Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrocedări suprapuse în inima Constanței! Încurcăturile primelor terenuri retrocedate și „amestecate“ de echipa Mazăre, greu de rezolvat chiar și după 18 ani!

ro

23 Aug, 2021 00:00 4382 Marime text

 
  • Un teren situat pe strada Aristide Karatzali, peste care s-au suprapus terenuri retrocedate de administrația Mazăre, se află din nou în centrul atenției judecătorilor, proprietarul de drept încercând acum să rectifice cărțile funciare ale imobilelor suprapuse.
  • Este vorba despre terenul Feliciei Arnold, constănţeanca ce s-a trezit cu Cristi Borcea şi alţi afacerişti proprietari pe o parte din terenul său, în urma unei dispoziții din 2004 a fostului primar Radu Mazăre.
  • Femeia este acum nevoită să se judece pentru închiderea cărții funciare a terenului suprapus.
  • Dosarul (20767/212/2021) a fost înregistrat recent pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța, urmând să se stabilească prima înfățișare în cauză.
  • În dosarul deschis inițial de Felicia Arnold Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, aceasta a arătat că „se impune ca instanța de judecată să constate că i se aduce o nouă încălcare a dreptului de proprietate deținut în mod legal și prin acte valabil încheiate“.
 
Caz incredibil, cu retrocedări, la Constanța!
 
Un teren situat în inima Constanței vechi, pe strada Aristide Karatzali, peste care s-au suprapus terenuri retrocedate de administrația Radu Mazăre, se află din nou în centrul atenției instanțelor de judecată, proprietarul de drept încercând acum să rectifice cărțile funciare ale imobilelor suprapuse.
 
Este vorba despre terenul Feliciei Arnold, constănţeanca ce s-a trezit cu Cristi Borcea şi alţi afacerişti proprietari pe o parte din terenul său. Femeia a reuşit abia în vara anului 2019 să îşi recupereze efectiv terenul, după ce instanţa a decis executarea silită a lui Borcea şi a colegilor săi de dosar încă de la începutul lui 2018.
 
Cu toate acestea, alte procese au urmat pentru Felicia Arnold, femeia fiind acum nevoită să se judece pentru închiderea cărții funciare a terenului suprapus.
 
Suprapunere de 478 de metri pătrați
 
Concret, după cum am arătat în ediţiile anterioare ale cotidianului ZIUA de Constanţa, este vorba o suprapunere a 478 mp dintr-un teren de 1.500 mp situat în peninsulă, pe strada Aristide Kartzali.
 
Problemele au apărut după ce Cristian Borcea, Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu, Geta Săvulescu şi SC Habitat şi Ambient SA au devenit proprietari inclusiv pe această suprafaţă de teren de peste 400 mp, prin dispoziţia prin care li se retroceda terenurile ce aparţinuseră lui Jules Movilă (Dispoziția 679/11.03.2004, semnată de Radu Mazăre – primar al Constanței la momentul respectiv).

 
În luna februarie 2016, judecătorii din Curtea de Apel Constanţa au menţinut decizia Tribunalului Constanţa, care a constatat „nulitatea absolută parţială a Dispoziţiei nr. 679/11.03.2004, emisă de primarul municipiului Constanţa, cu privire la suprafaţa de teren de 478 mp din totalul de 1.500 mp, situat în Constanţa, strada Aristide Karatzali nr. (…), judeţul Constanţa, proprietate a reclamantei Arnold Felicia“.
 
Cu toate acestea, problemele cu terenurile suprapuse nu s-au terminat aici pentru Felicia Arnold.
 
La judecată cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară
 
Nu mai departe de anul trecut, acesta s-a judecat cu ANCPI - Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, pentru rectificarea cărții funciare a imobilului.
 

În dosarul respectiv (10320/212/2020), aceasta a arătat că „se impune ca instanța de judecată să constate că i se aduce o nouă încălcare a dreptului de proprietate deținut în mod legal și prin acte valabil încheiate“ (conform Hotărârii nr. 10036/2020, citată pe Jurindex).
 
Pe scurt, femeia cerea anularea numărului cadastral care a generat suprapunerea în planul cadastral digital și sistarea cărții funciare corespondente acestui număr cadastral.
 
Conform sursei citate, Felicia Arnold a explicat în acțiunea adresată instanței că OCPI Constanța i-a respins cererea „motivat de existenta unei suprapuneri în planul cadastral digital cu nr. cadastral (...). Menționează că acest număr cadastral (...) este deținut de unul dintre pârâții cu care a purtat un proces de revendicare solutionat definitiv prin sentința civilă (...) pronunțată de Judecătoria Constanta. Ulterior a formulat cerere de reexaminare față de respingerea dată de registratorul de carte funciară, cerere care a fost respinsă motivat de împrejurarea existenței acestei suprapuneri“.
 
În aceeași acțiune, reclamanta a apreciat „că refuzul pârâtei este nelegal, întrucât toate părțile care au deținut parte din terenul proprietatea acesteia au fost parte în procesul mai sus evocat și astfel hotărârea pronunțată le este opozabilă“.
 
„O nouă încălcare a dreptului de proprietate“
 
Conform sursei citate, aceasta „susține că nu este culpa acesteia că proprietarul imobilului cu nr cadastral IE207024 nu a efectuat demersurile legale de a-și rectifica/reactualiza cartea funciară în raport de sentința civilă care îi este opozabilă. Față de această pasivitate a proprietarului, se impune ca instanța de judecată să analizeze solicitarea acesteia, așa cum este aceasta formulata in petitul contestației și să constate că i se aduce o nouă încălcare a dreptului de proprietate deținut în mod legal ș prin acte valabil încheiate“.
 
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de judecătorul Camelia Doroiman, au ajuns la concluzia că, potrivit legislației în vigoare, persoanele care solicită închiderea cărții funciare a imobilului ce aparține terților și care se suprapune cu cel propriu, trebuie să se judece cu acele persoane, nu cu OCPI.
 
În această situație, prin Hotărârea nr. 10036/2020, Judecătoria Constanța a admis excepția lipsei calității procesuale a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a respins acțiunea promovată de Felicia Arnold.
 
Așa se face că, după Oficiul de Cadastru, femeia i-a dat acum în judecată (dosar 20767/212/2021) pe Cristi Borcea, Emil Dragoș Săvulescu, Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu și SC Habitat și Ambient SA, tot pentru rectificarea cărții funciare a imobilului.
 
În această cauză nu a fost fixat încă primul termen de judecată, dosarul fiind înregistrat la data de 5 august 2021.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Google Maps
 
Sursa documentare: www.rolii.ro, Portalul Instanțelor
 
Citește și

Terenurile ce aparţineau lui Jules Movilă
Cristian Borcea, Camboianu, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient SA, executaţi silit în cazul retrocedărilor suprapuse din Constanţa

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii