Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții în 12 locuri! DNA se opune arestului la domiciliu în cazul șefului ITM Ilfov. Este cercetat alături de un vameș din Agigea

ro

10 Dec, 2021 00:00 3104 Marime text
  • Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au atacat la Curtea de Apel decizia Tribunalului București de a dispune în cazul șefului ITM Ilfov arestul la domiciliu în locul arestării preventive.
  • Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
George Gavrilă, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, cercetat într-un dosar instrumentat de DNA alături de un Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, riscă în continuare arestul, după ce judecătorii de la Tribunalul București au decis plasarea sa în arest la domiciliu.
 
Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au atacat la Curtea de Apel decizia Tribunalului București de a dispune în cazul șefului ITM Ilfov arestul la domiciliu în locul arestării preventive.
 
Aceleași surse au precizat că s-a atacat și măsura dispusă în cazul unui alt lucrător al ITM Ilfov anchetat în cauză, Florentina Alina Andrei, față de care se luase măsură controlului judiciar.
 
Tot la Curtea de Apel București vor ajunge și contestațiile declarate împotriva arestării preventive de către suspecții față de care s-au emis mandate, respectiv inspectorul vamal Daniel Cojocaru, Iulian Răzvan Neagu (inspector ITM Ilfov) și un asociat din cadrul firmei vizate de ancheta DNA.
 
Amintim, DNA a formulat în cauză acuzații de luare de mită.
 
Cinci suspecți în dosar
 
Potrivit datelor făcute publice de către DNA, sunt vizați de ancheta procurorilor anticorupție „George Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), Iulian Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale), dar și Alina Florentina Andrei, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale)“.
 

Suspecți sunt și „Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale)“, precum și un „asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale)“.
 
Nu mai puțin de 12 percheziții domiciliare au fost efectuate luni dimineața, pe 6 decembrie, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care patru la sediul I.T.M. Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
 
Potrivit anchetatorilor, „în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitate de șef al I.T.M. Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru inculpatul Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepție), astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări. În zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 și 06 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, împreună cu Neagu Răzvan Iulian, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro)“.
 
Spun anchetatorii că la data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
„Tot în legătură cu respectivul contract, la data de 02 iulie 2021, în calitate de ordonator de credite al I.T.M. Ilfov, Gavrilă George i-ar pretins aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare și transport ale unor deșeuri de la locuința acesteia. La data de 08 iulie 2021, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare“, potrivit DNA.

 
Container blocat în Vama Agigea
 
Se mai arată în informațiile puse la dispoziție de DNA că „într-un context separat, inculpatul Neagu Iulian Răzvan, în calitate de inspector de muncă în cadrul I.T.M Ilfov, la data de 14 ianuarie 2021 ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgență, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție“.
 
Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață, au mai spus anchetatorii.
 
„Pentru a debloca transportul cu măști de protecție, inculpatul Cojocaru Daniel în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei“, potrivit DNA.
 
Oamenii legii au mai spus că „similar, inculpatul Cojocaru Daniel ar mai fi pretins și la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China“.
 
„După efectuarea unora dintre formalitățile vamale în Portul Constanța – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale. În acest context, ultima instituție a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul Neagu Iulian Răzvan care, în schimbul foloaselor anterior menționate (de 2400 lei și a unui bax de 2000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar“, conform DNA.
 
Sancțiuni modice
 
Totodată, potrivit sursei citate, „într-un context separat, în alte trei împrejurări, inculpatul Neagu Iulian Răzvan ar fi pretins și primit , în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme“.
 
Pe 7 decembrie, Tribunalul București a emis mandatele de arestare preventivă pe numele lui Daniel Cojocaru, Iulian Răzvan Neagu și al asociatului din cadrul firmei.
 
Pentru șeful ITM Ilfov Tribunalul a decis arestul la domiciliu, iar în cazul Florentinei Alina Andrei s-a luat măsura controlului judiciar.
 
Rămâne de văzut dacă măsurile dispuse de Tribunalul București vor rămâne în picioare și la Curtea de Apel București, după contestațiile declarate în cauză.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Casă din donație Ce avere are vameșul din Agigea, arestat la cererea DNA (DOCUMENTE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii