Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoria Mangalia Bărbatul acuzat că și-a lovit fratele cu o cană în ochi, condamnat într-un dosar de violență în familie

ro

23 Oct, 2024 17:00 413 Marime text
Judecătoria Mangalia - sursa foto: ZIUA de Constanța

Judecătoria Mangalia l-a condamnat astăzi, 23.10.2024, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pe bărbatul acuzat că și-ar fi lovit fratele cu o cană în ochi.
 
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații au stabilit inculpatului un termen de supraveghere de 3 ani.
 
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii.
 
MINUTA
 
Soluția pe scurt: În baza art. 396 alin. 1 şi alin.2 Cod procedură penală raportat la art. 396 alin.10 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul B I-D, la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie prevăzută de art. 199 alin.1 Cod penal raportat la art. 194 alin.1 lit. a), b) şi c) Cod penal. În baza art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi alin. 3 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 (trei) ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.
 
În baza art. 65 alin. 1 Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
 
În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentinţă şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal. În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b) Cod penal, impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
 
 În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Chirnogeni, jud. Constanţa, ori în cadrul Primăriei Comunei Comana, jud. Constanţa. În baza art. 91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal, dispoziţii potrivit cu care, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse prin prezenta ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
 
 În baza art. 25 Cod procedură penală admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu sediul în municipiul Constanţa, B-dul Tomis nr. 145, jud. Constanţa. În baza art. 25 Cod procedură penală raportat la art. 1349 alin. 1 şi 2 Cod civil, la art. 1357 Cod civil şi la art. 320 din Legea nr. 95/2006 cu aplicarea art. 436 alin.1 Cod procedură civilă obligă pe inculpat la plata către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a sumei de 6295,61 lei reprezentând cheltuieli de spitalizare şi ocazionate de asistenţa medicală acordată persoanei vătămate B M-M, precum şi la plata dobânzii legale aferente cu începere de la data pronunţării prezentei sentinţe şi până la achitarea integrală a debitului principal.
 
 În baza art. 25 Cod procedură penală ia act că persoana vătămată B M-M, cu domiciliul (…), jud. Constanţa, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 350 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în cauză.
 
În baza art. 272 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, respectiv avocat Chiriţă Iulia, în sumă de 1622 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii, conform dispoziţiilor art. 410 alin. 1 Cod procedură penală. Pronunţată astăzi, 23.10.2024, prin punerea la dispoziţia inculpatului, a persoanei vătămate, a părţii civile şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, potrivit dispoziţiilor art. 405 alin.1 Cod procedură penală.
 
Document: Hotarâr e  349/2024  23.10.2024
 
Ce acuzații revin în sarcina inculpatului
 
Potrivit actului de sesizare, în sarcina inculpatului s-a reţinut faptul  că  la data de 31.07.2021 l-a lovit pe fratele său cu o cană în ochiul stâng, iar ca urmare a loviturii acesta a rămas cu o infirmate şi un prejudiciu estetic permanent, suferind leziuni traumatice ce au necesitat 120 zile de îngrijiri medicale.
 
„În fapt, s-a arătat că  la data de 31.07.2021, organele de poliţie au fost sesizate telefonic, prin intermediul SNUAU 112, de către numitul (...), cu privire la faptul că numitul (...) l-a lovit pe fratele lor, cu o cană de porţelan în zona ochiului stâng, prin ordonanţa din data de 31.07.2021 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violenţă în familie, prevăzută de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 din Codul penal,  prin ordonanţa din data de 04.03.2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a dispus clasarea cauzei în temeiul dispoziţiilor art. 16 alin. 1 lit. e) din Codul de procedură penală, întrucât persoana vătămată nu a formulat plângere prealabilă împotriva fratelui său, însă ulterior, la data de 16.05.2022, Serviciul Clinic de Urgenţă Mangalia a comunicat organelor de cercetare penală Raportul de constatare medico-legală nr. 3905/238/A1 agresiuni/2021/16.05.2022, din conţinutul căruia rezultă că la data de 31.07.2021 a fost examinat numitul, constatându-se că acesta prezintă leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu corp dur cu margini tăioase (posibil ciob cană porţelan), în noaptea de 30/31.07.2021. Poziţia ipotetică victimă-agresor – în ortostatism faţă în faţă. Necesită 120 de zile de îngrijiri medicale. Se apreciază că persoana vătămată rămâne cu infirmitate şi prejudiciu estetic permanent, în sensul art. 194 din Codul penal, constând în pierderea vederii, respectiv modificări anatomice restante, de la nivelul ochiului stâng”, se arată în actul de sesizare al procurorilor.
 
Ce le-a spus victima anchetatorilor
 
S-a mai arătat faptul că, fiind audiat în calitate de persoană vătămată, numitul (...) a declarat că la data de 30.07.2021 a revenit de la muncă la domiciliu în jurul orei 01.00 şi a constatat că fratele său era sub influenţa băuturilor alcoolice, acesta ascultând muzică la un volum ridicat, întrucât era obosit i-a cerut   să oprească muzica, moment în care acesta a dat volumul la maxim şi l-a lovit cu o cană de porţelan la nivelul ochiului stâng, iar ca urmare a loviturii a început să îi curgă sânge din ochi şi a fugit din locuinţă, iar ulterior.

Persoana vătămată a solicitat intervenţia unui echipaj de ambulanţă, care i-au acordat îngrijiri medicale şi l-au condus la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Constanţa, unde a fost suspus unei intervenţii chirurgicale, însă ca urmare a loviturii şi-a pierdut definitiv vederea la nivelul ochiului stâng, şi a precizat că s-a împăcat cu fratele său, că incidentul a fost unul singular şi nu doreşte tragerea la răspundere penală a acestuia.
 
Sursă text: Rejust.ro
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
Șoferul beat implicat în accidentul mortal de pe DN38, acuzat că și-ar fi bătut fratele! A fost trimis în judecată pentru violență în familie

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii