Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:30 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii și-au motivat decizia. Închisoare cu suspendare după moartea ofițerului Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța (video)

ro

07 Apr, 2020 00:00 4490 Marime text

Magistrații de la Judecătoria Constanța și-au motivat decizia în dosarul penal privind moartea ofițerului constănțean Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța. Ofițerul și-a pierdut viața într-un accident rutier înregistrat pe data de 15 noiembrie 2017, DN 3. În acest caz, șoferul unui tir, care ar fi efectuat o manevră de întoarcere neregulamentară peste marcajul longitudinal dublu continuu, care separă cele două sensuri de mers, a fost condamnat pentru infracțiunea de ucidere din culpă, la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare cu termen de supraveghere de trei ani. Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.


Prin rechizitoriu, procurorii din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui șofer de tir, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.


În actul de sesizare a instanței s-a reținut că la data de 15 noiembrie 2017, în jurul orelor 19,40, lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Serviciului Rutier Constanța, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost sesizați prin intermediul serviciului de dispecerat că pe DN 3, în zona km 249+ 400 m , s-a produs un accident rutier soldat cu o victimă.


Întoarcere neregulamentară


În urma efectuării cercetărilor penale s-a stabilit că inculpatul a condus ansamblul auto format din capul tractor, care tracta o semiremorcă, pe DN 3. În momentul în care a ajuns în zona km 249+ 400 m, la ieșirea din localitate, către municipiul Constanța, a oprit în afara părții carosabile. La punerea în mișcare de pe loc a ansamblului auto, inculpatul a efectuat o manevră de întoarcere neregulamentară peste marcajul longitudinal dublu continuu, care separă cele două sensuri de mers și astfel a intrat în coliziune cu autoturismul marca Peugeot, model 407, condus regulamentar de ofițerul constănțean Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța.



În urma accidentării sale, victima a suferit vătămări corporale în urma cărora a decedat.


25 de km/oră


Tot din documentele oficiale aflate la dosar se mai arată că viteza de deplasare în pre-momentul impactului - a autoturismului Peugeot a fost de cca 25,89 km/h iar a ansamblului auto – de 15- 25 km/h, dar vitezele de deplasare ale celor două autovehicule nu au constituit o cauză directă a producerii accidentului. Starea de pericol a fost generată, spun experții, de șoferul tirului, prin manevra de întoarcere într-o zonă unde carosabilul, drum național, prezenta un marcaj central constituit într-o linie dublă continuă.



Posibilitățile de evitare a accidentului au aparținut inculpatului“


„Cauza determinantă a producerii accidentului a constituit-o manevra de întoarcere efectuată de către inculpat într-o zonă interzisă. Posibilitățile de evitare a accidentului au aparținut inculpatului care nu trebuia să efectueze manevra de întoarcere într-o zonă unde nu era permisă o astfel de manevră. Și victima a avut posibilitatea de evitare a accidentului dacă respecta condițiile de viteză din zonă, prin frânare sau prin manevre ușoare de evitare prin schimbarea benzii de deplasare“, potrivit celor aflate la dosar.


De menționat că inculpatul a solicitat aplicarea procedurii recunoașterii învinuirii și a recunoscut fapta așa cum a fost reținută în rechizitoriu.


Din declarația inculpatului se arată că a ales varianta întoarcerii peste marcajul dublu continuu. Tot el mai arată că nu a auzit și nu a văzut vreun autoturism apropiindu-se înainte de efectuarea manevrei. Cetățenii i-ar fi spus că autoturismul condus de victimă venea dinspre Valu lui Traian, că șoferul consumase alcool deoarece serbase ziua de naștere a fiului său.


Culpă exclusivă


Judecătoria Constanța a apreciat că inculpatul are culpă exclusivă în săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă prin acțiunea sa de efectuarea a manevrei de întoarcere prin loc interzis a autotrenului.


Prin această acțiune inculpatul a dat dovadă de neglijență maximă, potrivit motivării Judecătoriei, având în vedere că el conducea un autotren și putea și trebuia să prevadă riscurile unei manevre neregulamentare.


„Judecătorul fondului constată că din expertiza tehnică auto și declarațiile părților rezultă faptul că urmarea decesului victimei este cauzată exclusiv de acțiunea de întoarcere a autotrenului in zonă interzisă de către inculpat. Nu are relevanță că victima conducerea sub influența alcoolului și cu viteza peste limita legală, nu rezultă din nici un mijloc de probă că rezultatul decesului nu s-at fi produs dacă victima nu era sub influența alcoolului sau nu ar fi condus cu viteza peste limita legală. Prin urmare, din aceste considerente, instanța reține culpa exclusivă a inculpatului în săvârșirea infracțiunii de care este acuzat“, se mai arată în motivare.


Prima condamnare


Pe data de 26 martie, Judecătoria Constanța a decis condamnarea lui Ion Patrutoiu,
pentru infracțiunea de ucidere din culpă, la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare cu termen de supraveghere de trei ani.


Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) sa comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.


Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 60 de zile, într-una din instituţiile următoare: Primăria Valu lui Traian, Consiliul Local Valu lui Traian, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă“, potrivit minutei judecătorești.


În continuare, Judecătoria Constanța a mai admis în parte acțiunea civilă formulată de părțile civile și au obligat partea responsabilă civilmente Societatea se Asigurare Reasigurare (...) S.A. la plata sumei de 400.000 de lei daune morale. Mai mult, instanța a obligat partea responsabilă civilmente la plata unei prestații periodice lunare în sumă de câte 743,5 lei /lună părților civile (...) copiii jandarmului, până la împlinirea vârstei de 18 ani.


Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.


Marius Nae a fost înmormântat la cimitirul „Sfântul Ilie” din Feteşti, județul Ialomița, oraşul natal al jandarmului. La procesiunea funerară au participat zeci de localnici, rude, prieteni, dar și fost colegi de la Gruparea Mobilă de jandarmi Constanța. Marius Nae a fost înmormântat cu onoruri militare.








Citește și

Prima condamnare după moartea ofițerului Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța (video)

Documentar ZIUA de Constanța
Analiză pe infracțiuni - cum au fost soluționate dosarele de ucidere din culpă


Căpitanul Marius Nae, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, a fost condus pe ultimul drum. A murit, de ziua fiului său, în accidentul de la Valu lui Traian (galerie foto+video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii