Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste un milion de euro, de la Municipiul Constanța prin Primar pentru un dezvoltator imobiliar din oraș. Decizia de plată nu este definitivă

ro

04 Nov, 2020 00:00 4141 Marime text
  • Suma totală echivalează cu 1.003.495,0188 de euro, la un curs de referință de 4,8643 de lei pentru un euro, urmând să fie achitată de municipalitate societății House 3000 Real Investment.
  • Decizia Curții de Apel a majorat suma stabilită inițial de către magistrații Tribunalului Constanța.
  • Procesul are la bază lucrările de urbanizare publică realizate de Fin.Co.Ge.R.O.SpA în zona Faleză Nord.


O sumă totală de 4.881.300,82 de lei, echivalând cu 1.003.495,0188 de euro, la un curs de referință de 4,8643 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Națională a României pentru data de 3 noiembrie 2020.

Suma, ce reprezintă o mică avere, urmează să fie achitată de Municipiul Constanța prin Primar unui dezvoltator imobiliar din oraș, în urma deciziei de acum două zile a Curții de Apel Constanța.


Curtea a majorat suma

Este vorba despre dosarul cu numărul 2278/118/2018, reprezentând unul dintre procesele intentate municipiului de către dezvoltatorul House 3000 Real Investment SRL și mai trebuie precizat că decizia Curții a majorat suma stabilită inițial de către magistrații Tribunalului Constanța.

Totodată, trebuie spus că hotărârea Curții de Apel de majorare a sumei este supusă recursului, în această situație ultimul cuvânt urmând să revină Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

Anterior acestei decizii a Curții de Apel Constanța, Tribunalul hotărâse o sumă totală de peste 960.000 de lei ce urma să fie achitată afaceriștilor de către Municipiul Constanța prin Primar.

Decizia respectivă a nemulțumit toate părțile din dosar, astfel că procesul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, instanță care a admis apelul declarat de reprezentanții firmei și a majorat sumele cerute.
 

Minuta Hotărârii nr. 390/2020

Astfel, potrivit minutei Hotărârii nr. 390/2020 a Curții de Apel Constanța, instanța a decis următoarele:
Admite apelul declarat de SC House 3000 Real Investment SRL. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Admite acţiunea.


Dispune obligarea pârâtului Mun. Constanţa la plata către reclamantul SC House 3000 Real Investment SRL a sumei de 4.186.457,48 lei cu titlu de dobândă legală penalizatoare calculată asupra debitului supus executării silite conform somaţiei din data de 26 01 2011 emisă de BEJ Stoica Adrian în dosarul de executare silită nr.241/2008 - stadiul nr. 1 de execuţie lucrări.

Dispune obligarea pârâtului Mun. Constanţa la plata către reclamantul SC House 3000 Real Investment SRL a sumei de 632.711,65 lei cu titlu de dobândă legală penalizatoare calculată asupra debitului supus executării silite conform somaţiei din data de 25 04 2017 emisă de BEJ Stoica Adrian în dosarul de executare silită nr. 241/2008 - stadiul nr. 5 de execuţie lucrări.

Menţine dispoziţiile sentinţei apelate cu privire acordarea cheltuielilor de judecată reclamantului şi cu privire la respingerea cererii de acordare a cheltuielilor de judecată solicitate de pârât.

Respinge apelul declarat de Mun. Constanţa. Dispune obligarea Mun. Constanţa la plata către SC House 3000 Real Investment SRL a sumei de 20312 lei cu titlu de cheltuieli de judecată-taxă judiciară de timbru recurs“.

Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Constanța este supusă recursului, astfel cum am precizat anterior.

 

Ansamblu rezidențial în Faleză Nord

Litigiul purtat între afaceriștii de la House 3000 Real Investment și Municipiul Constanța prin Primar are legătură cu unul dintre cartierele nou-realizate în zona Faleză Nord a Constanței.

Mai exact, procesul are la bază lucrările de urbanizare publică realizate de Fin.Co.Ge.R.O.SpA în zona Faleză Nord.

Lucrările fuseseră realizate în baza contractului încheiat în anul 2000, între Primăria Constanța, condusă la momentul respectiv de Gheorghe Mihăieși, și Fin.Co.Ge.R.O. SpA, pentru ridicarea unui ansamblu rezidențial în cartierul Faleză Nord.

Ulterior, creanțele au fost cumpărate de către House 3000 Real Investment de la Fin.Co.Ge.R.O.SpA, rămânând astfel ca prima societate să recupereze banii de la primărie.

În motivarea privind sumele solicitate de la Municipiul Constanța prin Primar, reprezentanții SC House 3000 Real Investment au arătat în cererea de chemare în judecată, menționată pe Jurindex, că, în prezent, firma este „titulara tuturor creanțelor izvorâte din stadiile nr.1 — 5 de execuție a lucrărilor de urbanizare publică din Zona Faleză Nord“.

Lucrările respective fuseseră realizate de către Fin.Co.Ge.R.O. SpA, urmând ca, potrivit sentințelor obținute în urma diverselor procese intentate Primăriei Constanța în acest sens, municipalitatea să le deconteze la momentul finalizării acestora, astfel cum fusese obligată de către judecători.

Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar House 3000 au precizat că firma cumpărase în anul 2013 o serie de creanțe de la creditoarea Fin.Co.Ge.R.O.SpA, iar în anul 2017 cumpăraseră și restul creanțelor, acesta fiind motivul pentru care societatea s-a adresat acum justiției.


Eșalonarea creditului

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în replică, reprezentanții Primăriei Constanța au invocat o sentință a Curții de Apel Constanța prin care se hotărâse eșalonarea debitului pe o perioadă de 15 ani pentru „evitarea unei crize financiare în care s-ar afla municipiul Constanța prin achitarea unui debit neprevăzut în bugetele sale anuale“. De asemenea, avocații au mai arătat că municipiul Constanța a achitat ratele debitului la datele scadenței.

La rândul lor, reprezentanții societății au argumentat că eșalonarea creditului viza doar „partea de pretenții decurgând din tranșa de plată nr. 5 stadiul 1 de execuție al lucrărilor de urbanizare, nu și creanța aferentă stadiului 5 de execuție“.

Au mai spus avocații firmei că „hotărârea de eșalonare a produs efecte numai în privința creanței decurgând din stadiul I de execuție al lucrărilor, nu și în privința creanțelor decurgând din stadiile II-V“.

În întreg acest context, rămâne de văzut dacă se va declara recurs în cauză, tremenul în care se poate declara acesta fiind, potrivit hotărârii Curții de Apel Constanța, de 30 de zile de la comunicarea deciziei.


Citește și:

„Se creează intervenientei prejudicii“:
Cine a atacat sentința privind sechestrul pe terenurile lui Cristi Borcea

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii