Începe procesul motorinei din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu!
Începe procesul motorinei din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu!
02 Sep, 2023 16:38
ZIUA de Constanta
1498
Marime text
- „În concret, din probatoriul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că primii trei inculpaţi ar fi alimentat generatoarele din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu cu cantităţi de motorină inferioare celor consemnate în documentele interne ale S.C. E.E. S.R.L., obținând astfel diferite surplusuri de motorină, pe care şi le-au însuşit“, spun procurorii.
- „Ulterior, combustibilul sustras, în cantitate totală de aproximativ 5.000 litri, ar fi fost pus în vânzare către diverse persoane interesate, la un preţ reprezentând aproximativ jumătate comparativ cu cel practicat de comercianţii autorizaţi“, se mai arată în ancheta procurorilor.
- Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Începe cercetarea judecătorească în faza camerei preliminare (procedură nepublică, potrivit legislației în vigoare) în dosarul motorinei de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu!
Conform portalului instanțelor de judecată, primul termen a fost stabilit pentru data de 7 noiembrie 2023.
Oricare va fi decizia primei instanțe, respectiv a Judecătoriei Constanța, aceasta va putea fi contestată la instanța superioară.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, care au dispus trimiterea în judecată a unui număr de şase inculpați, doi dintre aceştia sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare în formă continuată, unul pentru infracţiunea de complicitate la delapidare, iar ceilalţi trei inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire în formă continuată.
Confrom unei informări oficiale, „s-a reținut, ca stare prezumtivă de fapt, că în perioada mai - iulie 2021, primii trei inculpaţi, având calitatea de angajaţi în cadrul S.C. E.E. S.R.L. au dezvoltat un mod de operare, în sensul sustragerii de cantităţi de motorină aparţinând acestei societăţi, raportând totodată superiorilor din cadrul societăţii că respectivele cantităţi ar fi fost livrate Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, în scopul alimentării generatoarelor, conform contractelor încheiate cu K.B.R., această din urmă societate fiind înfiinţată de guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru a asigura logistica bazelor americane de pe teritoriul României“.
„În concret, din probatoriul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că primii trei inculpaţi ar fi alimentat generatoarele din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu cu cantităţi de motorină inferioare celor consemnate în documentele interne ale S.C. E.E. S.R.L., obținând astfel diferite surplusuri de motorină, pe care şi le-au însuşit. Ulterior, combustibilul sustras, în cantitate totală de aproximativ 5.000 litri, ar fi fost pus în vânzare către diverse persoane interesate, la un preţ reprezentând aproximativ jumătate comparativ cu cel practicat de comercianţii autorizaţi“, se mai arată în ancheta procurorilor.
Trei dintre inculpați au fost cercetați iniţial sub control judiciar, în prezent nemaifiind supuşi vreunei măsuri preventive.
Totodată, în cauză a fost instituită şi ulterior menţinută măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de aproximativ 2.000 euro ridicate de la unul dintre inculpaţi.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Cei trimiși în judecată sunt, potrivit portalului instanțelor de judecată: Iacob Bogdan Cristian, Lantzky Karoly, Szabo Zoltan, Batarlau Florin, Boef Andrei Robert și Meca Alina.
Asta în timp ce SC Euro Ecologic SRL are calitatea de parte vătămată.
Potrivit datelor noastre, Alina Meca este consilier local PSD Poarta Albă, iar în 2012 a candidat la Primăria Poarta Albă din partea PSD.
Contactată telefonic după mediatizarea dosarului, Alina Meca a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, trimiterea sa în judecată, însă nu a dorit să facă nicio declarație oficială cu privire la dosar, precizând totuși că așteaptă începerea procesului pentru a-și dovedi nevinovăția.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Admitere în magistratură! 15 posturi de judecător și opt de procuror la instanțele și parchetele din Dobrogea. Tabelul candidaților înscriși (DOCUMENTE)
Nordis Management, „obligată“ de Tribunalul Constanța la „finalizarea, recepţionarea şi intabularea“ unui apartament. Dosarul, în apel
Trei procurori părăsesc sistemul pensionare! Iată cine sunt
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii