Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:48 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu pentru Papari! (Document)

ro

13 Jul, 2021 00:00 3881 Marime text
 
  • Potrivit DNA, s-a reținut, în esență, că George-Daniel Papari, în calitate de director al Administrației Naționale „Apele Române” – Direcția Apelor DobrogeaLitoral (ABADL), ar fi favorizat SC Mioriţa 2001 SA, administrată la acea dată de tatăl său Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, în cadrul procedurii de închiriere a unor sectoare de plajă, în speță sub-sectorul nr. 19, Mamaia V, situat în Mamaia.
  • De asemenea, s-a reținut că ulterior sub-sectorul respectiv a fost subînchiriat, contrar prevederilor legale și contractuale.
 
Papari George Daniel, fost director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarul (deschis în decembrie 2015) a fost trimis spre judecare la Tribunal Constanța, instanță care a stabilit primul termen în faza camerei preliminare pentru data de 22 august 2021.
 
Maria-Otilia Antonaru, director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, suspectată de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Duhair Marwan, administrator al unei societăți comerciale, bănuit de: trafic de influență, deturnare a licitațiilor publice și instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și Ioana-Roxana Craioveanu, manager la o societate comercială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, au primit calsare. 
 
Cauza va fi soluționată, potrivit datelor noastre, de judecătoarea Ştefania Pîrlogea, din cadrul Secției Penale a Tribunalului Constanța.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 


DNA s-a sesizat din oficiu

 

În rechizitoriul întocmit se arată că, la data de 02 decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța, s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu prevăzut de legea specială, luare de mită și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
 
În acest sens, s-a reținut, în esență, că George-Daniel Papari, în calitate de director al Administrației Naționale „Apele Române” – Direcția Apelor Dobrogea Litoral (ABADL), ar fi favorizat SC Mioriţa 2001 SA, administrată la acea dată de tatăl său Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, în cadrul procedurii de închiriere a unor sectoare de plajă, în speță sub-sectorul nr. 19, Mamaia V, situat în Mamaia.
 
De asemenea, s-a reținut că ulterior sub-sectorul respectiv a fost subînchiriat, contrar prevederilor legale și contractuale.
 
Amintim că în luna august a anului 2014, Primăria Constanţa elibera o serie de autorizaţii de construire al căror obiect consta în „amenajare sectoare de plajă“. Solicitantul autorizaţiilor era Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea -Litoral, care a depus documentaţia necesară pentru un şir de societăţi comerciale. Printre acestea se număra şi SC Mioriţa 2001 SA. Pe data de 11 august 2014, a fost eliberată Autorizaţia de Construire nr. 1214 pentru societatea Mioriţa 2001 SA, în scopul amenajării plajei din subsectorul 19, sectorul V, staţiunea Mamaia. Investiţia avea să fie realizată însă de SC Princess Summer Club, firmă controlată la rândul ei de palestinianul Marwan Dhair şi de Ioana Roxana Craioveanu.
 
Revenind la rechizitoriu, procurorii DNA arată că George Daniel Papari a deținut funcția de director al ABADL începând cu 11 ianuarie 2013, anterior deținând

calitatea de director general al SC Mioriţa 2001 SA. 
   
Magistrații mai spun că în calitatea sa de director general al societății, George Daniel Papari încheiase cu ABADL un contract privind transmiterea către SC Mioriţa 2001 SA a dreptului de folosință asupra sectorului/sub-sectorului de plajă Mamaia V sub-sector 19, situat în Mamaia, în scopul exploatării acestuia”, sub-sector având o suprafață de 5.145 m2 , în schimbul unei chirii de 60.057,50 lei fără TVA.
 
De asemenea, tot potrivit DNA, la data de 25 aprilie 2013, ca urmare a organizării unei licitații la care, pentru același subsector, au participat doar SC Mioriţa 2001 SA și Light System SRL (potrivit datelor noastre), cea din urmă fiind depunctată pentru prezentarea aceluiași activ pentru alte două sub-sectoare, prin raportul de evaluare încheiat hotărându-se atribuirea contractului de închiriere către SC Mioriţa 2001 SA.  
 
Ulterior, spun procurorii, între ABADL, reprezentată prin Papari George-Daniel, în calitate de director, și SC Mioriţa 2001 SA ar fi fost încheiat un contract de închiriere nr.(...) 2013, nedatat, dar înregistrat sub nr. (...) 13.05.2013 la ABADL, având ca obiect sub-sectorul de plajă nr. 19 din cadrul sectorului V Mamaia, privind suprafața de 6203 mp (vol. 5, f. 448-455), în schimbul unei chirii de 75.336,45 fără TVA și cu constituirea unei garanții de bună execuție de 37.381,75 lei, reprezentând 40% din valoarea cu TVA a contractului.
 
„Conform contractului astfel încheiat, dreptul de folosință nu era transmisibil, urmând a fi exercitat nemijlocit de către locatar, însă acesta din urmă putea să încheie contracte de asociere cu alte persoane pentru activități specifice plajei, care se puteau realiza în baza contractului de închiriere, cu acordul scris al locatorului, sub sancțiunea rezilierii de drept a contractului. Din adresa nr. (.....)/06.04.2021 a ABADL rezultă că în evidențele Administrației Naționale Apele Române nu există documente care să evidențieze informarea, de către inculpat, a superiorilor săi cu privire la existența unui eventual conflict de interese cauzat de încheierea contractului nr. (...), înregistrat sub nr. (...) /13.05.2013“, se mai arată în rechizitoriul DNA.
 
Tot în actul de sesizare a instanței se mai precizează că, deși nu se poate stabili cuantumul exact al sumelor de bani obținute de inculpatul Papari George-Daniel ca urmare a așa-zisei colaborări dintre SC Mioriţa 2001 SA și Princess Summer Club SRL, rezultă că sumele erau mult mai mari decât suma de 20.000 euro.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de RECOM, acesta fiind consultat la data de 12 iulie 2021, SC Mioriţa 2001 SA are sediul social în Mamaia, Hotel Miorița.
Fundaţia Cultural Ştiinţifică Aromână Andrei Şaguna detine o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 96.5307%. Administratorul este Aurel Papari.
 
Mioriţa 2001 SA are ca obiect de activitate „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“.
 
Potrivit Confidas.ro, datele financiare sunt următoarele:
 
2020
 
Cifra de afaceri: 52.400 lei 
Cheltuieli: 115.695 lei
Profit net: -52.248 lei
 
2019
 
Cifra de afaceri: 60.000 lei
Cheltuieli: 178.562 lei 
Profit net:  -104.149 lei  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Afacerile din dosarul procurorilor
DNA Constanţa l-a luat în colimator pe George Papari, şeful Apelor Române de pe litoral (documente)

 
Cine este George Papari, noul director al ABADL. Studii, avere, interese (documente)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii