Medic ginecolog din Constanța, trimis în judecată pentru „întreruperea cursului sarcinii”. O pacientă, decedată în urma intervenției
Medic ginecolog din Constanța, trimis în judecată pentru „întreruperea cursului sarcinii”. O pacientă,
20 Jun, 2024 13:34
ZIUA de Constanta
1555
Marime text
Procurorii din Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui medic ginecolog!
Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul are ca obiect întreruperea cursului sarcinii (Art. 201 NCP), în cauză, fiind constituite trei părți civile.
Momentan, instanța nu a stabilit un termen de judecată pentru acest dosar.
Surse judiciare au delcarat pentru ZIUA de Constanța că fapta a avut loc la data de 15 ianuarie 2021, iar în urma intervenției chirurgicale efectuate de C.M., pacienta, în vârstă de 25 de ani, a decedat.
Ce spune Art. 201 din Codul Penal:
„(1) Întreruperea cursului sarcinii săvârşită în vreuna dintre următoarele împrejurări:
a) în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
b) de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate;
c) dacă vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Întreruperea cursului sarcinii, săvârşită în orice condiţii, fără consimţământul femeii însărcinate, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a cauzat femeii însărcinate o vătămare corporală, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea femeii însărcinate, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Când faptele au fost săvârşite de un medic, pe lângă pedeapsa închisorii, se va aplica şi interzicerea exercitării profesiei de medic.
(5) Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se pedepseşte.
(6) Nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii de douăzeci şi patru de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului.
(7) Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii.”
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Justiție Constanța Daniel Rafte, trimis în judecată, după scandalul din trafic
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii