Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pilotajul maritim din porturile Constanţa Mangalia şi Tomis, în atenția judecătorilor. Ce s-a anulat în instanță

ro

01 Dec, 2020 00:00 3653 Marime text
  • Tribunalul Constanța a anulat în parte „Adresa 51234/23.12.2019 şi Regulamentele privind eliberarea licențelor şi/sau permiselor de lucru necesare desfășurării de activități în porturile Constanţa Mangalia şi Tomis aprobate prin Deciziile Directorului C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța nr. 356/04.10.2018 şi 246/17.11.2016.
  • Hotărârile privesc dispoziţiile referitoare la condiționarea eliberării licenţei/permisului de lucru pentru activitatea de pilotaj maritim de reanalizarea condițiilor/criteriilor avute în vedere la autorizarea acestei activități.

Activitatea de pilotaj maritim, în atenția judecătorilor Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța! Pe data de 26 noiembrie 2020, prin decizia 1555/2020, din 26.11.2020, Tribunalul Constanța au admis cererea formulată de reprezentanții Intermodal Transports SRL (reclamant), în contradictoriu cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (pârât).

Prin decizia 1555/2020, Tribunalul Constanța au admis în parte cererea formulată de Intermodal Transports SRL și a anulat în parte „Adresa 51234/23.12.2019 şi Regulamentele privind eliberarea licențelor şi/sau permiselor de lucru necesare desfășurării de activități în porturile Constanţa Mangalia şi Tomis aprobate prin Deciziile Directorului C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța nr. 356/04.10.2018 şi 246/17.11.2016, respectiv în ceea ce privește dispoziţiile referitoare la condiționarea eliberării licenţei/permisului de lucru pentru activitatea de pilotaj maritim de reanalizarea condițiilor/criteriilor avute în vedere la autorizarea acestei activități“.

În continuare, judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanța au respins restul pretențiilor formulate de reprezentanții Intermodal Transports SRL ca nefondate.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.


Intermodal Transports SRL acuză Administraţia Porturilor Maritime
Divergenţe în Portul Constanţa pe tema serviciului de pilotaj nave maritime

 

Serviciul de pilotaj va fi preluat de CN APM Constanța

În altă ordine de idei, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța va prelua serviciul de pilotaj, de la 1 ianuarie 2021. Potrivit companiei, această soluție este „luată în baza legii și, în același timp, o măsură eficientă din punct de vedere al siguranței navigației“.

În continuare, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța mai informează că „în porturile europene, serviciile de pilotaj sunt considerate servicii de interes public, care nu pot fi supuse unui sistem concurențial și sunt asigurate de administrațiile portuare sau o asociație profesională unică“.

 

Scăderea costurilor și creșterea atractivității porturilor românești

„La stabilirea acestei soluții s-au avut în vedere și preocupările exprimate de European Maritime Pilots Association (EMPA), precum și reglementările Capitolului II din Regulamentul Uniunii Europene 352/2017, prin care serviciul public de pilotaj a fost exceptat de la aplicarea regulilor concurențiale. Totodată, din analizele efectuate până în prezent, a rezultat faptul că prestarea serviciului de pilotaj de către administrația portuară prin corpul propriu de piloți va conduce în principal la creșterea calității serviciului, dar și la scăderea costurilor și, în final, la creșterea atractivității porturilor românești pe piața transporturilor de mărfuri“, se mai arată în informarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.
 

Dosar, la Curtea de Apel

Recent, pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanţa a fost înregistrat dosarul 529/36/2020, cauză în care Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicaţiilor a fost chemat la judecată de Asociaţia Piloţilor Maritimi din România „Euxin Pilot“! Dosarul vine după ce, aproape de jumătatea lunii octombrie 2020, zeci de piloți din cadrul asociațiilor de piloți maritimi au solicitat, în cadrul unei acțiuni derulate în fața sediului Administrației Porturilor, anularea Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.


Citește și

Asociaţia Piloţilor Maritimi din România „Euxin Pilot“, la judecată cu Ministerul Transporturilor

Constanța. Piloții maritimi își fac asociație. Vezi ce nume și-au ales. Ce reprezintă simbolul lor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii