Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie a ajuns din nou în fața magistraților, la un nou termen la Curtea de Apel Constanța! (VIDEO)

ro

11 Sep, 2024 09:19 829 Marime text
Foto: IPS Teodosie

Astăzi, 11 septembrie 2024, la ora 09.00, la Curtea de Apel Constanța are loc cel de-al doilea termen - în faza camerei preliminare – în dosarul în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru presupusa săvârșire infracțiunii de cumpărare de influență! Tot în acest dosar a fost deferit justiției și Ilie Petre, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, acesta fiind suspectat de complicitate la cumpărare de influență.
 
Dosarul cu indicativul 243/36/2024/a1 se află în atenția completului de judecată prezidat, potrivit datelor noastre, de Ștefania Pîrlogea, judecător în cadrul Curții de Apel Constanța.


 
Oricare va fi decizia instanței, astăzi, va fi definitivă.

La Curtea de Apel Constanța s-a prezentat IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a declarat că nu știe ce se va întâmpla astăzi, la termenul de judecată. În schimb, avocatul său, Adrian Cuculis a afirmat că vor încerca să excludă probele procurorilor.

Avem camera preliminară unde vom încerca să excludem probele pe care le-au strâns, mult spus, procurorii, respective acea înregistrare pe care a depus-o fostul preot Leașcu și vom solicita instanței, în principial, să facă o adresă Parchetului care să pună la dispoziție suportul original, pentru că noi avem, în momentul de față, niște copii de pe original. Vrem să vedem, într-adevăr, dacă sunt trunchiate, așa cum am bănuit noi inițial”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.




 
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1128/VIII/3 din 5 decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
 
P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
În contextul menționat mai sus, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promiși (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanță fictiv.

 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
„Am venit degeaba!”Teodosie s-a prezentat la Curtea de Apel, în dosarul de la DNA - Instanța a stabilit un nou termen în septembrie (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii