„Nu fotografiați, nu înregistrați“ Pistoale, telefoane și copii sub 10 ani. Comportamente interzise în sala de judecată
„Nu fotografiați, nu înregistrați“: Pistoale, telefoane și copii sub 10 ani. Comportamente interzise în
01 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3497
Marime text
Pistoale, copiii sub 10 ani, alimentele, băuturile, telefoanele mobile, pagerele sau animalele, altele decât cele ce însoțesc persoanele cu dizabilități. Pare o listă aleatorie, însă reprezintă, de fapt, aspectele interzise în sălile de judecată. După ce în ediția anterioară am publicat ținutele ce nu pot fi purtate când ne prezentăm la proces, acum ZIUA de Constanța prezintă regulile generale de urmat în sălile de ședințe, pentru a nu risca amendă pentru comportament inadecvat.
Astfel, potrivit informațiilor oficiale puse la dispoziție de reprezentanții instanțelor din Constanța, în sălile de judecată nu este permis accesul cu alimente, băuturi, telefoane mobile, pagere sau animale. Singurele animale ce pot intra în sălile de ședințe sunt cele ce însoțesc persoanele cu dizabilități.
Copiii sub 10 ani nu au voie
Un aspect ce poate da mult de furcă părinților este că micuții cu vârste sub 10 ani nu pot intra în sălile de judecată. „Vă rugăm să nu aduceţi copiii mai mici de 10 ani în instanţă. Este posibil să vi se ceară să părăsească sala de şedinţă dacă fac gălăgie, plâng sau perturbă liniştea în orice mod“, spun reprezentanții instanțelor din Constanța. Mai mult, aceștia atrag atenția asupra faptului că nu există facilităţi de îngrijire a copilului în incinta instanţelor. Astfel, dacă părinții nu pot veni neînsoțiți de cei mici, acești sunt rugați să vină și cu un alt adult care ar putea supraveghea copilul în foaierul clădirii, în timp ce părintele este în sala de ședință. Se mai face mențiunea că unele proceduri judiciare sunt înregistrate audiovideo şi orice zgomot poate perturba acurateţea înregistrărilor.Așa cum am precizat, este interzis consumarea alimentelor ori a mâncării de orice fel în sala de judecată. De asemenea, telefoanele mobile trebuie trecute pe modul silențios și orice dispozitiv electronic ce poate perturba procedurile judiciare trebuie închis.
Foarte important este faptul că nu se pot face poze ori înregistrări în sală decât cu acordul președintelui de complet. „Nu fotografiaţi, nu înregistraţi şedinţele de judecată decât cu acordul prealabil al preşedintelui completului de judecată şi în limitele impuse de acesta“, spun reprezentanții instanțelor.
Control cu detectorul
Sub nicio formă nu este permis accesul cu arme: „Niciodată nu aduceţi un pistol, cuţit sau alte arme în clădirea instanţei sau în sala de şedinţă. S-ar putea să fiţi controlat cu ajutorul detectoarelor din dotarea instanţelor, înainte de a vi se permite accesul în clădire“.Nu este permis limbajul licențios, ori gesturi sau comportament inadecvat. „Nu vă apropiaţi de masa completului de judecată fără permisiunea preşedintelui. Nu vă sprijiniţi braţele de masa completului, nu ţineţi mâinile în buzunare, nu mestecaţi gumă în timp ce vorbiţi cu instanţa“, atrag atenția reprezentanții instanțelor.
Nu este permisă citirea ziarealor, a revistelor ori a cărților în timpul desfășurării ședinței de judecată.
La rândul lor, „și judecătorii sunt obligaţi să manifeste calm, răbdare, politeţe şi imparţialitate faţă de justiţiabili, martori, avocaţi şi alte persoane cu care intră în contact în calitate oficială“.
Nerespectarea regulilor poate duce la eliminarea din sala de judecată a persoanei ori amendarea acesteia. Amenda este între 100 lei la 1.000 lei în cazul proceselor penale (art. 198 lit. h Cod procedură penală) şi de la 30 lei la 200 lei (art. 1082 Cod procedură civilă).
Citește și:
Fără haine sexiste în instanță Outifit-uri interzise în sala de judecată. Ținute inacceptabile ce duc la amenzi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii