Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai mulţi afaceriști, trimiși în judecată în 2018 de procurorii Anticorupție din Constanţa. Ce s-a întâmplat cu dosarul

ro

09 Sep, 2020 00:00 2675 Marime text
  • Procurorii DNA arată că în perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina), ar fi fost folosite mai multe documente false.
  • Prin aceste demersuri, conform DNA, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.
  • Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.
 
 
Judecătorii de la tribunalul Constanța au stabilit cel de al 13-lea termen în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în 2018, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor afaceriști! Procesul a fost amânat pentru data de 29 septembrie, pentru solicitarea unor relații de la Institutul Național de Medicină Mina Minovici București.
 

Cine sunt inculpații

Eugen Munteanu, la data presupuselor fapte administrator al SC Lucia Inter Tour SRL Constanța, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, de evaziune fiscală în formă continuată și de spălare a banilor în formă continuată.
 
SC Lucia Inter Tour SRL este suspectată de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.
 
Bogdan-Valeriu Trupină, la data presupuselor fapte administrator al SC Metal Engineering SRL, este bănuit de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.
 
SC Metal Engineering SRL, este acuzată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată,
 
Mai departe, Ioan-Virgil Dobre, Gabriel Buiea, Ilie Radu și Liviu Ungureanu, la data presupuselor fapte administratori ai unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată,
 
Asta în timp ce în sarcina Cătălina Dimcică s-a reținut infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina****”), în calitate de administrator al SC Lucia Inter Tour SRL, beneficiind de ajutorul inculpatului Trupină Bogdan-Valeriu, a folosit cu rea-credință, în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Est Brăila, mai multe documente false, reprezentând avans solicitat la rambursare și valoarea situațiilor de plată corespunzătoare cererilor de rambursare nr. 2-5.
 
Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.
 
În același context, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpatul Munteanu Eugen a înregistrat în contabilitatea societății pe care o conducea mai multe cheltuieli nereale reprezentate de documente justificative false (o parte din ele puse la dispoziție de ceilalți inculpați), în valoare totală de 5.588.913 lei, prejudiciind astfel bugetul statului cu suma de 898.904 lei rezultată ca urmare a deducerii, în mod nelegal, a TVA aferentă achizițiilor fictive.
În aceeași perioadă, inculpatul Munteanu Eugen a transferat către societatea administrată de inculpatul Trupină Bogdan-Valeriu suma de 4.851.368 lei, care la rândul ei a procedat în aceeași manieră, transmițând banii către firmele celorlalți inculpați. Ulterior, banii care reprezentau plăți pentru lucrări și bunuri ce nu au fost efectuate/livrate în realitate, au fost retrași în numerar și predați inculpatului Munteanu Eugen.
 

Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 7.436.312 lei. Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
 
În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator precum și cea a popririi asiguratorii asupra bunurilor, respectiv conturilor bancare deținute de inculpații Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL și Trupină Bogdan-Valeriu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Ieri, Tribunalul Constanța a menţinut măsura preventivă dispusă faţă de inculpata persoană juridică SC Lucia Inter Tour SRL, privind luarea măsurii interdicţiei iniţierii procedurii insolventei. Măsura va fi verificată anterior datei de 19 septembrie 2020.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 

Ctește și
 
Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța are dosar la DNA
Cine i-a luat locul lui Cornel Coteanu la șefia Poliției Eforie. Anunțul inspectorului șef Constantin Adrian Glugă

 
Oficial!
Un avocat, un grefier și funcționar al Tribunalului Bihor, trimiși în judecată de DNA

 
DNA
Foști șefi ai Centrului Național al Cinematografiei, trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii