Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces la Constanța, pentru moștenirea lăsată în Mamaia de un fost ministru al Industriei

ro

16 Sep, 2020 00:00 1714 Marime text
  • Fiica unui fost ministru al Industriilor și Comerțului, din perioada interbelică, a dat în judecată municipalitatea.
  • Femeia solicită o parte din moștenirea tatălui său, răpită de regimul comunist.
  • Tribunalul i-a dat dreptate femeii, dar municipalitatea a făcut apel, astfel că ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Constanța.
  • Procesul este programat să se desfășoare astăzi, de la ora 10.00.
Judecătorii din Constanța vor analiza astăzi dosarul în care fiica unui fost ministru al Industriilor și Comerțului, din perioada interbelică, a dat în judecată municipalitatea, pentru a recupera o parte din moștenirea tatălui său, răpită de regimul comunist.
Procesul este programat să se desfășoare astăzi, de la ora 10.00, fiind în atenția completului AC1.
Acțiunea vizează un teren pe care fostul demnitar l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.
Stabilită în străinătate, femeia a notificat Primăria Constanța pentru terenul respectiv încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.

Teren în Mamaia

Până la acest moment, deși moștenitoarea fostului ministru a câștigat procesul în primă instanță, cazul însă nu s-a terminat, ci urmează să fie analizat și de Curtea de Apel.
Dosarul cu numărul 1885/118/2019 va fi deschis astăzi de judecătorii Secției civile a Curții de Apel Constanța.
În centrul litigiului se află un teren în suprafață de 573,09 mp, aflat în stațiunea Mamaia. Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene, a fost plătită în februarie 1936.
Moștenitoarea spune că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.
Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.

Condamnat pe nedrept și mort în detenție

Condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică pentru infracțiuni contra ordinii sociale, fostul ministru al Industriilor a decedat în perioada de detenție, în 1956.
În 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea fostului ministur.
Așa cum spuneam, notificați în 2001 pentru terenul din Mamaia, reprezentanții Primăriei Constanța au respins notificarea printr-o dispoziție din 2005, de care moștenitoarea fostului ministru nu a avut cunoștință, potrivit instanței.
Așa se face că, în anul 2019, femeia a deschis procesul prin care cerea ca Primăria Constanța să fie obligată să soluționeze notificarea respectivă.
Pe parcursul desfășurării procesului, femeia și-a modificat acțiunea și a solicitat anularea Dispoziției din 2005 prin care îi era respinsă cererea privind revendicarea terenului din Mamaia.

Primăria susține decizia Sfatului Popular Constanța

În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut în proces că acțiunea sa pentru anularea dispoziției din 2005 este tardivă, pe de o parte, iar, pe de altă parte, au susținut că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.
Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a admis acțiunea sa, însă municipalitatea a atacat această decizie în apel, astfel că acum ultimul cuvânt îi va reveni Curții de Apel.

Citește și:


Suspendare respinsă, complet recuzat:
Bloc de șapte etaje pe „spații verzi“, în Faleză Nord? „Cărțile se fac“ la Curtea de Apel

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii