Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată de ce a fost eliberat Radu Mazăre, fostul primar al Constanței! – „Procesul de reeducare este aproape finalizat; nefiind necesară menținerea persoanei condamnate în detenție“

ro

13 Jun, 2024 16:32 1749 Marime text
 
 
Judecătorii de la Tribunalul Ilfov și-au motivat decizia prin intermediul căreia au dispus liberarea condiţionată a lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare.   
 
Decizia Tribunalului Ilfov a fost una definitivă, astfel că Radu Mazăre a fost pus în libertate, după mai bine de cinci ani de detenție.
  
În motivarea deciziei, Tribunalul Ilfov reține, printre altele, că Radu Mazăre - din caracterizarea întocmită de Penitenciarul București Jilava – „a participat activ la activități semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activități tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral- religioase, stagii de practică)“.
 
În continuare, redăm câteva dintre aspectele relevante menționate în motivarea deciziei Tribunalului Ilfov:
  
„Curs de recalificare profesională“

„Distinct, contestatorul, pe lângă îndeplinirea tuturor cerințelor si recomandărilor din planul educativ, din inițiativă proprie si în mod suplimentar fata de cerințele planului de reeducare, a formulat cerere de participare la un curs de recalificare profesională si a efectuat demersuri pentru derularea lui“.

„Îngrijitor Spatii Verzi"

 

„Ca urmare a admiterii cererii; contestatorul s-a înscris si a finalizat acest curs/program de recalificare profesionala, curs opțional, respectiv Programul De Calificare Pentru Grupa de „Îngrijitor Spatii Verzi" – (180 ore) (...), care s-a desfăşurat în perioada 04.01.2024- 19.03.2024. Examenul de absolvire a fost susținut în data de 20.03.2024 și a fost promovat cu nota 9,50 (nouă cincizeci)“.

 
„O conduită bună și a depus eforturi pentru reintegrarea socială“

„În urma evaluării efectuate în cadrul caracterizării întocmite de comisia pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Jilava s-a ajuns la concluzia că, pe întreaga durată a executării pedepsei contestatorul a avut o conduită bună și a depus eforturi pentru reintegrarea socială, fapt demonstrat de finalizarea cu credite a programului de asistență psihologică generală „autocunoaștere și dezvoltare personală“ și a activităților psihologice la care a fost selecționat“.

 
„A avut o conduită bună si a depus eforturi pentru reintegrarea socială“

„Totodată, s-a reținut și faptul că persoana condamnată a manifestat motivație pentru participare la activități lucrative și pe întreaga durată a executării pedepsei a avut o conduită bună si a depus eforturi pentru reintegrarea socială. Deosebit, în domeniul Asistență Socială s-a ajuns la concluzia că: ,,Din perspectiva demersurilor de asistență sociala a finalizat cu credite două activități sociale (organizate pe baza proiectului de activitate) și grupul de socializare, implicându-se în atingerea obiectivelor". Tribunalul mai subliniază că evaluarea implicării contestatorului în activități educaționale nu poate fi analizată disparat şi fără luarea în considerare a celorlalte criterii impuse de lege, ci trebuie făcută în ansamblu, ținând seama de pregătirea şi nivelul de instruire a condamnatului şi, întotdeauna, cu luarea în considerare a caracterizării întocmite de administrația locului de deţinere, fiind evident că, atunci când formulează anumite concluzii, se raportează şi la conduita celorlalţi deţinuţi, dar şi la posibilităţile administraţiei penitenciarului de a asigura implementarea de programe educaţionale“.


„Întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedește că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută și în stare de libertate“
 

„În plus, activitatea infracțională a contestatorului constă în săvârșirea a 5 infracțiuni concurente; pedepsele aplicate acestuia fiind contopite într-o pedeapsă rezultantă de 9 ani închisoare a cărei executare a început la data de 8.05.2019. (...) Este adevărat că infracțiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave și că prejudiciile produse prin săvârșirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare); însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedește că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută și în stare de libertate“.


„Procesul de reeducare este aproape finalizat“
 

„Deosebit, gradul de instrucție al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport; demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat; nefiind necesară menținerea persoanei condamnate în detenție“.


„Integrat în societate“ 

„În acest sens, Tribunalul are în vedere și faptul că petentul condamnat  nu este cunoscut cu antecedente penale, are o familie și este integrat în societate (s-a căsătorit în perioada detenției (iulie 2019); iar in prezent soția sa este însărcinată, având și un copil major)“.

 
Pentru toate considerentele mai sus expuse, Tribunalul a admis cererea de liberare condiționată formulată de Radu Mazăre.


Decizia a fost definitivă!

Sursa text: portal instante de judecată și rejust.ro 
  
La data de 22 mai 2015, Radu Mazăre, primar al municipiului Constanța, la acea dată, aflat în arest preventiv, a demisionat de la conducerea Primăriei.

În februarie 2019, Înalta Curte a decis condamnarea lui Radu Mazăre, în dosarul Retrocedărilor din Constanța, la 9 ani de închisoare.
 
Conform pna.ro,  prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele: „Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan, la data faptelor primar al municipiului Constanța, la o pedeapsă de 9 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat“.
 
Radu Ștefan Mazăre a fost adus în România la jumătatea lunii mai 2019. 
 
În dosarul Polaris, prin decizia penală nr. 14 din 03.02.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnrea lui Radu Mazăre la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 infracțiuni) și conflict de interese în formă continuată.

Contopire
 
Prin Hotărârea nr. 297/2023, din 29.06.2023, Curtea de Apel București a reconfirmat hotărârea inițială a Tribunalului Ilfov, prin care se stabilise o pedeapsă definitivă pentru fostul primar de nouă ani de închisoare, în urma contopirii pedepselor la care acesta fusese condamnat. 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, eliberat condiționat! Pedeapsa expira la termen în 2027
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii