Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răsturnare de situație Apele Române pierd, la București, terenul pentru care fusese amendat Decebal Făgădău când era primar! (MINUTA)

ro

23 Nov, 2023 17:00 1419 Marime text
  • După ce terenul fusese câștigat în primă instanță, la Constanța, de către ANAR-ABADL, judecătorii bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, Administrația de Apă nu avea calitatea cerută de lege pentru a deschide procesul.
Răsturnare de situație la Curtea de Apel București în procesul în care Apele Române au revendicat terenul de 500 mp din Faleză Nord pentru care a fost amendat Decebal Făgădău, în timpul mandatului de primar al Constanței!
 
După ce terenul fusese câștigat în primă instanță, la Constanța, de către ANAR-ABADL, judecătorii bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, Administrația de Apă nu avea calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide procesul.
 
Magistrații din Capitală au admis apelul declarat de actualul proprietar al terenului, au schimbat sentința de la Constanța și au decis să respingă acțiunea în revendicare a terenului din Faleză Nord promovată de ANAR-ABADL.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, legat de acest teren, proprietarul actual a susținut constant că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
Terenul provine din suprafețele retrocedate de fostul primar Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
În ce privește acțiunea în revendicare deschisă în instanță de ANAR, dosarul a ajuns la București după ce actualul proprietar al terenului a solicitat Curții Supreme strămutarea cazului de la Curtea de Apel din Constanța la o altă instanță din țară, egală în grad.
 
Acum, Apele Române pot declara recurs împotriva hotărârii de la București, urmând ca, în această situație, procesul să continue la Curtea Supremă.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020, cauză în care reclamant era Administrația Națională Apele Române prin Adminstrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar pârâți erau Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și actualul proprietar al terenului, Mihai Valentin Florin.

 
Iată minuta deciziei pronunțate acum, în apel, la Curtea de Apel București:
 
„Admite apelul.
 
Schimbă sentinţa civilă apelată în parte în sensul că:
 
Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului. Respinge acţiunea ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.
 

Menţine dispoziţiile referitoare la soluţia asupra excepţiei inadmisibilităţii capătului 3 de cerere şi a excepţiei lipsei de interes în formularea capătului 3 de cerere precum şi dispoziţiile referitoare la plata onorariului de expert.
 
Obligă intimatul reclamant la plata către apelantul pârât a sumei de 23.720,33 lei, cheltuieli de judecată efectuate în primă instanţă şi în apel. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare (se depune la Curtea de Apel Bucureşti)“.
 
Acum, se așteaptă motivarea acestei decizii.
 
Sentința schimbată de judecătorii din București fusese pronunțată în cursul verii 2022 de către Secția I Civilă a Tribunalului Constanța.
 
Fostul primar, amendat
 
La momentul respectiv, proprietarul actual al terenului fusese obligat „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Prin aceeași hotărâre, judecătorii din Constanța dispuseseră „rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, pentru acest teren, în cadrul unor procese anterioare, judecătorii dispuseseră amendarea fostului primar Decebal Făgădău, în legătură cu emiterea PUZ-ului pentru imobilul de șapte etaje pe care actualul proprietar intenționează să-l ridice în zonă.
 
Terenul în cauză provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Acum, rămâne de văzut dacă ANAR-ABADL vor declara recurs împotriva deciziei nefavorabile de la Curtea de Apel București, după primirea hotărârii motivate.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Teren în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, revendicat de Apele Române! Decizia luată de Curtea de Apel (MINUTA)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii