Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Om de afaceri din Constanța, proces la Curtea de Apel pentru daune morale de 500.000 de euro, de la Statul Român

ro

07 Sep, 2023 17:00 1560 Marime text
  • Tribunalul Constanța a respins inițial cererea afaceristului, ca prescrisă.
  • Dragoș Iulian Tudoran, om de afaceri din Constanța, s-a adresat Curții de Apel Constanța pentru a primi daune morale de 500.000 de euro și materiale de 500.000 de lei, în legătură cu anchetarea sa în Dosarul Portul, cauză penală în care a fost achitat definitiv.
Omul de afaceri din Constanța Dragoș Iulian Tudoran a făcut apel în procesul în care cere daune morale de 500.000 de euro și daune materiale de 500.000 de lei, de la Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice!
 
Cazul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța, după ce Tribunalul, în primă instanță, a respins ca prescrisă acțiunea afaceristului, hotărârea fiind pronunțată de completul Fond civil 8 al Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Delia Gherasim.
 
Dosarul privind daunele are legătură cu ancheta procurorilor anticorupție cunoscută generic drept Dosarul Portul, cauză în care Dragoș Iulian Tudoran a fost trimis în judecată alături de alte zeci de persoane și, în final, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Acum, în procedura civilă, afaceristul a dat statul în judecată și cere recuperarea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său, pretinzând daune morale și materiale.
 
Dosarul civil are indicativul 8403/118/2021 și a ajuns recent pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel Constanța.
 
Ce a spus Tribunalul
 
Amintim, în primă instanță, la finalul deliberărilor, judecătorii de la Tribunal au ajuns la concluzia că acțiunea afaceristului pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare în cazul său este prescrisă.
 
Judecătorii au motivat această decizie arătând în Hotărârea 2191/2022 că „faptul că la data când a fost pronunţată hotărârea definitivă în materie penală vizându-l pe reclamant (15.07.2019) nu fusese încă lămurită distincţia dintre termenii «arestare nelegală» şi «arestare nedreaptă», ci această deosebire a fost făcută ulterior, la un interval de timp de peste un an (...), nu redeschide dreptul reclamantului de a se adresa justiţiei pentru repararea prejudiciului suferit prin arestarea nedreaptă, întrucât raportul juridic de drept penal care îl privea fusese stins, iar apelantul nu a formulat, în interiorul termenului de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată prin care s-a constatat eroarea judiciară stabilit de art.541 alin.2 din Codul de Procedură Penală, o cerere prin care să fi urmărit repararea acestui prejudiciu“.

 
Acum, rămâne de văzut dacă magistrații Curții de Apel Constanța vor admite apelul declarat de omul de afaceri.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru un fost adjunct al Vămii Agigea. Ceruse daune morale de 2,5 milioane de euro (MINUTA)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii