Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:08 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu parfum de istorie Un descendent al familiei Bragadiru revendică noi imobile în Constanța

ro

02 Aug, 2021 00:00 3733 Marime text
  • Acțiunea a fost formulată de către Șerban George Constandaky în baza Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
  • Noul proces vine după ce, la începutul acestui an, moștenitorul familiei Bragadiru a obținut în instanță executarea silită a Municipiului Constanța prin Primar pentru fosta Fabrică de Bere Bragadiru din Constanța, de pe bulevardul Ferdinand.
  • În noul dosar (5695/118/2021), care a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța la data de 27 iulie 2021, reclamantul Șerban George Constandaky a dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, ce are rolul de pârât în proces.

Proces cu greutate și parfum de istorie pe rolul Secției civile a Tribunalului Constanța! Șerban George Constandaky, descendent al cunoscutei familii de aristocrați Bragadiru care, în perioada interbelică, și-a legat numele de mai multe proprietăți aflate în diferite orașe ale țării, a deschis un nou proces la instanțele din Constanța, pentru revendicarea unui imobil.
 
Acțiunea a fost formulată în baza Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist și vine după ce, la începutul acestui an, moștenitorul familiei Bragadiru a obținut în instanță executarea silită a Municipiului Constanța prin Primar pentru fosta Fabrică de Bere Bragadiru din Constanța, de pe bulevardul Ferdinand.
 
În noul dosar (5695/118/2021), care a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța la data de 27 iulie 2021, reclamantul Șerban George Constandaky a dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, ce are rolul de pârât în proces.
 
Cauza fiind recent înregistrată, până la acest moment nu a fost stabilită o primă înfățișare în proces, dosarul aflându-se în etapa prealabilă stabilirii primului termen.
 
Restituirea în natură a imobilului
 
Așa cum menționam anterior, Șerban George Constandaky a obținut, la începutul acestui an, executarea silită a Municipiului Constanța prin Primar, în legătură cu imobilele ce au aparținut fostei Fabrici de Bere Bragadiru din oraș.
 
Conform Hotărârii nr. 7782/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, „prin cererea de executare silită înregistrată la BEJ (...) sub nr. 119/28.02.2020, intimatul creditor Constandaky Șerban George a solicitat punerea în executare silită a titlului executoriu constând în decizia civilă nr. 67/C/05.06.2019 pronunțată de către Curtea de Apel Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 

Prin decizia respectivă „s-a dispus restituirea în natură a imobilului compus din construcție situată la parter și subsolul corpului A în suprafață de 160,73 mp și teren în suprafață de 94,4 mp indiviz și construcție în suprafață de 57,77 mp și teren în suprafață indiviză de 26 mp situată la (...) A din Constanța (...)“.
 
Mai departe, se arată în hotărârea respectivă, „prin încheierea nr. 3541/20.03.2020 pronunțată de către Judecătoria Constanța în dosarul civil nr. (...), s-a încuviințat executarea silită împotriva debitorului Municipiul Constanța prin Primar, în temeiul titlului executoriu reprezentat de hotărârea judecătorească indicată anterior, «pentru realizarea obligației de restituire în natură a imobilului compus din construcție situată la parter și subsolul corpului A în suprafață de 160,73 mp și teren în suprafață de 94,4 mp indiviz și construcție în suprafață de 57,77 mp și teren în suprafață indiviză de 26 mp situată la (..) din Constanța, (...)prin modalitățile prevăzute de lege»“.
 
Opt zile pentru conformare
 
Prin urmare, „prin somația emisă la data de 15.05.2020, în dosarul de executare silită nr. 119/2020 al BEJ (...), executorul judecătoresc a pus în vedere contestatorului ca în termen de 8 zile de la primirea somației, să se conformeze întru totul titlului executoriu, în sensul de a restitui în natură imobilul compus din construcție situată la parter și subsolul corpului A în suprafață de 160,73 mp și teren în suprafață de 94,4 mp indiviz și construcție în suprafață de 57,77 mp și teren în suprafață indiviză de 26 mp situată la (...), din Constanța, (...), respectiv de a evacua și preda imobilele indicate anterior, cât și de a achita creditorului cheltuielile de executare în cuantum de 5200 lei reprezentând onorariu executor și cheltuieli de executare avansate de către creditor“.
 
Mai departe, în Hotărârea nr. 19/2021, citată pe Jurindex, magistrații Tribunalului Constanța au arătat că „reținînd că restituirea presupune atât evacuarea cât și predarea imobilului, Tribunalul constată că în cauză sunt pe deplin aplicabile dispozițiile legale mai sus citate, astfel că, în baza titlului executoriu apelantul creditor poate solicita și obține evacuarea intimatului debitor, precum și a altor persoane care locuiesc în imobil“.

 
Totodată, judecătorii au mai arătat că „valabilitatea contractului încheiat de către numita Ș. M. cu Municipiul Constanța pentru un spațiu din cadrul imobilului restituit nu se poate aprecia în cadrul executării silite atîta timp cît prin titlul executoriu - decizia civilă nr 67/2019, spațiul ocupat de către Ș. M. a fost și el restituit, fiind deci, analizată legalitatea ocupării spațiului de către aceasta din urmă“.
 
În aceste condiții, moștenitorul familiei Bragadiru a primit dreptul de a executa silit Municipiul Constanța prin Primar pentru imobilul aparținând fostei Fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, de pe bulevardul Ferdinand.
 
Pentru a reveni la procesul deschis de Șerban George Constandaky Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor, trebuie precizat că, indiferent care va fi hotărârea Tribunalului Constanța în proces, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Un imobil al fostei fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, revendicat în instanță. Ce au decis judecătorii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii