Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Constanța prin Primar a scăpat de un proces deschis de un dezvoltator imobiliar. Legături cu celebrul dosar al Retrocedărilor

ro

18 Dec, 2020 00:00 2588 Marime text
  • Se arată în minuta Hotărârii nr. 1432/2020, pronunțată în dosarul 2244/118/2020 că instanța „ia act de cererea de renunțare la judecata acțiunii civile formulate“.
  • Este vorba despre procesul intentat de House 3000 Real Investment Municipiului Constanța prin Primar, afaceristului Georgică Giurgiucanu și societății Habitat și Ambient.
  • Într-un alt proces, House 3000 Real Investment a solicitat obligarea municipalității la emiterea autorizației de construire pentru un teren din Mamaia deținut alături de Giurgiucanu, suprafața fiind retrocedată printr-o dispoziție anulată de instanță în Dosarul Retrocedărilor.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța, prin care s-a luat act de renunțarea la judecată în noul dosar poate fi atacată la instanța superioară.
 
Judecătorii Tribunalului Constanța au pus punct procesului în care Municipiul Constanța prin Primar a fost dat în judecată de dezvoltatorul imobiliar House 3000 Real Investment. Obiectul dosarului civil era reprezentat de  „pretenții“, iar pârâți în cauză erau și afaceristul Georgică Giurgiucanu, alături de societatea Habitat și Ambient.
 
La termenul din data de 16 decembrie 2020, judecătorii Secției a II-a civile a Tribunalului au luat act de cererea de renunțare la judecată depusă de dezvoltatorul imobiliar și i-au obligat pe afaceriști la plata onorariului avocaților municipalității.
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 1432/2020, pronunțată în dosarul 2244/118/2020 că instanța „ia act de cererea de renunțare la judecata acțiunii civile formulate de reclamanta SC House 3000 Real Investment SRL în contradictoriu cu Municipiul Constanța prin Primar, SC Habitat și Ambient SA, Giurgiucanu Georgică, Giurgiucanu Oana“.
 
În continuare, se arată că „obligă reclamanta la plata către pârâtul Municipiul Constanța prin Primar a sumei de 2.380 de lei reprezentând cheltuieli de judecată“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
 

Uniți de un teren din Mamaia
 

Așa cum arătam în edițiile anterioare, între dezvoltatorul imobiliar SC House 3000 Real Investment și pârâții Habitat și Ambient și, respectiv, Georgică și Oana Giurgiucanu există relații mai vechi.
 
Astfel, aceștia sunt uniți de un teren din stațiunea Mamaia deținut împreună, după cum arăta dezvoltatorul într-un alt proces.
 

Concret, este vorba despre dosarul deschis anul trecut la Tribunalul Constanța și înregistrat cu numărul 2789/118/2019, în care House 3000 Real Investment a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și pe Primarul Municipiului Constanța, pentru a obliga municipalitatea să îi emită autorizație de construcție.
 
În cererea de chemare în judecată formulată la momentul respectiv, dezvoltatorul imobiliar arăta că deține o cotă indiviză de ½ din terenul unde dorea să construiască și că, împreună cu SC Habitat și Ambient SA și familia Giurgiucanu, este titulara autorizației de construire nr. 1365/15.09.2011.
 
Autorizația privește edificarea unui ansamblu turistic format din trei corpuri de clădire de câte 8 etaje, al nouălea etaj fiind parțial.
 

Dispoziția de retrocedare, anulată de instanță
 

Totuși, în același proces, avocații municipalității au argumentat prin întâmpinarea depusă la dosar faptul că actul solicitat nu poate fi emis, întrucât terenul pe care se dorește continuarea construcției este vizat de Hotărârea nr. 32/07.02.2019, pronunțată în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Mai exact, au spus avocații, terenul a fost retrocedat în baza Dispoziției nr. 1344/31.05.2004, emisă de fostul primar Radu Mazăre, condamnat în Dosarul Retrocedărilor.

 
Dispoziția nr. 1344/31.05.2004 a fost anulată de Hotărârea nr. 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Astfel, terenurile vizate de acest act urmează să revină în domeniul public al statului ori, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 
„În condițiile în care municipiul Constanța urmează să întreprindă toate demersurile necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Deciziei nr. 32 pronunțată de ÎCCJ, pârâtul se află în imposibilitatea de a mai emite autorizații de construire pentru acest teren, care urmează a fi readus în patrimoniul unității administrativ teritoriale“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar și citată pe Jurindex.
 

Renunțare la judecată

 
După cum arătam în edițiile anterioare, inițial, în acest proces privind autorizația de construcție, solicitarea dezvoltatorului House 3000 Real Investment a fost respinsă de Tribunalul Constanța.
 
Împotriva deciziei de respingere a cererii de emitere a autorizației de construire, dezvoltatorul imobiliar a declarat recurs. Totuși, la Curtea de Apel, avocații House 3000 Real Investment au precizat că dezvoltatorul imobiliar dorește să renunțe la judecată.
 
Acum, o cerere similară venită din partea House 3000 Real Investment a fost formulată și în procesul îndreptat împotriva lui Georgică Giurgiucanu.
 
În acest context, rămâne de văzut dacă hotărârea Tribunalului Constanța, prin care s-a luat act de cererea de renunțare la  judecată va fi atacată de vreuna dintre părți la instanța superioară.
 
Citește și:

Peste un milion de euro, de la Municipiul Constanța prin Primar pentru un dezvoltator imobiliar din oraș. Decizia de plată nu este definitivă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii