Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul magistrat s-a abținut! Judecător nou pentru Radu Mazăre, în dosarul de la Constanța!

ro

28 Sep, 2021 00:00 3209 Marime text
 
  • În dosar, Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
  •  Enache Marcela (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
 
Monica Laura Tănase, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, a formulat o cerere de abținere privind rejudecarea (în cameră preliminată) a dosarului (8333/118/2020/a1*


în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, și Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța, au fost trimiși în judecată de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.   
 
Solicitarea de abținere formulată de Monica Laura Tănase, privind participarea la judecarea dosarului penal nr.8333/118/2021/a1* înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa – Secţia penală, a fost admisă.
 
Pe cale de consecință, cauza a fost repartizată spre a fi soluționată, potrivit datelor noastre, completului de judecată prezidat de judecătorul Lucian Lică, preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Constanţa.   
 
Amintim că pe data de 10 mai 2021, Monica Laura Tănase, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, investită inițial cu soluționarea cauzei, a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmarire penală și legalitatea rechizitoriului.
 
Ca atare, tribunalul a dispus începerea judecății.
 

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, atât de Radu Mazăre, cât și de Marcela Enache.
 
Aproape de finele lunii august 2021, judecători Ciprian Coadă și Marius Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanța, au admis contestațiilor celor doi și au hotărât ca o parte din procedura camerei preliminare a dosarului să fie rejudecată.
 
Oficial
 

„Admite contestaţiile formulate de către inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Enache Marcela împotriva încheierii de şedinţă nr.200/10.08.2021 pronunţată de către judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Constanţa în dosarul penal nr.8333/118/2020/al. Desfiinţează încheierea atacată şi dispune rejudecarea cauzei de către judecătorul de cameră preliminară al Tribunalului Constanţa, cu respectarea dispoziţiilor art.342 Cod procedură penală - privind analiza competenţei şi a legalităţii sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală - şi art.403 Cod procedură penală, privind conţinutul expunerii hotărârii judecătoreşti. Menţine măsurile dispuse şi actele îndeplinite în faţa judecătorului de cameră preliminară al Tribunalului Constanţa până Ia termenul de judecată din 10.05.2021. In baza art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Cercetată şi pronunţată în camera de consiliu-azi 25.08.2021, prin punerea acesteia la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei“.

 
Acuzații
 
În dosar, Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Enache Marcela (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

 
Asta în timp ce Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.
 
În rechizitoriu, procurorul șef Andrei Bodean a reținut că „în perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local“.
 
„De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective“, se mai arată în ancheta șefului DNA Constanța. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv, Făgădău rupe tăcerea!
Cum se apară fostul primar în dosarul terenurilor din Portul Tomis (declarație din instanță)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii