Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:57 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivare! Hotărâre importantă în cazul terenului de lângă Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța! Urmează decizia finală

ro

15 Nov, 2022 00:00 1587 Marime text
  • „În absența titlului de proprietate valabil pentru terenul indicat, Consiliul Local nu putea dispune nici darea lui în folosință gratuită către entitatea care administra clădirea unității sanitare, după cum nu putea hotărî nici retragerea / restrângerea exercițiului acestui drept“, au spus judecătorii Curții de Apel Constanța.
  • Acum, cazul a ajuns pe rolul Curții Supreme din București, instanță de unde se așteaptă pronunțarea deciziei finale în proces.
„Municipiul Constanța nu se putea considera titularul dreptului de proprietate, iar Consiliul Local nu putea valorifica prerogativele conformate prin Legea nr. 215/2001 pentru a dispune inventarierea lui“.
 
„Mai mult, în absența titlului de proprietate valabil pentru terenul indicat, Consiliul Local nu putea dispune nici darea lui în folosință gratuită către entitatea care administra clădirea unității sanitare, după cum nu putea hotărî nici retragerea / restrângerea exercițiului acestui drept“.
 
Fragmentele citate fac parte din Hotărârea 171/2022 a Curții de Apel Constanța, prin care a fost admisă în parte acțiunea în revendicare a terenului formulată de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța în contradictoriu cu municipalitatea, vizând terenul din apropierea spitalului.
 
Acum, cazul a ajuns pe rolul Curții Supreme din București, instanță de unde se așteaptă pronunțarea deciziei finale în proces.
 
Dosarul 3783/118/2019
 
Amintim, este vorba despre dosarul 3783/118/2019, proces pierdut în primă instanță de unitatea spitalicească, după ce judecătorii Tribunalului Constanța au admis excepția inadmisibilității invocării excepției de nelegalitate a mai multor hotărâri ale Consiliului Local Constanța, nelegalitate ridicată de reprezentanții Spitalului CF.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată de reprezentanții spitalului la Curtea de Apel, instanță care a admis apelurile și a reținut cauza spre rejudecare în fond.
 
După rejudecare, judecătorii Curții de Apel au ajuns la concluzia că o parte dintre hotărârile Consiliului Local Constanța atacate de unitatea spitalicească, prin care a terenul a trecut în proprietatea municipiului, ar fi fost nelegale:

 
„Se va admite excepţia de nelegalitate a Hotărârilor Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 319/30.07.2003, nr. 321/30.07.2003, nr. 135/17.04.2003, nr. 109/28.02.2005 şi nr. 203/26.03.2009 în partea privitoare la terenul de 3802,00 mp şi respectiv la terenul de 6092,00 mp din Constanţa, B-dul 1 Mai nr. 5-7“, se arată în Hotărârea 171/2022 a Curții de Apel Constanța.
 
Amintim aici că reprezentanții unității medicale au solicitat ca instanța să dispună „lăsarea în deplină administrare și posesie“ a terenului de 9.894,27 mp din Bulevardul 1 Mai.
 
Ce s-a decis, în rejudecare
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au arătat, în rejudecare, că „dreptul de proprietate publică al statului era certificat ca fiind dobândit în condiţiile legii mai înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 18/1991 şi a Legii nr. 213/1998, terenul era deja identificat în patrimoniul statului prin măsurătorile efectuate în sistem de proiecţie stereo ‚70 şi inclus ca atare în Inventarul domeniului public al statului, astfel încât imobilul nu putea face obiectul unor acte de transmitere în domeniul privat al municipiului exclusiv prin voinţa autorităţii publice locale“.
 

De asemenea, judecătorii au spus că „reclamantul Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa se legitimează aşadar sub aspectul dreptului şi interesului acţiunii sale, câtă vreme a acţionat în conformitate cu dispoziţiile art. 865 alin. 1 şi 2 cod civil, în considerarea calităţii sale de titular al dreptului de administrare a bunului din domeniul public al statului, ca drept real corespunzător proprietăţii publice (art. 868 alin. 1 cod civil)“.
 
„Titularul dreptului de administrare se poate adresa justiţiei, cu informarea titularului dreptului de proprietate publică şi introducerea sa în proces, atunci când se încalcă principiul inalienabilităţii dreptului - solicitând instanţei de judecată să clarifice natura drepturilor disputate. Această entitate are dreptul de a invoca excepţia de nelegalitate în ceea ce priveşte actele administrative emise de autoritatea locală în legătură cu respectivul imobil şi să solicite restabilirea situaţiei de fapt, în acord cu regimul juridic“, se mai arată în decizia instanței.
 
„Dreptul şi interesul în contestarea respectivelor hotărâri ale consiliului local nu pot fi negate ca urmare a necontestării în contencios administrativ a respectivelor acte care acordă sau restrâng nelegal dreptul de administrare. Câtă vreme înscrisurile prezentate relevă intrarea imobilului – teren şi construcţie în domeniul public al statului conform reglementărilor legale existente la 01.01.1990, reclamantul se legitimează procesual activ în demersul referitor la apărarea dreptului de proprietate publică.“, potrivit Curții de Apel.
 
Acum, cazul a fost recent înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, din București, instanță de la care se așteaptă decizia definitivă.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro Hotărârea 171/2022
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Soarta terenului de lângă Spitalul Clinic CF Constanța, decisă de Curtea de Apel. Judecătorii au vorbit despre „încălcarea dreptului la apărare“
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii