Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport pe justiție în 2023! Instabilitatea și lipsa de coerență legislativă, dar și subfinanțarea sistemului judiciar, principalele vulnerabilități ale instanțelor și parchetelor (DOCUMENT)

ro

10 Jun, 2024 13:53 665 Marime text
Dosare în sala de judecată. Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Facebook.com - Institutul Național al Magistraturii
  • Aspectele vizând instabilitatea și lipsa de predictibilitate legislativă nu sunt pentru prima dată semnalate în raportul privind starea justiției în România, referiri concrete în acest sens fiind făcute și în anii anteriori.
  • Raportul privind starea justiției în 2023 poate fi accesat în Secțiunea Document.
Instabilitatea și lipsa de coerență legislativă, lipsa de predictibilitate, alături de scheme de personal neadaptate, de numărul insuficient de posturi, de lipsa spațiilor necesare, prercum și de subfinanțarea sistemului judiciar.
 
Acestea sunt doar câteva dintre vulnerabilitățile identificate atât la nivelul instanțelor, cât și al parchetelor din România, în Raportul privind starea justiției în 2023.
 


De asemenea, se vorbește în raport despre lipsa de coerență a legislației incidente în materiile fiscal, contencios, civil, penal, dar și despre necorelarea prevederilor legale cu jurisprudența Curții Constituționale a României, cu jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, cu cea a Curții Europene a Drepturilor Omului sau a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
 
Aspectele vizând instabilitatea și lipsa de predictibilitate legislativă nu sunt pentru prima dată semnalate în raportul privind starea justiției în România, referiri concrete în acest sens fiind făcute și în anii anteriori.
 
În raport există însă și recomandări pentru a se depăși, în viitor aceste neajunsuri, specialiștii sugerând „stabilitate legislativă“,  precum și „sesizarea Ministerului Justiției în legătură cu eventualele necorelări legislative“.
 
În plus, se recomandă „o colaborare mai strânsă între toate autoritățile implicate în procesul de creare și asigurare a cadrului optim pentru realizarea în condiții corespunzătoare a actului de justiție, prin conștientizarea existenței acestor vulnerabilități și luarea măsurilor necesare, potrivit competențelor avute de fiecare autoritate, în vederea eliminării lor sau, cel puțin, a diminuării efectelor negative produse de acestea“.
 
Printre recomandări se află și „o acțiune mai promptă a mecanismelor judiciare de unificare a practicii judiciare (recursul în interesul legii, hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept“, dar și „adoptarea unei viziuni asupra modului de legiferare care să confere viziune, predictibilitate și coerență“,

 
Nu în ultimul rând, este nevoie și de corelarea legislației penale cu deciziile Curții Constituționale și cu jurisprudența CEDO și CJUE.
 
Raportul privind starea justiției în 2023 poate fi parcurs integral în Secțiunea Document.
 
Sursa document: Consiliul Superior al Magistraturii
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Raportul pe Justiție 2020
Instanțele și parchetele din Constanța, fruntașe la dosare! Despre „lipsa de coerență a legislației“ (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii