Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră la Constanța! Pedeapsă record printr-un acord de recunoaștere a vinovăției

ro

09 Jan, 2021 00:00 2003 Marime text
  • Acest acord, tocmai prin cuantumul pedepsei, se numără printre puținele de acest fel înregistrate la nivel național.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au încheiat primul acord de recunoaștere a vinovăției unde a fost stabilită și acceptată o pedeapsă cu privare de libertate.
 
Potrivit datelor oficiale, este vorba despre pedeapsă de șaptei ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
 
De menționat că acest acord, tocmai prin cuantumul pedepsei, se numără printre puținele de acest fel înregistrate la nivel național.
 
Acordul de recunoaștere a vinovăției se află pe rolul Tribunalului Constanța și ar fi vizată Eugenia Doina Mănăilescu, condamnată în iunie 2018 de Curtea de Apel Constanța, la șapte ani de închisoare, pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată (2 infracțiuni), transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și spălare a banilor în formă continuată.
 
Primul termen a fost stabilit pentru finele acestei luni.
 
Amintim că ieri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpate, la data faptelor administratoare ale unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
 
Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
 

Pedepse prin acorduri

 
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: în cazul uneia dintre persoane – 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, în cazul alteia – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni, iar în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

 
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2006-2011, cele trei inculpate ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
 
În acest context, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celorlalte două dar și a altor oameni de afaceri, ar fi evidențiat, în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.
 

De menționat este faptul că, documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului.
 
În scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați.
 
Prin aceste demersuri a fost produs în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Citește și
 
Cine-l judecă pe Decebal Făgădău!

Cinci firme trimise în judecată de DNA Constanța! Lista completă

Dosar la DNA!
Siluan Proiect și Hercinic SRL, firme apropiate preotului Mădălin Iscru, din Tulcea, au intrat în insolvență


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii