Municipiul Constanţa prin primar, citat în dosarul terenurilor din Portul Tomis!
Municipiul Constanţa prin primar, citat în dosarul terenurilor din Portul Tomis!
31 Oct, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1650
Marime text
- În dosar, Decebal Făgădău, fostul edil al municipiului Constanța, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În timp ce Marcela Enache, fost secretar al municipiului Constanța, este suspectată de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
- Cei doi suspectați că, în 2015, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
- Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai finalizat.
Judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, a fixat cel de al 13-lea termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis! Cauza a fost amânată pentru data de 18 noiembrie 2022, în vederea îndeplinirii legale a procedurii de citare cu partea civilă Municipiul Constanţa prin primar.
În dosar, Decebal Făgădău, fostul edil al municipiului Constanța, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În timp ce Marcela Enache, fost secretar al municipiului Constanța, este suspectată de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Cei doi suspectați că, în 2015, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători, conform DNA.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai finalizat.
În anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
Amintim că în urma expertizei s-a concluzionat că suprafațele de teren ce au fost avute în vedere de evaluatorul numit în cursul urmării penale în vederea efectuării evaluării prin metoda comparației nu ar reprezinta terenuri comparabile din punct de vedere juridic, economic și tehnic cu cele ce fac obiectul expertizei.
Mai mult, expertul a mai precizat că terenurile puteau fi negociate numai cu Astera Consulting SRL și că orice alt cumpărător potențial ar fi constatat că prețul cerut era prea mare comparativ cu ipoteticul profit, în condițiile în care existau riscurile privind aprobarea realizării locurilor de parcare, diminuarea supratețelor de teren cu servituțile, posibilele litigii cu proprietarii hotelului s.a.
Mai multe despre acest raport de expertiză pot fi citite accesând link-ul de mai jos
Exclusiv - raport expertiză
Decebal Făgădău și Marcela Enache se îndreaptă spre achitare în dosarul terenurilor din Portul Tomis?!
Obiecțiuni la raportul de expertiză au formulat atât procurorii DNA, cât și cei ai Consiliului Local al Municipiului Constanța.
Așa cum precizam și mai sus, noul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 18 noiembrie 2022, în vederea îndeplinirii legale a procedurii de citare cu partea civilă Municipiul Constanţa prin primar.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Administrația Chițac contra Făgădău, la Judecătoria Constanța. Începe procesul!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii