În atenția românilor din străinătate! Cum se face comunicarea internațională între instituții, pentru stabilirea pensiei comunitare. Decizie a Tribunalului Constanța
În atenția românilor din străinătate! Cum se face comunicarea internațională între instituții, pentru
12 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2315
Marime text
- Magistrații constănțeni au explicat care sunt formularele prin care se face comunicarea instituțională internațională.
- Decizia Tribunalului Constanța a fost pronunțată pe 9 martie.
- Pensia acordată pentru drepturile din România nu este afectată de perioada lucrată în străinătate.
Astfel, potrivit celor consemnate în Decizia nr. 531/09.03.2020 a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosarul de mai sus, „persoanele care au desfășurat activități profesionale în România și în alte state membre se pot solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislației în vigoare în România, cât și potrivit legislației celuilalt stat membru implicat“.
Formularele standard
În aceeași decizie a instanței, citată pe Jurindex, se arată această comunicare se face, în perioada de tranziție, cu ajutorul unor formulare. Mai exact, potrivit www.rolii.ro, „în perioada de tranziție către schimbul electronic de date, comunicarea între organismul de legătură și instituțiile competente din România în materie de pensie cu cele ale altor state este asigurată prin intermediul formularelor europene de legătură, convenite în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 și a Regulamentului (CEE) 574/72, aceste formulare menținându-și rolul și modul de utilizare“.Iată care sunt principalele formulare standard de legătură în materie de pensie, potrivit Tribunalului Constanța: „E202 - Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrânețe, E203 - Instrumentarea unei cereri de pensie de urmaș, E204 - Instrumentarea unei cereri de pensie de invaliditate, E205 - Atestat privind cariera de asigurat în ......... (România), E207 - Certificat privind cariera asiguratului, E210 - Notificarea deciziei cu privire la o cerere de pensie, E211 - Sumarul deciziilor, E213 - Raport medical detaliat, E001 - Formular de comunicare“.
În continuare, judecătorii au arătat că „după ce instituțiile competente ale statelor membre implicate își comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informațiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate și/sau celeilalte/celorlalte instituții competente“.
„Casa de pensii nu a calculat pensia comunitară“
Un alt aspect foarte important subliniat de magistrații constănțeni este cel potrivit căruia „nu este necesar ca solicitantul să îndeplinească simultan condițiile necesare deschiderii drepturilor de pensie în toate statele membre implicate, drepturile de pensie fiind acordate cu respectarea prevederilor legislațiilor naționale în materie“.Cu alte cuvinte, un om care a ajuns la vârsta la care se poate ieși la pensie în România nu trebuie să aștepte împlinirea vârstei prevăzute în legislația celuilalt stat comunitar în care a lucrat pentru a-și întocmi dosarul de pensionare.
În cazul constănțeanului care contestase decizia de pensionare emisă pentru el, acesta a precizat că nu se luase în considerare, la momentul emiterii acesteia, perioada în care lucrase în Italia.
Concret, omul arătase în cererea de chemare în judecată că în septembrie 2019 a fost înregistrată la Casa de pensii Constanța cerea sa de pensionare pentru limită de vârstă, la care a depus documentele necesare pentru acordarea Pensiei comunitare în conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 883/2004 și ale Regulamentului CE nr. 987/2009.
Totuși, omul a spus că în noiembrie 2019 a primit decizia contestată în cauză, care nu face nicio referire la pensia comunitară. „Casa de pensii a calculat pensia autonomă, nu și pensia teoretică, prestația pro rata“, a susținul constănțeanul.
„Reclamantul avea vechimea necesară“
În fața judecătorilor, avocații Casei de pensii Constanța au precizat că, în cazul bărbatului nu s-a emis pensie comunitară pentru că nu a fost returnat răspunsul la formulare din Italia.„La acest moment pensia comunitară este în lucru, urmând să se emită în funcție de răspunsul din Italia. Pentru că reclamantul avea vechimea necesară pentru a beneficia de aceste drepturi (nr., cele acordate de Statul Român), s-a emis decizie pentru a beneficia de ele, pentru că perioada lucrată în Italia nu influențează în niciun fel în Statul Român acele drepturi, nici ca vechime “, au arătat avocații.
După deliberări, judecătorii au decis să respingă contestația formulată împotriva deciziei de pensionare. „În lipsa confirmării formularului E202 de către instituțiile abilitate din Italia, pârâta a procedat la emiterea doar a pensiei naționale, fiind îndeplinite condițiile legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, urmând ca ulterior după transmiterea de către instituția corespondentă din Italia a formularului european, să fie emisă decizia comunitară“, au explicat magistrații.
Astfel, „pentru considerentele arătate, apreciind că , în mod corect, pârâta a emis decizia contestată, în lipsa confirmării formularelor europene pentru pensia comunitară, cererea de chemare în judecată va fi respinsă ca neîntemeiată“.
Citește și:
Anunţ important pentru românii care lucrează în străinătate! Ce trebuie să faci pentru a beneficia de pensie internaţională
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii