Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pastilă amară“ pentru procurorii din Constanța! Propunere de arestare, respinsă într-un dosar în care se vehiculează aproape 1 milion de euro

ro

27 Dec, 2023 17:00 1611 Marime text
 
 
 
  • Pe scurt, conform procurorilor, la data de 23 decembrie 2023, cei doi ar fi „manipulat, încărcat într-un autoturism și transportat, fără drept, un număr de 155 cutii carton și 13 saci din plastic ce conțineau aproximativ 45 de tipuri de substanțe dopante de risc și de mare risc, respecitv 135.830 fiole și recipiente din sticlă cu conținut lichid, 192.560 comprimate și 186,8 kilograme fiole vrac conconținut lichid, cu valoare de piață de cel puțin 900.000 de euro“.      
  • Judecătoria Constanța a respins propunerea de arestare formulată în cauză, însă procuroii au formulat contestație, la Tribunalul Constanța.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au solicitat Judecătoriei Constanța arestarea preventivă a două persoane cercetate pentru că ar fi manipulat, încărcat într-un autoturism, și transportat, fără drept, peste 150 de cutii din carton și mai mulți saci din plastic ce conțineau – spun anchetatorii – „aproximativ 45 de tipuri de substanțe dopante de risc și de mare risc“. Procurorii au mai găsit – conform datelor aflate la dosar – „135.830 de fiole și recipiente din sticlă cu conținut lichid, 192.560 de comprimate și 186,8 kilograme fiole vrac cu conținut lichid, cu valoare de piață de cel puțin 900.000 de euro“.       
 
Judecătoria Constanța a respins propunerea de arestare formulată în cauză, însă procuroii au formulat contestație, la Tribunalul Constanța.
 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va fi definitivă.
 

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 
Conform procurorilor, cei doi sunt cercetați pentru fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferire, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operațiuni privind circulația substanțelor dopante cu grad mare de risc și a produselor care conțin substanțe dopante cu grad mare de risc, fără drept.
 
Pe scurt, conform procurorilor, la data de 23 decembrie 2023, cei doi ar fi „manipulat, încărcat într-un autoturism și transportat, fără drept, un număr de 155 cutii carton și 13 saci din plastic ce conțineau aproximativ 45 de tipuri de substanțe dopante de risc și de mare risc, respecitv 135.830 fiole și recipiente din sticlă cu conținut lichid, 192.560 comprimate și 186,8 kilograme fiole vrac conconținut lichid, cu valoare de piață de cel puțin 900.000 de euro“.      
 
În seara zilei de 24 decembrie 203, Judecătoria Constanța a respins propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța privind luarea măsurii arestării preventive față de cei doi inculpați.

 
Conform portalului instanțelor de judecată, instanța a dispus luarea faţă de inculpați a măsurii preventive a controlului judiciar.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată de la instanța superioară, respectiv la Tribunalul Constanța.
 
Minută
 

Solutia pe scurt: Încheiere În baza art. 227 alin. 1 și 2 C.proc.pen. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța privind luarea măsurii arestării preventive față de inculpații: - D F (nr. Florin D.), P A S (nr. Alexandru P.) Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului D.F, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Dispune luarea faţă de inculpatul D.F a măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută de art. 211 C.proc.pen., pe o durată de 60 de zile, până la data de 21.02.2024 inclusiv.
 
În baza art. 215 alin. 1 C.proc.pen. Inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii pe durata măsurii preventive a controlului judiciar: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie în a cărei arie teritorială locuiește, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 C.proc.pen. Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: - să nu părăsească teritoriul ţării, decât cu încuviinșarea prealabilă a organelor judiciare.


 
În baza art. 215 alin. 3 C.proc.pen. Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului P A S, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Dispune luarea faţă de inculpatul P A S a măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută de art. 211 C.proc.pen., pe o durată de 60 de zile, până la data de 21.02.2024 inclusiv. În baza art. 215 alin. 1 C.proc.pen. Inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii pe durata măsurii preventive a controlului judiciar: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie în a cărei arie teritorială locuielte, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat.
 
În baza art. 215 alin. 2 C.proc.pen. Pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: - să nu părăsească teritoriul ţării, decât cu încuviinșarea prealabilă a organelor judiciare.
 
În baza art. 215 alin. 3 C.proc.pen. Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Ia act că inculpașii au fost asistași de avocat ales.
 
În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Se comunică inculpatului şi instituţiilor prev. de art. 215 alin. 5 C.proc.pen.
 
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 24.12.2023, ora 18.22. Judecător drepturi şi libertăţi.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Insolvențe Constanța
ANCOM (prezidată de Valeriu Zgonea, fost lider PSD), este interesată să cumpere bunurile RADIONAV SA!


 
Surse!
Percheziții la China Mall, în Constanța și Ilfov! Polițiștii acuză - prejudiciu de peste 6.000.000 de lei! (FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii