Poliția din Constanța, amendată pentru lipsă rovinietă valabilă! Cum s-a terminat procesul
Poliția din Constanța, amendată pentru lipsă rovinietă valabilă! Cum s-a terminat procesul
09 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1744
Marime text
- IPJ Constanța a contestat în instanță amenda Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA - Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică – CESTRIN.
Verdict final în dosarul în care Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a fost sancționat cu suma de 250 de lei după ce una dintre mașinile inspectoratuli a fost depistată fără a deține rovinietă valabilă, în dreptul localității Movilița pe DN 38 km 11 +816m, județul Constanța.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au menținut decizia judecătoriei prin intermediul căreia s-a dispus înlocuirea sancțiunii amenzii în cuantum de 250 lei aplicată IPJ Constanța prin procesul-verbal de constatare a contravenției cu sancțiunea contravențională a avertismentului.
Decizia tribunalului este definitivă.
Potrivit datelor oficiale, în motivarea cererii, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a arătat că prin procesul-verbal contestat s-a reținut că la data de 19.02.2021, ora 12:58, autoturismul cu nr. de înmatriculare (...) aparținând inspectoratului a circulat fără a deține rovinietă valabilă, în dreptul localității Movilița pe DN 38 km 11 +816m, județul Constanța.
Oficialii Poliției au învederat că din culpă nu s-a procedat la îndeplinirea condiției impuse de alin. (2) al art. 3 din O.G. nr. 15/2002, respectiv de a transmite intimatei lista cu autovehiculele deținute pentru a fi înregistrate în baza de date a intimatei, anterior datei întocmirii procesului-verbal.
„Astfel, având în vedere dispozițiile art. 3 alin. (1) lit. a) pct. (ii) din O.G. nr. 15/2002, sunt exceptate de la plata tarifului de utilizare vehiculele deținute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare de unitățile Ministerului Administrației și Internelor. În concret, vehiculele aparținând Inspectoratului General al Poliției Române, implicit autovehiculul în cauză, sunt exceptate de la plata taxei de drum instituite prin O.G. nr. 15/2002“, se mai arată în apărarea IPJ.
Totodată, reprezentanții Poliției au susținut că sancțiunea amenzii în cuantum de 250 lei este disproporționată raportat la pericolul social al faptei contravenționale reținute în sarcina instituției.
„În plus, având în vedere că IPJ Constanța este o persoană juridică de drept public, fondurile din care s-ar plăti amenda ar fi fonduri publice, care în parte ar face venit la bugetul de stat, determinând o plată din fonduri publice la bugetul de stat. A menționat că au fost făcute demersuri în vederea respectării prevederilor legale, sens în care, potrivit adresei Serviciului logistic nr. (...)/ 15.05.2021, s-a înaintat către Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a autovehiculelor și autovehiculul cu nr. de înregistrare (...) în vederea adăugării în lista vehiculelor exceptate de la plata rovinietei. Ulterior, Direcția a comunicat că baza de date care conține numere de înmatriculare exceptate de la plata tarifului de utilizare a drumurilor naționale a fost actualizată, cele trei numere solicitate fiind adăugate începând cu data de 16.04.2021“, au mai precizat în instanță oficialii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
La rândul lor, reprezentanții Companiei Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a solicitat respingerea plângerii contravenționale, precizând, printre altele, că „procesul-verbal contestat a fost întocmit cu respectarea prevederilor OG nr. 2/2001 și art. 9 din OG nr. 15/2002, constatarea contravenției fiind efectuată cu ajutorul mijloacelor specifice ale Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control a Rovinietei - S.I.E.G.M.C.R. (proba foto-video), iar contravenientul a fost identificat pe baza datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne - Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor“.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Pitbull-lul“ din IPJ Constanța!
Interviu online cu Elisa Toader, cea mai tânără femeie şef de post de Poliţie din județ
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii