Medicul Gheorghe Burnei, obligat la daune morale de 100.000 de euro, printr-o decizie a Tribunalului București, într-un dosar de malpraxis! Explicații
Medicul Gheorghe Burnei, obligat la daune morale de 100.000 de euro, printr-o decizie a Tribunalului București,
29 Jul, 2024 14:20
ZIUA de Constanta
757
Marime text
- Specialiștii juridici de la legalbadger.org au explicat în detaliu, legat de acest proces, ce înseamnă malpraxisul și dacă medicul Gheorghe Burnei poate fi acuzat de malpraxis.
Tribunalul a judecat cazul în apel și a decis respingerea ca neîntemeiată a excepției prescripției dreptului material la acțiune, ceea ce a permis instanței să analizeze propriu-zis acțiunea deschisă în instanță vizându-l pe medicul bucureștean.
În minuta Hotărârii 2512/2024 (dosar 24571/4/2022) a Tribunalului București, se arată că instanța de apel „Obligă exclusiv pe pârâtul Burnei Gheorghe la plata către reclamant a daunelor morale în cuantum de 100.000 de Euro respectiv echivalentul în lei al acestei sume/debit principal la data plăţii efective), precum şi a dobânzii legale penalizatoare aferentă debitului principal (echivalentului în lei a acestuia) , dar şi la actualizarea debitului principal (echivalentului în lei a acestuia) cu rata indicelui de inflaţie începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective“.
Hotărârea Tribunalului București este supusă recursului, părțile având la dispoziție un termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii motivate pentru a exercita calea de atac.
Iată minuta hotărârii pronunțate de Tribunalul București în dosarul 24571/2/2022:
„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de către apelanta – pârâtă Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”.
Admite, ca fondat, apelul declarat de apelantul - reclamant (...), împotriva sentinței civile nr. 9799/27.06.2023 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București în dosar nr. 24571/4/2022, în contradictoriu cu intimatii – pârâţi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie”, Burnei Gheorghe, Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi Municipiul Bucureşti, prin Primar şi chemata în garanţie SC Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA.
Schimbă, în parte, sentinţa civilă apelată, în sensul că:
Respinge, ca neîntemeiată, excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de către pârâţii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, Burnei Gheorghe şi de chemata în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA.
Admite, în parte şi ca întemeiată, cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Burnei Gheorghe, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie” şi de chemata în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA.
Obligă exclusiv pe pârâtul Burnei Gheorghe la plata către reclamant a daunelor morale în cuantum de 100.000 de Euro (respectiv echivalentul în lei al acestei sume/debit principal la data plăţii efective), precum şi a dobânzii legale penalizatoare aferentă debitului principal (echivalentului în lei a acestuia), dar şi la actualizarea debitului principal (echivalentului în lei a acestuia) cu rata indicelui de inflaţie începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective.
Respinge, în rest şi ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată şi precizată.
Menţine, în rest, dispoziţiile sentinţei civile apelate.
Cu drept de recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Bucureşti.
Pronunţată, azi, 10 iulie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“
Specialiștii juridici de la legalbadger.org au explicat în detaliu, legat de acest proces, ce înseamnă malpraxisul și dacă medicul Gheorghe Burnei poate fi acuzat de malpraxis.
De asemenea, legalbadger.org arată faptul că prin prisma „funcțiilor de conducere pe care Gheorghe Burnei le-a ocupat în decursul carierei sale, sesizările, făcute către organismele de control din domeniul medical, și către organele de cercetare penală, au fost, de cele mai multe ori, puse în întârziere. Acest fapt a determinat, în majoritatea cazurilor, intervenția prescripției faptelor comise de chirurgul pediatru“.
Conform sursei citate, este o reușită a pacientului reclamant faptul că Tribunalul București a stabilit răspunderea exclusivă pentru chirurgul Burnei.
„Decizia instanței în cazul Burnei-Niculae stabilește un precedent juridic important în cazurile de malpraxis medical, depășind obstacolul prescripției“, arată specialiștii legalbadger.org.
„Opiniile divergente care s-au conturat în societate, în jurul cazului Burnei, ar putea conduce la îmbunătățirea standardelor de practică medicală, trăgând, în același timp, un semnal de alarmă pentru adoptarea de reforme legislative în domeniul malpraxisului. Toate acestea contribuie la crearea unui mediu medical mai responsabil și la o mai bună protecție a drepturilor pacienților, reprezentând un pas important către o societate în care responsabilitatea profesională și dreptatea pentru victime primează“, conchid specialiștii în Drept.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Oficial! Medicul Gheorghe Burnei, condamnat definitiv
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii