Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 08 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Respectarea vieții intime, familiale și private“ Tribunalul Constanța explică de ce a oprit lucrările la blocul din Palazu Mare! Primarul și investitorul imobiliar fac recurs (MOTIVARE)

ro

08 Jul, 2024 17:00 327 Marime text
  • În motivarea deciziei Tribunalului prin care autorizația a fost suspendată, judecătorii primei instanțe au arătat, printre altele, că autorizația fusese emisă „fără a se fi obținut acordul vecinilor afectați de edificarea acesteia (nr., a construcției)“, dar și că ar fi fost încălcate „în aparență, prevederile legale ce impun aceste condiţii, ceea ce este de natură a conduce la încălcarea dreptului reclamanţilor la respectarea vieţii intime, familiale şi private“.
Primarul Municipiului Constanța și investitorul imobiliar Rent Mob.RO SRL au declarat recurs împotriva deciziei Tribunalului de a suspenda autorizația de construire a imobilului din cartierul Palazu Mare!
 
Dosarul a ajuns recent la Curtea de Apel Constanța, instanță care va lua decizia definitivă în legătură cu suspendarea autorizației de construire.
 
În motivarea deciziei Tribunalului prin care autorizația a fost suspendată, judecătorii primei instanțe au arătat, printre altele, că autorizația fusese emisă „fără a se fi obținut acordul vecinilor afectați de edificarea acesteia (nr., a construcției)“, dar și că ar fi fost încălcate „în aparență, prevederile legale ce impun aceste condiţii, ceea ce este de natură a conduce la încălcarea dreptului reclamanţilor la respectarea vieţii intime, familiale şi private“.
 
„Autorizaţia de construire nr. 1020/09.11.2022 a fost emisă fără a se fi obţinut acordul vecinilor afectaţi de edificarea acesteia şi fără a se respecta o condiţie impusă prin avizul emis de #### SA, fiind încălcate, în aparenţă, prevederile legale ce impun aceste condiţii, ceea ce este de natură a conduce la încălcarea dreptului reclamanţilor la respectarea vieţii intime, familiale şi private (drept protejat de art. 26 din Constituţie, de art. 8 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, precum şi de art. 7 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene), dar şi din perspectiva sănătăţii publice, siguranţei şi rezistenţei clădirilor în care se află locuinţele acestora, a căror valoare ar putea să scadă ca urmare a edificării unei construcţii alăturat acestora şi în condiţiile din autorizaţia contestată“, se arată în motivarea Hotărârii 756/2024 a Tribunalului.


 
Așa cum se arăta în edițiile anterioare, Tribunalul a decis la finele lunii mai 2024 să admită cererea de suspendare a autorizației de construire pentru imobilul de pe strada Ionel Teodoreanu, din Palazu Mare.
 
Dosarul are indicativul 2657/118/2024, iar obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de suspendare și, respectiv, anulare a executării autorizației de construire vizând imobilul în litigiu, cererea fiind formulată de vecinii viitorului bloc.
 
În proces, Primarul Municipiului Constanța are calitatea de pârât, alături de investitorul privat Rent Mob.RO SRL.
 
În prezent, atât primarul, cât și investitorul imobiliar au calitatea de recurenți pârâți, după ce au atacat la Curte decizia Tribunalului, favorabilă reclamanților.

 

Astfel, vecinii viitorului bloc au obținut în primă instanță suspendarea autorizației de construire, până la soluționarea definitivă a cererii de anulare a acesteia.
 
Conform datelor noastre, la Tribunal, dosarul se află în atenția completului prezidat de magistratul Costin Smarandi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal, vicepreședintele instanței.
 
Detalii despre acest proces, dar și despre litigiul dintre investitorul imobiliar și viitorii vecini pot fi consultate în articolele
Justiție Constanța
Locatarii de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare cer în instanță suspendarea unei autorizații de construcție pentru un nou imobil

și
Autorizația de construire pentru blocul din Palazu Mare, suspendată de Tribunalul Constanța. Municitorii au ignorat decizia instanței (VIDEO)
dar și
Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism
Firma care a băgat în panică vecinii poate continua lucrările la blocul din Palazu Mare

 
În minuta deciziei de suspendare, atacată acum la Curte, se precizează următoarele:
 
„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţii (...) în contradictoriu cu pârâţii Rent Mob.RO SRL şi Primarul Municipiului Constanta.
Suspendă autorizaţia de construire nr. 1020/09.11.2022 emisă de pârâtul Primarul Municipiului Constanta în favoarea pârâtei Rent Mob.RO SRL, până la pronunţarea pe fond asupra cererii având ca obiect anularea acesteia.
Admite cererea de restituire a taxei judiciare de timbru formulată de reclamanţi şi dispune restituirea către aceştia a taxei judiciare de timbru în cuantum de 400 de lei, achitată nedatorat, conform chitanţei serie/nr. 60428/2024 0027992 din data de 08.05.2024, eliberată de SPIT-VBL Constanţa.
Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de contencios administrativ şi fiscal“



În motivarea hotărârii prin care s-a suspendat autorizația, Tribunalul a mai vorbit, printre altele, despre lipsa intimității, a liniștii unei locuințe adecvate, dar și despre aglomerarea excesivă a zonei.
 
„Lipsa intimităţii, a linistii unei locuinte adecvate, aglomerarea excesivă a zonei în care sunt amplasate imobilele ai căror proprietari sunt reclamanţii, toate cauzate de edificarea, în imediata vecinătate a acestora şi chiar lipit de acestea a unui imobil de locuinţe colective sunt aspecte de natură să contureze un prejudiciu reclamanţilor, care deşi aparent este unul nepatrimonial, poate avea în mod evident şi o componentă materială, căci chiar pentru un prejudiciul nepatrimonial legea prevede în mod expres posibilitatea obţinerii unor despăgubiri sau a unei reparaţii patrimoniale, ceea ce face ca şi în situaţii precum cererea de suspendare a a unei autorizaţii de construire să nu fie exclusă de principiu posibilitatea producerii unei pagube materiale“, conform Tribunalului.
 
„O asemenea pagubă poate fi reprezentată, la nivel teoretic, atât de echivalentul despăgubirii pentru prejudiuciul nepatrimonial produs, cât şi de eventuale cheltuieli pentru desfiinţarea imobilului în ipoteza admiterii actiunii în anulare a autorizaţiei de construire“, au spus judecătorii de la Tribunal.
 


„Instanţa apreciază că în momentul de faţă primează interesul privat al reclamanţilor de a obţine o sistare temporară a lucrărilor de  construire până la verificarea legalităţii actului administrativ, faţă de interesul public, astfel cum  este el materializat în actul administrativ atacat, având în vedere inclusiv Recomandarea nr. R(89)8 cu privire la protecția juridică provizorie în materie administrativă, adoptată de Comitetul de Miniştri din cadrul Consiliului Europei, la data de 13.09.1999, prin care se solicită autorității jurisdicţionale competente, atunci când executarea unei decizii administrative este de natură să provoace daune grave persoanelor particulare cointeresate de aceasta decizie, să ia măsuri de protecție provizorie corespunzătoare, pentru că executarea imediată și integrală a actelor administrative contestate sau susceptibile de a fi contestate poate cauza persoanelor particulare, în anumite circumstanțe, un prejudiciu ireparabil, pe care echitatea îl impune a fi evitat, în măsura posibilului“, au concluzionat judecătorii de la Tribunalul Constanța.
 
Acum, însă, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel, în urma recursului declarat de către primar și de către dezvoltatorul imobiliar.
 
Despre Rent Mob.RO SRL
 
Rent Mob.RO SRL este investitorul care construiește imobilul din Palazu Mare aflat în centrul litigiului.
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 8 iulie 2024, Rent Mob.RO SRL a fost înființată în 2017, are sediul social în Constanța, pe strada Unirii, nr. 83 și se ocupă în principal de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
 
Anterior sediului de pe Unirii, firma a avut sediul social pe strada Ionel Teodoreanu, din Constanța (până în 2021).
 
Asociat majoritar figurează Ștefan Guzu (99%), care este și administrator, restul părților sociale revenindu-i Irinei Bozonc (1%).
 
Numele Irinei Bozonc se leagă și de Sunny Mamaia SRL, Alma Creative Construct SRL (administrator) și Alma Top Beton SRL (administrator).
 
În 2022, Rent Mob.RO SRL a declarat un angajat, profit aproape un milion de lei și cifra de afaceri a depășit 1,97 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces cu un investitor imobiliar!
Primarul Municipiului Constanța, amendat pentru „formulare cu rea-credință a cererii de recuzare“. Decizia finală a Tribunalului (MINUTA)  

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii