La sesizarea Curții de Apel Constanța Hotărârea pronunțată de Înalta Curte, care ar putea afecta soarta a mii de metri pătrați de plajă! (document)
La sesizarea Curții de Apel Constanța: Hotărârea pronunțată de Înalta Curte, care ar putea afecta soarta
18 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2850
Marime text
- Este vorba despre Decizia 9/2021, pronunțată de Curtea Supremă în dosarul 3375/1/2020.
- Colegiul de Conducere al Curții de Apel Constanța a sesizat ÎCCJ legat de o interpretare a Legii contenciosului administrativ.
- Cel puțin două dosare aflate pe rolurile instanțelor din Constanța, în care ANAR-ABADL revendică mii de metri pătrați de plajă, depind de această decizie pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
- În urma deliberărilor, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât să admită recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța
- În Secțiunea Document puteți consulta Decizia 9/2021 a Curții Supreme, astfel cum a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 976 din 13 octombrie 2021.
Soarta a mii de metri pătrați de plajă din Constanța ar putea fi afectată, în urma unui Recurs în interesul legii (RIL) pronunțat de Înalta Curte de Casție și Justiție, în baza unei sesizări venite din partea Colegiului de Conducere a Curții de Apel Constanța!
Este vorba despre Decizia 9/2021, pronunțată de Curtea Supremă în dosarul 3375/1/2020, cauză formată după ce, prin Hotărârea nr. 20 din 14 decembrie 2020, Colegiul de Conducere al Curții de Apel Constanța a sesizat ÎCCJ legat de o interpretare a Legii contenciosului administrativ.
Mai exact, Curtea de Apel Constanța a hotărât să sesizeze ÎCCJ în vederea pronunțării pe calea recursului în interesul legii cu privire la următoarea problemă de drept „dacă noțiunea «indiferent de data emiterii» din dispozițiile art. 4 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, implică și actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise anterior intrării în vigoare a acestei legi sau doar actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004“.
În prezent, cel puțin două dosare aflate pe rolurile instanțelor din Constanța, în care ANAR-ABADL revendică mii de metri pătrați de plajă, depind de această decizie pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dosarele pentru plajă
De precizat că, în urma deliberărilor, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât să admită recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța.
Astfel, instanța „stabilește că: În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 4 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, excepția de nelegalitate poate fi invocată și cu privire la actele administrative cu caracter individual adoptate sau emise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 554/2004“.
Cele două dosare în care se aștepta motivarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României sunt cauza 24128/212/2017* și, respectiv, 22293/212/2017, dosare civile în care Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a revendicat mii de metri pătrați de plajă.
Suprafețele în discuție fuseseră trecute din proprietatea statului în proprietatea municipiului Constanța, în urma unor hotărâri ale Consiliului Local Constanța.
Astfel, în dosarul înregistrat sub numărul 24128/212/2017*, cauză în care ANAR – ABADL a revendicat o suprafață totală de 23.717 mp de plajă, în zona Poligon 23, unde municipalitatea intenționa să amenajeze un adăpost pescăresc.
În ce privește cauza 22293/212/2017, în acest dosar, Tribunalul a obligat Consiliul Local Constanța și Municipiul Constanța să lase suprafața de peste 14.000 mp în deplina proprietate a Statului Român prin Ministerul Finanțelor Publice și în deplină posesie Administrației Naționale Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
În această cauză, s-a declarat apel, iar cazul se află acum la Curtea de Apel Constanța.
Dată fiind decizia ÎCCJ, rămâne de văzut care vor fi hotărârile pe care le vor pronunța instanțele din Constanța în procesele pentru plaje.
Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Google Maps
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
ANAR versus Municipiul Constanţa prin Primar Dosare identice, decizii diferite. Practică neunitară în procesele pentru plaje
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii