Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipalitatea din Constanța, dată în judecată la Brașov pentru un teren din Mamaia

ro

30 Dec, 2020 00:00 2660 Marime text

 
  • Dosarul civil are numărul 5025/62/2020, iar părți în cauză sunt Dan Daniliuc, în calitate de reclamant și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, prin reprezentant legal, în calitate de pârât.
  • Reclamantul a cumpărat un teren în Mamaia, în 2003, dar în 2008 a descoperit că nu își poate construi o casă de vacanță pe el.
  • Bărbatul cere acum de la municipalitate despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“, după ce municipalitatea ar fi operat „o expropriere“, în 2014, intabulând pe terenul omului un drum.
 
Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța a fost chemată în instanță, prin reprezentantul său legal, de un bărbat din Brașov care a vrut să își construiască o casă de vacanță în Mamaia, pe terenul cumpărat în 2003.
 
În prezent, bărbatul cere de la municipalitate despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“, după ce municipalitatea ar fi operat „o expropriere“, intabulând pe terenul omului un drum.
 
Cazul se află în atenția Curții Supreme, judecătorii acestei instanțe urmând să stabilească cine trebuie să judece dosarul, după ce Tribunalul Brașov și Tribunalul Constanța și-au declinat competența.
 
Dosarul civil are numărul 5025/62/2020, iar părți în cauză sunt Dan Daniliuc, în calitate de reclamant și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, prin reprezentant legal, în calitate de pârât.
 
Cazul a ajuns pe data de 16 decembrie 2020 la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde urmează să se fixeze primul termen pentru soluționarea conflictului de competență.
 

Obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia

 
Spusă pe scurt, povestea stă în felul următor: în 2003, bărbatul a cumpărat un teren în Mamaia. În 2008, acesta a aflat că nu își poate construi o casă de vacanță în Mamaia pentru că obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001.
 
Ulterior, omul spune că, în 2014, Primăria Constanța și-a intabulat pe terenul său un drum, „operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“

 
Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor brașoveni, fiind ulterior trimis la Constanța.
 
În cererea de chemare în judecată, citată în Hotărârea nr. 2551/2020 a Tribunalului Constanța, se arată că reclamantul a solicitat „ca instanța să pronunțe o hotărâre prin care să se dispună obligarea pârâtei la plata de despăgubiri în cuantum de 150.000 euro (evaluate provizoriu), actualizate cu indicele de inflație la data plății efective, precum și la plata dobânzii legale calculate până la data plății efective a debitului“, potrivit www.rolii.ro.
 
În continuare, reclamantul a cerut și obligarea UAT Municipiul Constanța să aloce în bugetul aferent fondurile „necesare plății justei despăgubiri și a prejudiciului, cu cheltuieli de judecată“, conform sursei citate.
 

Posibil schimb de terenuri

 
Astfel, omul a arătat că, în 2003, a achiziționat un teren intravilan de 519 mp, situat în stațiunea Mamaia.
 

În anul 2008, bărbatul a cerut de la Primăria Constanța eliberarea unui certificat de urbanism, „însă din conținutul acestuia rezultă că nu putea fi utilizat pentru scopul declarat la acel moment, respectiv «casă de vacanță», întrucât obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001, aprobat prin H.C.L.M. nr. 129/2001“.
 
Se mai arată în hotărârea menționată că „în acest context, reclamantul a demarat o procedură prin care să poată beneficia de întreg dreptul de proprietate asupra terenului, inclusiv prin elaborarea și aprobarea unui PUZ“.
 
În continuare, „la data de 21.02.2013 reclamantul a primit din partea U.A.T. Mun. Constanța o propunere de schimb prin atribuirea unui teren situat în stațiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, în suprafață de 330 m2, evaluat la o valoare de 550 euro/m2, deși era neconstruibil. Primăria Mun. Constanța l-a informat pe reclamant că valoarea terenului său era de 350 euro/m2, în eventualitatea acceptării unui schimb“, potrivit www.rolii.ro.
 
Totuși, lucrurile nu s-au încheiat aici.
 
Omul a susținut că „în pofida discuțiilor dintre părți în vederea operării unui schimb de terenuri, Primăria Municipiului Constanța își întabulează pe terenul reclamantului un drum în anul 2014, operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“.
 
În acest context, omul cere despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“.
 

Dosarul, trimis la Curtea Supremă

 
Reprezentanții Primăriei Constanța au invocat excepția necompetenței materiale a Tribunalului Brașov, iar cazul a fost trimis la Constanța.
 
Tribunalul Constanța, însă, a apreciat, la rândul său, că nu îi revine competența de soluționare a cauzei.
 
În acest context, dsoarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a se stabili cine trebuie să judece cazul.
 
Citește și:

Municipiul Constanța prin Primar a scăpat de un proces deschis de un dezvoltator imobiliar. Legături cu celebrul dosar al Retrocedărilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii