Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Chițac vrea să desființeze mai multe lucrări „realizate în mod ilegal“ la ANL-uri din oraș!

ro

01 Mar, 2022 00:00 3455 Marime text
  • Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța sub indicativul 2544/212/2022.
  • Reclamant este Primarul Municipului Constanța, în timp ce rolul de pârât revine Agenției Naționale pentru Locuințe, iar obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“.
  • În cauză, primarul cere„obligarea pârâtei la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii nr.  50/1991, republicată, precum și aducerea imobilului la starea initială, așa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr.50-000577/02.07.2019, la imobilul situat în Constanta, teren aparținând municipiului Constanța, Cartier Palazu Mare-ANL, jud.Constanţa“.
  • Primarul a mai cerut autorizare pentru desființarea unor lucrări la Parohia Palazu Mare II, iar edilul Chițac i-a transmis arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, o scrisoare deschisă prin care i-a cerut să pună în aplicare hotărârea instanței de a desființa lucrările nelegale de la biserica de la Macul Roșu.
 
Proces important pe rolul Judecătoriei Constanța, instanță căreia i s-a adresat primarul municipiului, Vergil Chițac, pentru a dispune desființarea unor lucrări „realizate în mod ilegal“ de către Agenția Națională pentru Locuințe!
 
Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța sub indicativul 2544/212/2022, acțiunea fiind introdusă la data de 2 februarie 2022.
 
Potrivit datelor oficiale, reclamant este Primarul Municipului Constanța, în timp ce rolul de pârât revine Agenției Naționale pentru Locuințe, iar obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“.
 
Dat fiind că dosarul este nou înregistrat la instanța de judecată, nu a fost încă fixată data primei înfățișări.
 
Reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Constanța au declarat, pentru ZIUA de Constanța că, prin cererea de chemare în judecată din dosar s-a solicitat „obligarea pârâtei la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii nr.  50/1991, republicată, precum și aducerea imobilului la starea initială, așa cum au fost constatate prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr.50-000577/02.07.2019, la imobilul situat în Constanta, teren aparținând municipiului Constanța, Cartier Palazu Mare-ANL, jud.Constanţa“.
 
Probleme cu Parohia Palazu Mare II
 
Amintim aici că ANL-urile din cartierul Palazu Mare nu reprezintă singurele obiective pentru care primarul a solicitat în instanță desființarea lucrărilor.
 

O solicitare similară a fost introdusă de către edil, anterior, și pentru Biserica Parohia Palazu Mare II.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul respectiv are indicativul 30159/212/2021, obiectul dosarului este reprezentat de „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“, iar părți în cauză sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant și, respectiv, Biserica Parohia Palazu Mare II, în calitate de pârât.
 
La momentul înregistrării acestui dosar la instanță, reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Constanța au precizat, pentru ZIUA de Constanța, că, în această situație este vorba despre lucrări executate nelegal constatate în februarie 2019, pentru care s-a dispus intrarea în legalitate, dar fără a exista conformare în sensul acesta, astfel că „speța și-a urmat calea legală“.
 
Mai exact, lucrările considerate a fi nelegale sunt reprezentate de „ grup sanitar cu fundație și stâlpi din beton armat“, „lumânărar din tablă“, intrare în demisol cu scări, precum și extinderea demisolului la intrarea principală, cu realizarea scărilor de acces.
 
În acest proces, judecătorii vor analiza cererea primarului săptămâna viitoare.

 
Situația cu biserica de la Macul Roșu
 
Totodată, este de precizat că Primarul Municipiului Constanța a obținut în instanță, definitiv, autorizare pentru desființarea lucrărilor de la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Constanța, zona Macul Roșu, cunoscută drept „biserica de pe trotuar“.
 
Termenul până la care Arhiepiscopia Tomisului trebuie să se conformeze deciziei instanței este de 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.
 
Între timp, la mijlocul lunii februarie, primarul Vergil Chițac a transmis o scrisoare deschisă Înaltpreasfinției Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care i-a arătat, printre altele, că „am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu“.
 
„Nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș“, a mai transmis primarul.
 
De asemenea, acesta a precizat că „mizez pe buna credință a Dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești. Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia “preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei“.
 
În prezent, nu au fost identificate modificări cu privire la biserica de la Macul Roșu.
 
În ce privește noul litigiu, dintre Primarul Municipiului Constanța și Agenția Națională de Locuințe, cauza se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată.
 
Oricare va fi decizia pe care Judecătoria Constanța o va lua în acest caz, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul din Constanța cere să fie autorizat să desființeze lucrările la o biserică din Palazu Mare
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii