Retrocedări Constanța Peste 45.000 de euro, în puncte-despăgubire, pentru un teren în Faleză Nord! (MINUTA)
Retrocedări Constanța: Peste 45.000 de euro, în puncte-despăgubire, pentru un teren în Faleză Nord! (MINUTA)
23 Aug, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1652
Marime text
- Situat în Faleză Nord, terenul de peste 130 de metri pătrați fusese preluat abuziv în timpul regimului comunist.
- Proprietarul de drept a notificat Primăria Constanța încă din 2001 pentru restituirea terenului.
- Obligat în instanță, primarul Constanței a semnat în 2013 dispoziția de acordare a despăgubirilor pentru terenul care nu mai putea fi restituit în natură, la momentul acela.
- Cazul a ajuns în atenția Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor în 2013, iar în 2023 proprietarul de drept s-a decis să dea comisia în judecată, pentru a o obliga să acorde despăgubirile cuvenite.
- După ce Tribunalul Constanța a admis acțiunea, CNCI a declarat apel, iar procesul continuă la instanța de control judiciar, respectiv Curtea de Apel Constanța.
Decizia privind acordarea despăgubirilor a fost luată de judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța, care au admis în parte cererea formulată de proprietarul de drept în contradictoriu cu CNCI.
Cazul a ajuns recent la Curtea de Apel Constanța, după ce Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a atacat în apel decizia Tribunalului.
Iată minuta hotărârii Tribunalului, pronunțată în dosarul deschis pe Legea 10/2001:
„Admite în parte cererea formulată de reclamantul L.M, în contradictoriu cu pârâta Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor. Obligă pârâta la emiterea deciziei de compensare prin 232207,36 puncte în favoarea reclamantului, pentru terenul situat în Constanţa, (...). Respinge ca nefondată cererea formulată în contradictoriu cu pârâta Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor“.
Dosarul vizează un teren de 133,76 de metri pătrați, situat pe o stradă din cartierul constănțean Faleză Nord, ce fusese preluat abuziv în timpul regimului comunist.
Proprietarul de drept, care a primit în instanță încă din anul 2011 o hotărâre de a fi despăgubit pentru terenul respectiv, aștepta o soluție de la CNCI în acest sens de mai bine de zece ani, de când fusese semnată dispoziția de primar privind despăgubirea.
De altfel, omul notificase Primăria Constanța pentru restituirea terenului respectiv încă din 2001, dar au trecut peste zece ani până ce primarul a fost obligat în urma unui prim proces să semneze dispoziția de despăgubire, în 2013, motivat de faptul că terenul nu putea fi restituit în natură.
După alți zece ani, proprietarul a deschis un nou proces, de această dată în contradictoriu cu CNCI, proces pe care l-a câștigat, iar judecătorii au obligat Comisia să îi acorde despăgubirile.
Drumul însă nu se încheie aici, căci CNCI a atacat la Curtea de Apel hotărârea Tribunalului, iar acum dosarul a fost trimis la instanța de control judiciar, unde urmează să se stabilească primul termen în judecarea apelului.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Retrocedări Constanța
Tribunalul dictează despăgubiri de zece ori mai mari pentru un imobil lângă Plaja Modern, cu 11 camere, confiscat de comuniști și demolat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii