Soarta terenului de lângă Spitalul Clinic CF Constanța, decisă de Curtea de Apel. Judecătorii au vorbit despre „încălcarea dreptului la apărare“
Soarta terenului de lângă Spitalul Clinic CF Constanța, decisă de Curtea de Apel. Judecătorii au vorbit despre
06 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1960
Marime text
- Este vorba despre dosarul 3783/118/2019, proces pierdut în primă instanță de unitatea spitalicească.
- Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța revendicase terenul de aproape 9.900 de metri pătrați de lângă unitatea medicală.
- Curtea de Apel Constanța a admis apelurile și a reținut cauza spre rejudecare în fond. În acest context, termenul următor a fost fixat la data de 12 ianuarie 2022.
- În motivarea deciziei, Curtea a arătat că „negarea valorificării unei apărări în ipoteza inexistenței unei soluții pe fondul acțiunii în nulitate pune, însă, în discuție încălcarea dreptului la apărare și posibilitatea evaluării de către orice persoană interesată a legalității unui act contrar ordinii de drept“.
Viitorul terenului de aproape 9.900 de metri pătrați situat lângă Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța va fi decis la Curtea de Apel, instanță ce va analiza dosarul pe fond la data de 12 ianuarie 2022.
Amintim, este vorba despre dosarul 3783/118/2019, proces pierdut în primă instanță de unitatea spitalicească, după ce judecătorii Tribunalului Constanța au admis excepția inadmisibilității invocării excepției de nelegalitate a mai multor hotărâri ale Consiliului Local Constanța, nelegalitate ridicată de reprezentanții Spitalului CF.
„Negarea valorificării unei apărări“
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată de reprezentanții spitalului la Curtea de Apel, instanță care a admis apelurile și a reținut cauza spre rejudecare în fond. În acest context, termenul următor a fost fixat la data de 12 ianuarie 2022.
În Hotărârea nr. 145/2021 a Curții de Apel Constanța, prin care a fost admis apelul declarat de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, magistrații vorbesc despre faptul că „negarea valorificării unei apărări în ipoteza inexistenței unei soluții pe fondul acțiunii în nulitate pune, însă, în discuție încălcarea dreptului la apărare și posibilitatea evaluării de către orice persoană interesată a legalității unui act contrar ordinii de drept“.
„În același timp“, au spus judecătorii, „efectele pentru ordinea juridică a dezlegărilor instanței decurgând dintr-o hotărâre anterioară și admisibilitatea noii evaluări constituie chestiuni care nu pot scăpa dezbaterii contradictorii a părților litigante“, se arată în Hotărârea 145/2021, citată pe Jurindex.
Astfel, Curtea de Apel a arătat că „în cauză, tribunalul a calificat prin hotărârea criticată parte din actele administrative ca având caracter normativ, spre a le extrage ulterior din sfera de control pe calea instituită de art. 4 din Legea nr. 554/2004, modificată“.
„În mod greșit instanța a achiesat la apărările intimaților“
În aceste condiții, magistrații Curții au amintit de jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție și au precizat că „în mod greșit instanța de fond a achiesat la apărările intimaților Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța în ceea ce privește natura normativă a hotărârilor de aprobare a trecerii în domeniul privat al Municipiului a tuturor suprafețelor de teren care nu sunt deținute cu titlu valabil de către persoane fizice sau juridice, precum și de inventariere a lor centralizată“.
„Utilitatea evocării excepției de nelegalitate a acestor acte administrative se impunea a fi analizată în contextul corectei lor calificări, cu luarea în considerare a drepturilor pretinse de către intimatul pârât Municipiul Constanța în raport de imobilul în litigiu, din perspectiva acestor acte“, a stabilit Curtea de Apel.
Astfel, „în raport de toate aceste considerente constatând că soluția dispusă în primă instanță a fost pronunțată cu greșita interpretare și aplicare a dispozițiilor art. 4 din Legea nr. 554/2004, nefiind asigurată în egală măsură o abordare a fondului raportului litigios, pe temeiul art. 480 alin. 3 cod proc. civilă se vor admite apelul principal și apelul incident, cu consecința anulării sentinței apelate și reținerii cauzei spre rejudecare în fond“.
În prezent, cazul se află în atenția completului format din magistrații Mihaela Ganea și Claudia Bodean.
Din hotărârea primei instanțe
Amintim aici că reprezentanții unității medicale au solicitat ca instanța să dispună „lăsarea în deplină administrare și posesie“ a terenului de 9.894,27 mp din Bulevardul 1 Mai.
În primă instanță, după analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Felicia Mirela Ivan, a respins acțiunea în revendicare a Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, considerând că este neîntemeiată.
„În cauză, singurul motiv invocat în susținerea cererii introductive de instanță este lipsa titlului de proprietate al pârâților Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța și nerespectarea dreptului de folosință al reclamantei asupra bunului imobil menționat“, se arată în hotărârea Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex.
„Or, în condițiile în care dreptul de proprietate aparține unor persoane fizice a căror titluri de proprietate nu sunt contestate în cauză, pretinsa tulburare a exercitării unui eventual drept de administrare al reclamantului nu îi poate fi imputată pârâților“, au conchis judecătorii.
Acum, această hotărâre a Tribunalului Constanța a fost anulată, iar procesul continuă la Curtea de Apel Constanța.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Ei sunt actualii proprietari ai terenului retrocedat şi apoi revândut în timpul lui Mazăre şi revendicat în instanţă de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii