Municipiul Constanţa prin Primar, chemat la judecată pentru situația din stațiunea Mamaia. Care sunt solicitările
Municipiul Constanţa prin Primar, chemat la judecată pentru situația din stațiunea Mamaia. Care sunt solicitările
14 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1806
Marime text
- Cetățeanul a facut o plimbare în Staţiunea Mamaia şi a constatat că nu era asigurat accesul la terase, magazine şi pe plajă pentru persoanele aflate în scaun cu rotile.
- Dosarul se află în prezent la Curtea de Apel Constanța, după ce Tribunalul Constanța, în primă instanță, a respins acțiunea.
Curtea de Apel Constanța reia judecata în dosarul în care un cetăţean a chemat în instanță Municipiul Constanţa prin Primar, solicitând magistraților, printre altele, să constate inexistenţa rampelor, a locurilor de parcare adaptate şi marcate cu panou de informare, a grupurilor sanitare adaptate, a ascensoarelor pentru persoanele cu dizabilităţi.
Mai mult, cetățeanul a cerut în instanţă obligarea Municipiul Constanţa prin Primar să efectueze lucrările necesare, pe cheltuiala sa, potrivit Legii nr.448/2006 rep., (privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap) în zonele stabilite prin lege, la nivelul Staţiunii Mamaia.
Noul termen al acestui proces a fost stabilit pentru mâine.
De precizat că judecata fusese suspendată, în baza Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 al Președintelui României privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.
Trebuie menționat că dosarul a fost analizat și de judecătorii de la Tribunalul Constanța, instanță care a respins ca inadmisibil capătul de cerere privind constatarea inexistenţei amenajărilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi sancţionarea pârâtului. Mai mult, tribunalul a respins în rest acţiunea ca nefondată.
Cererile
Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa prin Primar, ca prin hotărârea ce va pronunţa:
1. să constate inexistenţa rampelor, a locurilor de parcare adaptate şi marcate cu panou de informare, a grupurilor sanitare adaptate, a ascensoarelor pentru persoanele cu dizabilităţi.
2. să dispună sancţionarea instituţiilor abilitate, în speţă, sancţionarea pârâtului, care avea îndatorirea de a proiecta şi de a amplasa căi de acces conform Legii nr.448/2006 rep., la nivelul instituţiilor şi în zonele aflate în administraţia publică locală, respectiv în Staţiunea Mamaia.
3. să oblige pe pârât să efectueze lucrările necesare, pe cheltuiala sa, potrivit Legii nr.448/2006 rep., în zonele stabilite prin lege, la nivelul Staţiunii Mamaia.
4. să oblige pe pârât la plata unor daune morale în cuantum de 100.000 de euro, reprezentând prejudiciu cauzat reclamantului prin fapta pârâtului; să oblige pe pârât la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii, reclamantul a arătat, în esenţă, că se deplasează într-un scaun cu rotile şi, în primăvara anului 2015, în urma înrăutăţirii stării sale de sănătate, a hotărât că îi este necesară internarea la Sanatoriul Balnear Recuperare, unde a mers împreună cu însoţitorul său, pentru recuperare neuro-motorie. În acest context, a întâmpinat dificultăţi în hotelul în care a fost cazat, din Mangalia, cu privire la utilizarea grupului sanitar, întrucât acesta nu era adaptat pentru persoanele cu handicap. Reclamantul a constatat că majoritatea cafenelelor nu au acces adaptat pentru persoanele cu handicap si nici grup sanitar adaptat.
Totodată, reclamantul a precizat că, la sfârşitul perioadei de tratament, a hotărât să facă o plimbare în Staţiunea Mamaia şi a constatat că nu era asigurat accesul la terase, magazine şi pe plajă pentru persoanele aflate în scaun cu rotile.
Citeste și
Teren înstrăinat SRI, la judecată cu municipalitatea constănțeană. Ce s-a decis la Curtea de Apel
Mamaia și Vama Veche, luate în vizor 300 de oameni ai legii aflați în control, pe litoral (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii