AOSR pentru mandatul 2024 – 2028.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, este în proces, la Curtea de Apel Constanța, cu Academia Oamenilor de Știință din România, litigiul vizând alegerile din cadrul Academiei.
 
În proces, fostul ministru al Educației contestă respingerea dosarului de candidatură la alegerile din cadrul AOSR și solicită, printre altele, anularea hotărârii prin care a fost ales Prezidiul AOSR pentru mandatul 2024 – 2028.
 
La prima înfățișare în proces, judecătorii au amânat cazul pentru luna septembrie, pentru ca părțile să ia la cunoștință de documentele depuse în dosar.
 
Cazul are indicativul 271/36/2024 și a fost înregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel la data de 21 mai 2024.
 
Părți în cauză sunt reclamanții-membri ai AOSR: Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educației), Teodor Frunzeti (fost comandant al Universității Naționale de Apărare „Carol I“ din București), dr. Sorin Rugină (fost rector al Universității „Ovidius“ Constanța) și Andra Seceleanu (prorector Universitatea „Andrei Șaguna“ Constanța).
 
La rândul său, Academia Oamenilor de Știință din România este pârâtul.

Sursa foto: Portalul Instanțelor de Judecată
 
Potrivit datelor noastre, la Curtea de Apel, dosarul se află în atenția completului prezidat de magistratul Roxana Nicoleta Bacu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
La termenul din 6 iunie 2024, instanța a încuviințat cererea de amânare formulată de părți pentru studierea actelor depuse la dosarul cauzei.
 
Se cere anularea alegerii Prezidiului AOSR
 
În Încheierea de ședință din 6 iunie 2024 a Curții se arată că, în cauză, avocatul reclamanților a precizat că nu se mai solicită suspendarea actelor atacate în proces, ci se cere mai multor acte administrative.
 
Astfel, printre actele a căror anulare se solicită se numără și Hotărârea Acadedmiei Oamenilor de Știință din România prin care s-a respins dosarul de candidatură al Ecaterinei Andronescu, dar și hotărârea prin care s-au modificat Regulamentul privind metodologia și calendarul alegerilor conducerii filialelor, secțiilor și Prezidiului, precum și Procedura PS.
 
De asemenea, se solicită în proces și anularea hotărârii prin care a fost ales Prezidiul AOSR.
 
Rămâne de văzut dacă procesul se va putea judeca la termenul din septembrie 2024, la Curtea de Apel.
 
Înfățișarea este stabilită pentru data de 19 septembrie 2024, ora 11.00.
 
Decizia pe care o va lua Curtea de Apel Constanța va putea fi ulterior atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Alegerile AOSR
 
Potrivit unui comunicat de presă remis de Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință la data de 24 mai 2024, „la funcția de Președinte al AOSR au candidat: prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, președinta Secției de Științe Chimice a AOSR și prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, vicepreședinte AOSR și directorul general al Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” al AOSR“.
 
Se precizează în comunicat că „în urma votării de către Adunarea Generală, în funcția de Președinte al Academiei Oamenilor de Știință din România a fost aleasă prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, cu 90 de voturi din 110 exprimate (6 voturi anulate)“.
 
„Alături de noul președinte, au fost aleși vicepreședinții și secretarul științific ai AOSR pentru noul mandat: prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – vicepreședinte; prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr – vicepreședinte; prof. univ. dr. ing. Petru Andea – secretar științific“, conform comunicatului AOSR.
 
Sursa documentare: Portalul Națioal al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instațelor de Judecată, Academia Oamenilor de Știință din România
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
#ConstanțaEsteBine – Ceea ce n-a reușit Ecaterina Andronescu a reușit COVID 19
După vacanță, toți elevii comunei Peștera se întâlnesc online cu profesorii lor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii