Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere legislativă Două zile de scutire pentru angajați, pentru efectuarea screening-ului preventiv. Sancțiuni pentru neacordarea zilelor libere. Detalii

ro

31 Jul, 2024 12:24 356 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Zilele libere ar urma să nu fie incluse în concediul de odihnă, fiind remunerate în regim normal.
  • Nerespectarea de către angajator/unitățile de învățământ și cele militare este prevăzută drept contravenție în propunerea legislativă și se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.
Angajații din sistemul public, dar și din sectorul privat ar urma să beneficieze de două zile de scutire de frecvență într-un an, pentru efectuarea screening-ului preventiv, potrivit unei propuneri legislative analizate de specialiștii de legalbadger.org
 
Zilele respective ar urma, tot potrivit propunerii legislative, să nu fie incluse în concediul de odihnă, fiind remunerate în regim normal.
 
Specialiștii de la legalbadger.org citează Legea nr. 257 pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, potrivit căreia „prin screening se înțelege examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce si evidențierii lor într-un stadiu incipient“.
 
Aceleași beneficii menționate anterior sunt valabile și pentru elevii din unitățile de învățământ preuniversitar, studenții din centrele de învățământ superior, precum și cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști.
 
De menționat faptul că angajații trebuie să transmită angajatorului o cerere, cu cel puțin zece zile lucrătoare înainte de prima opțiune de programare a screening-ului.
 
Cererea trebuie să conțină opțiunile de programare a zilelor libere, a zilelor de scutire de frecvență, respectiv a zilelor de permisie, în funcție de caz.
 
Angajatorul, unitatea de învățământ preuniversitară/superioară, respectiv unitatea militară au obligația de a aproba cererea pentru opțiunea de programare.
 
În propunerea legislativă se preconizează eficacitatea unui astfel de sistem pentru angajator și forța de muncă, întrucânt prevenția determină regresul numărului de concedii medicale.
 
Trebuie menționat că dreptul de a beneficia de cele două zile pentru screening-ul preventiv este condiționat, potrivit propunerii legislative, de probarea, în termen de zece zile de la finalizarea procedurii, printr-o adeverință de la medicul de familie.
 
Nerespectarea de către angajator/unitățile de învățământ și cele militare este prevăzută drept contravenție în propunerea legislativă și se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.
 
Conform sursei citate, proiectul de lege urmărește să cultive în conștiința colectivă înțelegerea importanței pe care prevenția o are în legătură cu starea generală de sănătate a persoanelor, atât din perspectivă medicală, cât și pe plan psihic și economic.
 
„Costurile tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii sunt mai ieftine și mai eficace cu șansa de restitutio ad integrum, fără să scadă semnificativ numărul anilor petrecuți in deplina sănătate“, se arată în expunerea de motive, citată de specialiștii în Drept de la legalbadger.org.
 
În același timp, se pune accentul și pe dimensiunea bolilor oncologice, întrucât carența programelor de screening generează principalele cauze ale depistării tardive a cancerului, se explică în analiza de specialitate.
 
În prezent, „Singurul program activ de screening finanțat din bugetul Ministerului Sănătății este cel pentru cancerul de col uterin, însă acesta are o rată redusă de participare și o acoperire geografică limitată“, de aceea, proiectul de lege în discuție aduce o perspectivă luminoasă și un punct de plecare în vederea depistării precoce a afecțiunilor medicale prin screening – au conchis cei de la legalbadger.org.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Armonia Hospital Constanța oferă screening gratuit pentru depistarea Amiotrofiei Musculare Spinale
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii