Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, pentru mai multe terenuri din Mamaia. Ultima hotărâre a Judecătoriei Constanța

ro

28 Mar, 2022 00:00 1674 Marime text
Stațiunea Mamaia, panoramă. Foto din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Magistrații au decis să suspende procesul, articolul de lege invocat de instanță pentru suspendare făcând referire la faptul că desfășurarea normală a procesului ar fi împiedicată din vina reclamantului.
  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 5625/118/2020, în care Arhiepiscopia Romano-Catolică București este reclamant, iar pârâți sunt Primăria Municipiului Constanța , Consiliul Local al Municipiului Constanța, dar și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
  • Este vorba depsre patru loturi de teren, situate în Careurile XVI și XVII, legat de care Arhiepiscopia spune că le-a dobândit „prin uzucapiunea de lungă durată“.
 
Decizie de ultim moment a Judecătoriei Constanța în procesul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică București a dat în judecată Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Local Constanța, dar și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, în legătură cu mai multe terenuri din stațiunea Mamaia!
 
Magistrații au decis să suspende procesul, articolul de lege invocat de instanță pentru suspendare făcând referire la faptul că desfășurarea normală a procesului ar fi împiedicată din vina reclamantului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 5625/118/2020, în care Arhiepiscopia Romano-Catolică București este reclamant, iar pârâți sunt Primăria Municipiului Constanța , Consiliul Local al Municipiului Constanța, dar și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Se arată în decizia instanței că aceasta, „în temeiul art. 242 alin. (1) C. proc. civ., suspendă judecata prezentei cauze, având ca obiect acţiune în constatare formulată de reclamanta Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti în contradictoriu cu pârâţii Statul Român, Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa“.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în recurs pe toată durata suspendării.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba depsre patru loturi de teren, situate în Careurile XVI și XVII, legat de care Arhiepiscopia spune că le-a dobândit „prin uzucapiunea de lungă durată“.
 
Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor Tribunalului Constanța, unde a fost înregistrat toamna trecută, însă, recent, magistrații de la Tribunal au decis că, de fapt, colegii de la Judecătoria Constanța sunt în măsură să analizeze dosarul în primă instanță.
 

În această situație, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice în legătură cu cele patru terenuri din Mamaia a fost trimisă la Judecătoria Constanța, instanță care a suspendat recent judecata procesului.
 
Cazul, declinat la Judecătoria Constanța
 
În Hotărârea nr. 170/2021 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că „reclamanta Arhirepiscopia Romano-Catolică București, în contradictoriu cu pârâții Primăria Municipiului Constanța și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a solicitat, ca prin uzucapiunea de lungă durată să se constate dobândirea de către reclamantă a dreptului de proprietate asupra imobilelor teren reprezentând loturile 42 și 43 situate în careul XVI, respectiv loturile 53 și 54 din Careul XVII de Stațiunea Mamaia, jud. Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 
Spus pe scurt, solicitările Arhiepiscopiei Romano-Catolice București vizează loturile 42 și 43 din Careul XVI și, respectiv, loturile 53 și 54 din Careul XVII, din stațiunea Mamaia.
 
Așa cum am precizat, judecătorii de la Tribunalul Constanța nu au mai apucat să analizeze efectiv dosarul și să vadă cine are dreptate, dat fiind că, încă de la primul termen de judecată, a fost invocată excepția necompetenței materiale a tribunalului.

 
Se arată în Hotărârea nr. 170/2021 a Tribunalului că instanța „admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Constanţa, invocată de pârâtul Statul Român. Declina cauza spre competentă soluţionare în favoarea Judecătoriei Constanţa“.
 
La Judecătoria Constanța, instanța a admis excepția lipsei calității procesuale pasive a Consiliului Local Constanța, dar și excepția lipsei capacității procesuale de folosință a Primăriei Municipiului Constanța.
 
De asemenea, la termenele anterioare, instanța a pus în vedere reclamantei Arhiepiscopia Romano-Catolică București să depună taxa de timbru în original la dosar, dar și precizări.
 
La ultimul termen, însă, instanța a decis suspendarea cauzei.
 
În acest context, rămâne de văzut dacă hotărârea de suspendare a procesului va fi atacată în recurs.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Catolici și ortodocși, uniți pentru Peninsula Constanța. Ultima decizie a Curții Supreme
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii