„Marfă“ de o jumătate de miliard de euro Arestări surpriză la Tulcea într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România
„Marfă“ de o jumătate de miliard de euro: Arestări surpriză la Tulcea într-unul dintre cele mai mari
12 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3899
Marime text
- Încă de la început, se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România.
Arestări surpriză într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România, denumit generic „Cocaina de la Marea Neagră“!
La aproximativ șapte luni de la trimiterea cauzei în instanță, recent, judecătorii de la Tribunalul Tulcea au dispus arestarea preventivă în lipsă a doi cetățeni din Spania, pentru trafic ilicit de droguri de mare risc, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârțirii de infracțiuni grave.
Mandatele, contestate la Constanța
Cele două mandate de arestare au fost emis de Tribunalul Tulcea, la data de 06 aprilie 2021, și au fost contestate la Curtea de Apel Constanța. Primele termene în apel au fost stabilite pentru data de 13 aprilie 2021.
Oricare vor fi deciziile Curții de Apel Constanța, acestea vor fi definitive.
Oficial de la Tribunalul Tulcea
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată Sabater Nieto Juan Antonio este suspectat de săvârșirea infracțiunilor aflate în concurs real de: trafic ilicit de droguri de mare risc, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave.
Asta în timp ce Calero Henares Alvaro Jesus, cel de al doilea cetățean arestat, este acuzat de trafic ilicit de droguri de mare risc, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și aderarea şi sprijinirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârțirii de infracțiuni grave.
Cele două mandate sunt valabile pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare.
Lista inculpaților
De menționat că în prezentul dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
În prezenta cauză (dosar 16965/3/2020), inculpații sunt, conform datelor puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată: Nasrallah Eddine Nor Joseph, Popaene Constantin Cătălin, Duran Domenech Antonio, Bobîrnea Costinel Tudorel, Leon Palacios Edgar Juan, Şugar Bogdan Alin, Leon Palacios Ruben Pedro, Matei Iuliana, Calero Henares Alvaro Jesus, Şugar Iosif Augustin, Kirnos Rostyslav, Postolea Alexandru, Stojic Predrag, Manole Gabriel, Alexandru Claudiu, Sabater Nieto Juan Antonio, Pălăcean Silvius Augustin.
Șase sute de milioane de euro
Având în vedere puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail.
Date din anchetă
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că în cadrul operațiunii cu nume de cod atribuit „Grimm Brothers” (Frații Grimm – Jacob şi Wilhelm Grimm, cunoscuți pentru renumitele basme şi povestiri pentru copii) a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării cu destinație finală țări din Balcanii de Vest, dar și țări din Europa de Vest, Olanda, Belgia și Spania.Potrivit DIICOT, gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.
Cocaină pentru piețele din Europa
Astfel, în perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „Sheik-ul” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea
plasării pe pieţele din Europa.
Citește și
„Cocaina de la Marea Neagră“
Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România a ajuns în instanță. Operațiunea a primit numele de cod „Frații Grimm“. Iată motivul
40 de constănțeni menținuți în arest preventiv! Decizia nu este definitivă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii