Motivare! Rejudecarea dosarului foștilor primari Ion Soare şi Gheorghe Popescu, singurul remediu procesual
Motivare!: Rejudecarea dosarului foștilor primari Ion Soare şi Gheorghe Popescu, singurul remediu procesual
11 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1689
Marime text
- Cei doi foști primari au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au hotărât rejudecarea dosarului în care Ion Soare şi Gheorghe Popescu, la data presupuselor fapte primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, au fost condamnaţi în primă instanță la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
Judecătoarea Denis-Gabriela Ghervase s-a abținut
Recent, ca urmare a deciziei de rejudecare, dosarul (7388/118/2017*) a ajuns la Tribunalul Constanța, noul termen fiind stabilit pentru luna decembrie 2020.
La finele lunii trecute, Denis-Gabriela Ghervase, judecător al tribunalului Constanța, investit cu soluționarea cauzei, a formulat o declaraţie de abţinere, cererea fiind admisă. Pe cale de consecință, dosarul va fi trimis unui alt judecător al Tribunalului Constanța.
Ce spun procurorii DNA
Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„La data de 18 ianuarie 2006, inculpaţii Soare Ion şi Popescu Gheorghe, în calitate de primari ai comunelor Cogealac şi Fântânele, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un acord privind predarea, din administrarea Primăriei Cogealac spre administrarea Primăriei comunei Fântânele, a unei suprafeţe totale de teren de 371,19 ha. În această suprafaţă a fost inclusă în mod abuziv şi suprafaţa de 24.438 mp închiriată anterior de către o societate comercială, în urma organizării unei licitaţii de Primăria comunei Mihai Viteazu. Mai mult, în urmă cu un an, la data de 24 ianuarie 2005, inculpatul Soare Ion, primarul comunei Cogealeac, convenise cu primarul comunei Mihai Viteazu că respectiva suprafaţă aparţine comunei Mihai Viteazu. Aceste demersuri ale inculpaţilor au avut drept consecinţă obţinerea unor foloase necuvenite de către Primăria Fântânele, concomitent cu producerea unui prejudiciu în cuantum de 201.600 de euro şi 531.822 de lei în dauna societăţii beneficiare a terenului respectiv“.
Apelul, o cale de atac de reformare
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce a decis rejudecarea cauzei.
În motivarea deciziei, judecătorii de la Curte arată, printre altele, că „apelul este, în principal, o cale de atac de reformare, prin aceea că instanța de apel are dreptul de a completa probele administrate de prima instanță și de a da o nouă apreciere acestora, fără a desființa în prealabil hotărârea apelată și de a da o altă soluționare cauzei“.
Examen în fond
În vederea pronunțării unei noi hotărâri în speța de față, Curtea de Apel a supus cauza unui examen în fond, având dreptul de a administra probele pe care le consideră necesare, dar și de a reaprecia probele administrate, precum și de a pune în discuție orice chestiuni de fapt sau de drept de a căror soluționare depinde rezolvarea legală și temeinică a cauzei.
Instanța de apel pe linia cercetării temeiniciei hotărârii apelate, are sarcina de a verifica dacă faptele și împrejurările reținute prin hotărârea atacată reprezintă adevărul material, complet și cert întemeiat.
Dreptul la o dublă jurisdicție în materie penală
„Cum hotărârea primei instanțe nu cuprinde motivele pe care se întemeiază soluția, iar instanța de apel nu poate efectua controlul judiciar specific căii de atac a apelului, singurul remediu procesual fiind trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanță, ca o garanție a respectării dreptului la apărare și a principiului dublului grad de jurisdicție. Realizarea în apel a unei analize efective a acuzațiilor penale, prin referire la mijloacele de probă administrate are drept consecință directă lipsirea părților de un grad de jurisdicție și afectarea, în mod grav, a dreptului la apărare, câtă vreme nu ar mai exista nicio cale de atac ordinară, decizia curții fiind definitivă“ se arată în decizia judecătorilor de la Curtea de Apel.
De aceea, trimiterea cauzei spre rejudecare se impune și în baza art. 2 paragraf 1 din Protocolul nr. 7 adițional la Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, care garantează dreptul la o dublă jurisdicție în materie penală.
Pentru aceste considerente, Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului de către Tribunalul Constanța.
Sursa text: rolii.ro
Citește și
Terenul din Parcul Arheologic Constanța, subiect de dispută între afaceriști și administrația locală
Zece persoane trimise în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu calculat de procurori, peste 31 milioane de euro
Fost angajat al Penitenciarului Tulcea, condamnat cu executare, nemulțumit de pedeapsă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii