LIVE TEXT. Primul termen din 2025 Vlad Pascu, adus la Judecătoria Mangalia, în dosarul tragediei din 2 Mai (GALERIE FOTO+VIDEO)
LIVE TEXT. Primul termen din 2025: Vlad Pascu, adus la Judecătoria Mangalia, în dosarul tragediei din 2 Mai (GALERIEPotrivit portalului instanțelor de judecată, ședința este programată să înceapă la ora 10:00.
UPDATE: ora 10.00
Vlad Pascu a fost adus sub escortă de la Penitenciarul Poarta Albă la Judecătoria Mangalia.
UPDATE: ora 10.20
Judecătorul a precizat că din punctul său de vedere nu mai e ceva de facut la termenul de azi.
„O să închidem cercetarea judecătorească și vă dau cuvântul“ – a menționat magistratul.
Mama lui Sebastian Olariu a fost scoasă din sală după ce I s-a făcut rău. De asemenea și tatăl lui Sebastian Olariu a părăsit sala de judecată.Având în vedere probatoriul și declarația lui Vlad Pascu, propunem 7 ani pentru ucidere din culpă, 2.8 ani pentru vătămare din culpă, 3,4 luni pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, 4,8 pentru părăsirea locului accidentului, pedeapsă rezultantă 10 ani, 6 luni și 20 zile“ – a menționat procurorul.
Avocatul familiei Dragomir a precizat că trebuie avute în vedere momentul și locul în care a fost produs accidental, dar și viteza cu care circula, peste 100 km/h.
Avocatul Adrian Cuculis a transmis că pentru latura civilă trebuie să se meargă către maximul pedepsei, având în vedere trecutul pe care inculpatul îl are precum și lipsa dorinței de a se reabilita.„Apreciem că prin părăsirea locului accidentului a dat dovada de dispreț față de valorile sociale. Considerăm că cea mai potrivită pedeapsă e una la limita maximă“
Proces cu emotii, multe termen, un fel de examen pentru toți cei din dosar. Trebuie să discutam chestiuni specifice și tehnice. Noi avem un set de părți civile, care între ele nu se aseamană, doar că fac parte toti din grupul lovit de Vlad Pascu. Aș începe cu familia Dragomir, cu sora de care trebuie sa se ocupe de tot. Familie care nu mai arata la fel. O să vă rog să aveți in vedere declaratiile date de aceștia. Să nu uitam că cineva a trebuit să recupereze cadavrul, toate traumele, indiferent de întindere nu vor putea fi reparate. Nu poți sa mai repari prejudiciul acesta.
Poate, o atitudine mai empatică față de familii ar fi ajutat macar moral. Când exista un regret, ai senzatia că nu a vrut sa intre in rudele tale. Pe tot parcursul procesului, acest lucru nu s-a întamplat. Frustrarea, supararea...s-au adunat. Au fost gasiti rupți în două. Prejudiciul acesta nu poate fi contabilizat. Inculpatul a fost o victima a neînțelegerilor din familie. Cred ca impotenta autoritatilor publice a facut ca accidentul acesta sa se petreaca si in forma aceasta. ANA a raportat ca nu s-a prezentat la reabilitare si cineva s-ar fi sesizat, nici el nu mai era in situatia aceasta si nici doi copii morți.
Practica Curții Europene arată că rudele, până la gradul 4, nici nu trebuie să facă dovada, noi am facut aceasta legatura de cauzalitate. Coordonatele vietii acestor familii au fost schimbate. Presiunea din exterior, publica au apasat si mai mult pedala.
Cum e să vezi un corp rupt în două. Al prietenului tău. Să vezi o fată cu capul sfărmat. Coordonatele vietii tale sociale, coșmaruri, indiferent ce s-ar intampla pe viitor, toate aceste persoane retrăiesc aproape zilnic aceste emoții“ a menționat avocatul Adrian Cuculis.
„Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) se asigură că victimele nu rămân fără despăgubiri, asta nu înseamnă că trebuie să fie exagerat de mari, mai exact în limita a 250 mii lei pentru părinți, 150de mii pentru frați, 50 mii lei pentru bunici, 20 mii lei pentru mătuși“ - a menționat avocatul BAAR.
Se propun sumele de 130 mii pentru Ionescu Cristina-Ileana, Coniac Vlad-Alexandru- 60 mii lei, Barzan Darius - 5000 lei.
Avocatul familiei Dragomir a transmis că dorește ca Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) să aibă în vedere întinderea despagubirilor.
„BAAR trebuie să se comporte ca un garant al statului roman. Atributia este în virtutea legii“ - a precizat avocatul familiei Dragomir.
Procurorul a solicitat aplicarea unei pedepse cumulată de aproximativ 18 ani.„Cunoaștem că statul, prin instanțe, trebuie să protejeze statul la plata despăgubirilor. Nu vorbim de prejudiciu pentru stat când e despagubire justă pentru noi. O parte din poliță merge către BAAR“.
Avocații lui Vlad Pascu susțin că expertiza, în sens civil, ar trebui avuta în vedere pentru stabilirea pedepsei.În cursul urmăririi penale s-au achitat toate cheltuielile medicale, cheltuieli de judecată. Mă întreb, dacă nu existau aceste eforturi ale clientului meu de a acoperi prejudiciul...această conduită trebuie reținută si să i se dea eficiență. În cadrul individualizării pedepsei, în mod obiectiv veți stabili această pedeapsă și vă rog să aveți în vedere probele, pe care nu le-am contestat. Toți au avut expert consilier parte“ - a precizat avocatul lui Vlad Pascu.
Clientul meu, in mod obiectiv nu are resurse si a existat deschidere. Sumele solicitate sunt imposibile la acest moment. Pietonii aveau obligatia de a se deplasa numai pe trotuar sau pe acostament. Pietonii, care se deplasau prin dreapta, creeaza o stare de pericol pentru ei și pentru altii. Pentru persoanele, care au ramas, instanta poate lua o hotarare pentru a salva ce poate fi salvat si ma refer si la inculpat. Sa cantareasca asupra pedepsi si sa ii dea sansa sa se indrepte sau sa isi redreseze traseul vietii“ - au menționat avocații lui Vlad Pascu
„Nimeni nu a contestat nimic. Am încercat să clarificăm chestiuni juridice. Rămâne o dimensiune morală la care mă refer. E mai important în acest caz, față de consecințele evenimentului. Include deznădejde si disperare. Include încercare de manipulare din partea unor elemente străine. Și înainte și dupa accident, copiii au fost uciși în accidente de șoferi sub influența drogurilor care s-au avântat pe șosele. Nu cred că dupa acest dosar, lucrurile se vor termina. Vor continua. A fost o publicitate agresivă. Adrian Cuculis a indus ideea unui criminal pentru cineva cercetat pentru omor. Toți am căzut victime unei publicități agresive, exista și un criminal, peste tot exista dealeri de droguri, exista grupuri din consumatori si din cei care procura. Cineva permite ca acestea sa fie distribuite la liber. Cred ca trebuie sa aveti în vedere aceasta dimensiune morala. In afara de el exista cineva care permite asta.
„Daca introducem 100 de furnici rosii si 100 negre ele traiesc. Daca amestecam borcanul se sfasie, dar nu ne intrebam cine a miscat borcanul" - a menționat un alt avocat al lui Vlad Pascu.
A luat cuvântul Vlad Pascu.Cu privire la pericol, vorbeam despre pericolul pasiv. A fost subiectul multor dezbateri. Pericolul pasiv putea sa fie un copac. Pericolul pasiv nu are o definitie e orice fel de element de pe marginea drumului si un cos de gunoi. Copiii omorati nu reprezentau un pericol lasiv, nici cei care au supravietuit“ - a menționat Adrian Cuculis.
Doamnă președinte a fost o sedinta tesionata. Știu că niciun cuvant pe care l-as putea spune față de regretul faptelor mele nu ar putea reduce suferinta cuiva sau schimba faptele mele. Am scris un memoriu in ultimele 2 zile in camera de detentie. Să mă cunoasca cat de bine se poate. În mass-media s-a arătat răul. Au fost scoase înainte pentru a-mi zugravi o imagine pentru a se arata ce am facut in perioada postliceala. Am fost olimpic la matematica. Am 12 pagini. Note scrise. Ce am scris, daca instanta nu are certitudinea ca eu am scris, ca am avut o sursa exterioara, pe telefonul penitenciarului se pot observa discutiilor. Se poate verifica faptul ca nu am vrut sa citesc aparatorilor ce am scris.
Am fost acuzat ca n-am avut o conduita corecta în fața instantei, că am avut aroganta. Din penitenciar nu am posibilitatea sa apelez la expert parte. Mi se par de-a dreptul ridicol unele dintre acuzatii de astazi. Vreau sa am parte de un proces echitabil, din pacate, de la inceputul procesului a fost ceva de neimaginat. Și impactul psihologic asuora mea, mass media în sala de judecata, discutiile de la tv împotriva mea. Nu ma mai uit la tv.
De la inceput, legat de a media situatia cu victimele, in sensul in care am aratat ca avem disponibilitate prin ce se poate. Nu pot face imposibilul, sa dau timpul inapoi, sa nu mai plec din Vama Veche. Mi-a fost prezentat de aparare ca e o circumstanta atenunanta. A fost o chestie morala, avand in vedere ca familia mea are o situatie financiara buna si sa poata folosi o parte pt a ajuta persoanele vatamate. Din nefericire, pt cele moarte nu se poate face nimic.
Va rog sa ma scuzati daca am parut arogant fata de dvs.
In cele 12 pagini explic despre persoana mea, despre droguri, despre ziua de inaibte de accident, despre accident.
Va multumesc ca m ati ascultat“ - a precizat Vlad Pascu.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Reamintim că Vlad Pascu este cercetat în stare de arest preventiv, instanța urmând să verifice măsurile preventive până în luna februarie a acestui an.
La termenul anterior, din 23.12.2024, Judecătoria Mangalia a admis cererea de schimbare a încadrării juridice în cazul lui Vlad Pascu.
MINUTA
În urma acestor schimbări, pedeapsa pe care Vlad Pascu ar primi-o ar putea fi majorată.Soluția pe scurt: Judecătoria Mangalia Dosar nr. 4989/254/2023 ÎNCHEIERE/23.12.2024 Admite cererea de schimbare a încadrării juridice, astfel cum a fost precizată. Schimbă încadrarea juridică, în ce privește infracțiunea de vătămare corporală din culpă pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Pascu Matei – Vlad, din infracțiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin.1 şi 4 Cod penal, în infracțiunea de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin.1, 2, 3 şi 4 Cod penal.
Dispune schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. art.336 alin.2 Cod penal, în infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. 336 alin.2 Cod penal cu aplicarea disp. art. 5 Cod penal.
Cu cale de atac o data cu fondul. Pronunțată astăzi, 23.12.2024, prin punerea prezentei la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței.
Document: Încheiere de şedinţă 23.12.2024
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Dosarul tragediei din 2 Mai La aproape 1 an și 4 luni de la accidentul mortal, Vlad Pascu vrea să iasă din Penitenciar! Ce s-a întâmplat pe parcursul timpului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!