Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:46 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoria Constanța, decizie definitivă cu privire la terenurile afaceristului Cristi Borcea

ro

07 Oct, 2020 00:00 2976 Marime text
 
  • Magistrații consănțeni au admis contestația formulată de Municipiul Constanța prin Primar și au anulat în parte decizia prin care a fost ridicat sechestrul instituit în Dosarul Retrocedărilor pe o parte din terenurile lui Cristi Borcea.
  • Hotărârea a fost luată în dosarul civil cu numărul 9594/212/2020 al Judecătoriei Constanța.
  • Decizia Judecătoriei Constanța poate fi contestată, caz în care procesul va fi continuat la Tribunalul Constanța.
 
Răsturnare de situație pentru afaceristul Cristi Borcea! Judecătoria Constanța a luat o decizie legată de sechestrul instituit pe o parte din terenurile sale, în Dosarul Retrocedărilor, și ridicat de Fiscul Bucureștean în primăvara lui 2019.
 
Magistrații consănțeni au admis contestația formulată de Municipiul Constanța prin Primar și au anulat în parte decizia prin care a fost ridicat sechestrul.
 
Hotărârea a fost luată în dosarul civil cu numărul 9594/212/2020 al Judecătoriei Constanța, în care Municipiul Constanța prin Primar contestase decizia ANAF din primăvara lui 2019, prin care fuseseră ridicate măsurile de executare silită aplicate bunurilor sechestratre aparținând lui Cristi Borcea.
 
Mai exact, contestația Primăriei Constanța făcea referire la terenurile ce fuseseră sechestrate în urma Dosarului Retrocedărilor din Constanța.
 

Decizia din 5 octombrie 2020

 
Astfel, decizia din 5 octombrie 2020 a Judecătoriei Constanța a fost în sensul de a se anula decizia ANAF „sub aspectul/în ceea ce priveşte ridicarea sechestrului instituit asupra bunurilor imobile sechestrate prin Ordonanţa nr. 29/P/2005 din 15.02.2008, emisă de parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA, menţinut prin Decizia penală nr. x, bunuri imobile menţionate la pct. 6.1 – 6.23, 6.25, 6,27 – 6,31 din Ordonanţa nr. 29/P/2005 din 15.02.2008“.
 
Potrivit aceleiași decizii a instanței, judecătorii constănțeni au respins excepția lipsei calității procesual pasive, dar și excepția lipsei de interes, ambele fiind considerate neîntemeiate.
 
A fost respinsă cererea de suspendare a executării, ca fiind rămasă fără obiect.
 
De asemenea, a fost respins cererea de intervenție accesorie formulată de intervenientul Global Building Investment SA, ca neîntemeiată.
 
Totodată, Municipiul Constanța prin Primar va primi înapoi și banii cheltuiți cu avocații pentru acest proces, în sumă de 1.487,50 de lei.
 
Decizia Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 10 zile de la comunicare, urmând ca apelul să fie depus la Judecătoria Constanța.
 

„Asigurarea restabilirii situației anterioare“

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cererea adresată instanţei, avocaţii Municipiului Constanţa prin Primar au cerut anularea măsurii de ridicare a sechestrului asupra „bunurilor imobile menţionate la pct. 6.1-6.23, 6.25, 6.27-6.31 din Ordonanţa nr. 29/P/2005 din 15.02.2008“. 
 
Amintim, Cristi Borcea a  fost condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, alături de fostul primar Radu Mazăre. Prin aceeași sentință definitivă, afaceristul s-a ales cu sechestru pe anumite proprietăţi ale sale, inclusiv din Constanţa.
 
Municipalitatea a cerut în acest proces, de asemenea, suspendarea executării măsurii de ridicare a sechestrului până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acesteia.
 
„Menţinerea sechestrului de către instanţa penală a avut loc în considerarea indisponibilizării acestor terenuri şi asigurării restabilirii situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor dispusă deja de instanţa penală“, au arătat, în proces, avocaţii Municipiului Constanţa.
 

Ce au susținut avocații lui Borcea

 
În replică, avocaţii omului de afaceri au argumentat că sechestrul „a fost o măsură asigurătoare până la achitarea de către inculpat a prejudiciului în cauză. De asemenea, avocatul arată că aceasta a fost raţiunea pentru care organul fiscal a anulat acele măsuri asigurătoare, dar menţinându-se măsura confiscării“.
 
Cu alte cuvinte, apărătorii lui Cristi Borcea au precizat că acesta a achitat prejudiciul stabilit în sarcina sa.
 
După deliberări îndelungat, magistrații Judecătoriei Constanța au decis, în urmă cu două zile, să admită cererea municipalității constănțene,  astfel că terenurile lui Cristi Borcea din Constanța la care se face referire în proces ar urma să ajungă iar sub sechestru.
 
Totuși, decizia Judecătoriei Constanța poate fi contestată, caz în care procesul va fi continuat la Tribunalul Constanța.
 
Citește și:
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii